Per 1 januari 2020 zijn de overheidsheffingen veranderd

Per 1 januari zijn de overheidsheffingen gewijzigd. We leggen uit wat dit betekent voor je energierekening.

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie

Een fossielvrij leven binnen één generatie, dat is ons doel. Ook het kabinet wil ons stimuleren zuinig te zijn met energie. Daarom zijn per 1 januari de overheidsheffingen op stroom en gas omhoog gegaan. Bedrijven dragen met name meer bij aan de Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE). Maar daar staat tegenover dat je dit jaar over een groter deel géén energiebelasting betaalt.

We leggen uit hoe het zit.

Wat gaat er precies veranderen?

De overheid belast dit jaar consumenten minder en bedrijven meer. De 'overheidsheffingen' stijgen: energiebelastingen en ODE (Opslag Duurzame Energie en klimaattransitie). Maar je krijgt meer energiebelasting 'terug'. Want het deel waarover je geen belasting hoeft te betalen, gaat flink omhoog; 'vermindering energiebelasting'.

Of je meer of minder gaat betalen hangt sterk af van je verbruik. Ondernemingen met een lager verbruik gaan erop vooruit. Ondernemingen met voornamelijk een hoger gasverbruik zullen fors meer gaan betalen. Een voorbeeld van een kantelpunt ligt op een jaarverbruik van 7.000 kWh en 2.000 m3.

Overheidsheffingen
(te betalen)
 2019 2020
Stroom (0-10.000 kWh) € 0,12 € 0,13
Stroom (10.000-50.000 kWh) € 0,08 € 0,09
Gas € 0,34 € 0,41
Vermindering energiebelasting
('terug' krijgen)
€ 257,54 € 435,68

De 'Vermindering energiebelasting' verrekenen we op je jaarafrekening. Dit staat op de pagina 'Energiekosten' bij 'vaste kosten stroom'.

Het bedrag dat je op de jaarafrekening staat, kan afwijken van het bedrag in deze tabel. Dat komt omdat het verrekend wordt over een verbruiksjaar in plaats van over een kalenderjaar.

Effect op de energierekening

Hoeveel je er op vooruit gaat, hangt dus af van je energieverbruik. Verbruik je minder dan het hierboven beschreven, dan ga je er nog meer op vooruit.

In dit voorbeeld is niet gekeken of deze prjiswijziging gevolgen heeft voor je termijnbedrag. Daarvoor is een nieuwe berekening van je termijnbedrag nodig.

Heb je stadsverwarming?

Lees meer over de nieuwe tarieven van Vattenfall stadsverwarming

Bekijk de nieuwe tarieven

We informeren je persoonlijk

Als deze wijziging invloed heeft op je energieprijs, ontvang je persoonlijk bericht. Zo weet je precies wat deze tariefswijziging voor jou betekent. Deze informatie vind je dan ook terug in Mijn Correspontie.

Ook op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie over de wijziging van de overheidsheffingen. 

De energieprijs bestaat uit drie onderdelen:

Opbouw energieprijs

Je betaalt niet alleen aan ons, maar ook aan je netbeheerder en de overheid. Wij zorgen ervoor dat de netbeheerder en de overheid hun deel krijgen. In de afbeelding zie je een voorbeeld van de opbouw van een termijnbedrag bij een energieverbruik van 2.000 m3 gas en 7.000 kWh stroom.


Taart_nw_cm_nov19.png

Veelgestelde vragen

Wat zijn overheidsheffingen?

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ODE 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Je betaalt energiebelasting en ODE voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3). De overheidsheffing ‘opslag duurzame energie en klimaattransitie’ wordt gebruikt om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Wat is vermindering energiebelasting?

Vermindering energiebelasting wordt ook wel teruggave energiebelasting of heffingskorting genoemd. De overheid heft Energiebelasting om te stimuleren dat we zuiniger met energie om te gaan.

Een bepaalde hoeveelheid energie heb je echter gewoon nodig. De energiebelasting over dat deel krijg je terug. Het is een vast bedrag. En per 2020 wordt dit bedrag verhoogd. Je hoeft dus over een groter deel geen belasting te betalen. Een voordeel dus.

Wil je het termijnbedrag aanpassen?

Dat regel je eenvoudig in Mijn Vattenfall.

Als mijn termijnbedrag wijzigt, per wanneer betaal ik dan dit nieuwe termijnbedrag?

Als het termijnbedrag wijzigt, betaal je de volgende maand het nieuwe termijnbedrag. Maar is je betaling al bij ons in behandling, dan schrijven we toch nog één keer je oude termijnbedrag af. De maand daarop is dan wel je nieuwe termijnbedrag ingesteld. Het teveel betaalde bedrag, verrekenen we natuurlijk op je jaarafrekening.

Voorkom verrassingen op je jaarafrekening

Heb je een slimme meter én ons toestemming gegeven voor het dagelijks uitlezen van je slimme meter? Dan sturen we je regelmatig een Seintje; een mailtje met advies over je termijnbedrag. Zo weet je steeds of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik en voorkom je verrassingen op de jaarafrekening.

Toestemming geven dagelijks uitlezen slimme meter

Waarom wijzigen de tarieven ondanks dat ik een vasteprijs contract heb?

Heb je een contract met een vaste prijs, dan blijft ons leveringstarief uiteraard gelijk. Het leveringstarief is namelijk de vaste prijs. Maar het energietarief bestaat naast leveringsprijs, ook uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Als deze kosten wijzigen, kan je energietarief toch wijzigen.

Deel deze pagina