1. Thuis
  2. Nieuws
  3. 5 vragen over groene stroom

5 vragen over groene stroom

De stroom die wij in 2022 aan onze klanten thuis en in het mkb leverden is 100% opgewekt uit wind, water en zon in Nederland. Daar zijn we trots op. 

1. Wat is groene stroom precies?

Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen die onuitputtelijk zijn. Zoals zon, wind en water. Er vindt daarbij geen CO2-uitstoot plaats.

Meer over groene stroom

2. Wordt alle groene stroom die in Nederland wordt geleverd, ook hier opgewekt?

Nee, want daarvoor wekken we in Nederland helaas niet voldoende groene stroom op. Om je een beeld te geven: in 2022 was slechts 40% van alle stroom die hier werd opgewekt groen. Terwijl er meer groene stroom verkocht werd. Het tekort kwam uit het buitenland. Van stroomproducenten die hun groene stroom verkochten aan Nederlandse leveranciers. 

Dit gebeurt met Garanties van Oorsprong (GvO’s), certificaten die bewijzen dat stroom groen is opgewekt.

Bekijk hoe dit precies werkt

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

3. Maar de stroom die jullie in 2022 leverden was dus wel 100% groene stroom uit Nederland?

Ja, dat klopt. Alle stroom die we in 2022 leverden aan huishoudens en mkb-bedrijven was 100% groen én opgewekt in Nederland. Hiervoor hebben we de Garanties van Oorsprong die bewijzen uit welke bronnen onze groene stroom komt. Dit kunnen onze eigen zonne- en windparken zijn, of de parken van partners of derden.

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk groene stroom hier wordt opgewekt. Daaromblijven we investerenin nieuwe opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd wordt.

4. Waarom is het zo belangrijk dat groene stroom juist in Nederland wordt geproduceerd?

Het is belangrijk dat het aanbod van duurzaam opgewekte stroom in Nederland groeit. Zo hoeven we in ons land steeds minder gebruik te maken van fossiele grondstoffen om stroom te produceren. En zijn we minder afhankelijk van het buitenland voor onze eigen stroomvoorziening. Wij dragen hieraan bij door de komende jaren enkele miljarden te investeren in duurzame opwek in Nederland.

5. Hoe weet ik waar mijn stroom precies vandaan komt?

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is.

Bekijk ons stroometiket

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Wil je weten hoe duurzaam je stroom is opgewekt? We vertellen je er alles over in ons stroometiket. Hierop zie je de energiebronnen van onze producten Groen uit Nederland, VastePrijsStroom en Stroom en ons Modelcontract. Plus de CO2-uitstoot daarvan. Zo weet je precies hoe het zit.

Bekijk ons stroometiket

Bekijk ook