Wat is er aan de hand in de energiemarkt?

Wat veroorzaakt deze prijsstijging? Waarom wordt ook stroom duurder nu er een tekort is aan gas? En wat kan je zelf doen om de kosten te drukken? Deze, en andere vragen, beantwoord door onze experts.

Waardoor stijgt de gasprijs zo snel?

Rick Marsman is marktanalist bij Vattenfall en weet wat er aan de hand is op de energiemarkt: 

“Er is weinig gas op voorraad in Europa en de prijs van aardgas is bepalend voor de energieprijzen. Omdat er weinig gas is, gaat de prijs omhoog. De gasvoorraad is voor iets meer dan de helft gevuld.

Afgelopen winter was het koud en in koude winters gebruiken mensen meer gas om hun huizen te verwarmen. Ook het voorjaar was koud, hierdoor gebruikten we allemaal nog meer gas. Daarnaast werd er in Europa weinig gas uit de grond gehaald, want veel gasvelden waren tegelijkertijd in onderhoud. Bovendien kwam er weinig gas vanuit Rusland, omdat Gazprom (het staatsgasbedrijf van Rusland) zei dat er onderhoudsproblemen waren. Inmiddels ligt er een nieuwe gasleiding vanuit Rusland, de Nord Stream 2, en deze is klaar. Maar mogelijk duurt het nog maanden voordat Rusland daardoor gas naar Europa mag pompen. In de zomer bleef de vraag naar gas hoog door onverwacht snel economisch herstel in Europa. En in Azië betaalt men meer voor gas, dus varen schepen met extra vloeibaar gas daarheen.” 

Verwachten jullie dat de prijs verder stijgt?

Er is echt een groot tekort waardoor de prijs stijgt. Hoe het zich precies ontwikkelt de komende maanden, weten we niet. Hoe hoog de energierekening wordt hangt voor een groot deel ook af van hoe koud de winter wordt. Want op koude dagen gebruiken we meer gas. Een koude winter zorgt daardoor ook weer voor meer vraag naar gas. En dat heeft weer invloed op de prijs. 

Er is een tekort aan gas, waarom wordt stroom dan ook duurder?

Energiecentrales gebruiken gas, kolen en biomassa om stroom op te wekken. Er is in Nederland namelijk nog niet voldoende stroom beschikbaar uit zon en wind. Door de hoge gasprijs is er automatische meer vraag naar kolen. Grondstoffen om stroom te maken zijn nu dus duurder. Dat zie je terug in de stroomprijs. Daarbovenop zorgt de stijging van de CO2-heffing nog eens voor een extra prijsverhoging.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen nu de prijzen stijgen?

Dat hangt af van meerdere zaken. Zoals de hoogte van je verbruik en je contractsoort. Soms is het verstandig om je termijnbedrag nu alvast bij te stellen. Zo spreid je de extra kosten en voorkom je dat je straks moet bijbetalen. Bekijk je persoonlijke advies in Mijn Vattenfall.

Wat kan ik doen om m’n energiekosten laag te houden?

Nu de energieprijzen stijgen levert energie besparen nog meer op. Op onze adviespagina vind je bespaaradviezen speciaal voor mkb’ers. Kijk op de Vattenfall Extra's-pagina voor exclusieve partnerkorting op besparende producten zoals isolatie en led. 

Lees meer over: