1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Tarieven 2024: dit verandert per 1 januari

Tarieven 2024: dit is er veranderd per 1 januari

Per 1 januari 2024 zijn er een aantal dingen veranderd op het gebied van energie. Zo is het prijsplafond gestopt en zijn de energiebelasting en netbeheerkosten gewijzigd.

 

Januari 2024

1. Het prijsplafond is gestopt

Het prijsplafond is gestopt per 1 januari 2024. Met het prijsplafond betaalde je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief voor je energie. Vanaf 1 januari betaal je weer het energietarief uit je contract.

Meer over het prijsplafond

2. Verhoging energiebelasting op gas en netbeheerkosten

Groot deel van je energiekosten

Een groot deel van je energierekening bestaat uit energiebelasting en netbeheerkosten. Daarom is het goed om te weten dat deze per 1 januari omhoog zijn gegaan.

In dit diagram zie je uit welke kosten je energierekening is opgebouwd: 

 

 

Belasting: gas omhoog, stroom omlaag

  • De energiebelasting op gas is verhoogd naar € 0,71 per m3. Deze was € 0,59. 
  • Voor stroom is de energiebelasting gedaald van € 0,15 naar € 0,13 per kWh (voor 0-10.000 kWh, daarboven gelden andere tarieven).
  • De vermindering energiebelasting is omhoog gegaan van € 596,86 naar € 631,39. Je ontvangt meer korting op je energiebelasting.
  • Deze bedragen zijn afgerond op 2 decimalen. In je contract zul je bedragen met 6 decimalen zien staan. 

Bron: Rijksoverheid

Stijging netbeheerkosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tarieven voor de regionale netbeheerders vastgesteld. Netbeheer Nederland geeft aan dat in 2024 de netwerkkosten voor consumenten gemiddeld met € 5,- tot ruim € 10,- per maand stijgen.

Dit komt onder andere omdat netbeheerders de komende jaren flink willen investeren in uitbreiding van het net.

Bron: Netbeheer Nederland

Kies voor de zekerheid van energie met een vaste prijs

Zo weet je waar je aan toe bent tijdens de looptijd van je contract. Ook tijdens de koudste maanden van het jaar. Sluit nu je contract af in Mijn Vattenfall.

Bekijk je aanbod

3. Energietoeslag via gemeente verdwijnt

Huishoudens met lage inkomens konden in 2023 een eenmalige energietoeslag van € 1.300,- krijgen. Deze toeslag is gestopt per 2024. Heb je voor 2023 nog recht hebt op de energietoeslag? Dan ontvang je dit nog via je gemeente. 

Er is in 2023 ook een tegemoetkoming in energiekosten voor studenten. Deze was € 400,- en werd via de Dienst Uitvoering Onderwijs uitbetaald. Dit gebeurt uiterlijk begin 2024.

4. Variabele kosten stadswarmte gedaald

Per 1 januari 2024 zijn de variabele kosten per gigajoule (GJ) stadswarmte gedaald. De prijzen van energie zijn in 2023 lager geworden en daardoor kunnen we onze stadswarmte ook voordeliger produceren en inkopen.

De vaste kosten van je stadswarmte zijn per 1 januari 2024 omhoog gegaan. Dit komt onder meer door de hogere kosten van materiaal en personeel.

Meer over de tarieven van stadswarmte

Tijdelijk Noodfonds Energie blijft wel in 2024

Vattenfall is één van de initiatiefnemers van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het noodfonds biedt steun aan huishoudens met hoge energiekosten en lagere inkomens. Zij kunnen in 2024 op deze manier toch op extra steun rekenen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft namelijk in 2024. Dit fonds betaalt een deel van de energierekening. Of je in aanmerking komt en welk bedrag het Noodfonds betaalt, hangt af van je inkomen en je energierekening.

Vind meer informatie op de website van het Noodfonds Energie

Hulp bij het betalen van je energierekening

Bekijk ook