1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Tarieven 2024: dit verandert per 1 januari

Tarieven 2024: dit verandert per 1 januari

Per 1 januari 2024 verandert een aantal dingen op het gebied van energie. Zo stopt het prijsplafond en wijzigen de energiebelasting en netbeheerkosten.

 

November 2023

1. Het prijsplafond stopt

Het prijsplafond stopt per 1 januari 2024. Met het prijsplafond betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief voor je energie. Vanaf 1 januari betaal je weer het energietarief uit je contract.

Meer over het prijsplafond

2. Verhoging energiebelasting op gas en netbeheerkosten

Groot deel van je energiekosten

Een groot deel van je energierekening bestaat uit energiebelasting en netbeheerkosten. Daarom is het goed om te weten dat deze per 1 januari omhooggaan.

In dit diagram zie je uit welke kosten je energierekening is opgebouwd: 

 

 

Belasting: gas omhoog, stroom omlaag

In 2024 verhoogt de overheid de energiebelasting op gas. Voor stroom gaat de energiebelasting omlaag. De tarieven zijn nog niet definitief. Eind december worden de definitieve tarieven voor energiebelasting bekend gemaakt.

Hieronder de voorgestelde tarieven: 

  • De energiebelasting op gas gaat omhoog naar € 0,71 per m3. Nu is die € 0,59.
  • Voor stroom daalt de energiebelasting van € 0,15 naar € 0,13 per kWh.
  • De vermindering energiebelasting gaat omhoog van € 596,86 naar € 631,39. Je ontvangt meer korting op je energiebelasting. 

Bron: Rijksoverheid

Verwachte stijging netbeheerkosten

Netbeheer Nederland verwacht dat in 2024 de netwerkkosten voor consumenten gemiddeld met € 5,- tot ruim € 10,- per maand zullen stijgen. Onder andere omdat netbeheerders de komende jaren flink willen investeren in uitbreiding van het net.

De definitieve netbeheerkosten worden eind november na toetsing door de ACM vastgesteld.

Bron: Netbeheer Nederland

Kies voor de zekerheid van energie met een vaste prijs

Zo weet je waar je aan toe bent tijdens de looptijd van je contract. Ook tijdens de koudste maanden van het jaar. Sluit nu je contract af in Mijn Vattenfall.

Bekijk je aanbod

3. Energietoeslag via gemeente verdwijnt

Huishoudens met lage inkomens konden in 2023 een eenmalige energietoeslag van € 1.300,- krijgen. Deze toeslag stopt per 2024. Heb je voor 2023 nog recht hebt op de energietoeslag? Dan ontvang je dit nog via je gemeente. 

Er is in 2023 ook een tegemoetkoming in energiekosten voor studenten. Deze was € 400,- en werd via de Dienst Uitvoering Onderwijs uitbetaald. Dit gebeurt uiterlijk begin 2024.

Tijdelijk Noodfonds Energie blijft wel in 2024

Vattenfall is één van de initiatiefnemers van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het noodfonds biedt steun aan huishoudens met hoge energiekosten en lagere inkomens. Zij kunnen in 2024 op deze manier toch op extra steun rekenen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft namelijk in 2024. Dit fonds betaalt een deel van de energierekening. Of je in aanmerking komt en welk bedrag het Noodfonds betaalt, hangt af van je inkomen en je energierekening.

Vind meer informatie op de website van het Noodfonds Energie

Hulp bij het betalen van je energierekening

Bekijk ook