Man houdt Ipad vast

Informatie over de specificatie. Zo weet je waar je aan toe bent.

De tarievenspecificatie vind je als pdf bij je jaar- of eindafrekening in Mijn Vattenfall.

Wat is een tarievenspecificatie?

De tarievenspecificatie is een aanvulling op je jaar- of eindafrekening. Je tarieven kunnen namelijk veranderen gedurende het jaar. De hoogte van je rekening wordt berekend met deze verschillende tarieven. Op de rekening tonen wij vervolgens het gemiddelde tarief. Met deze tarievenspecificatie willen we je meer inzicht geven in welke tarieven zijn gebruikt bij de berekening van jouw jaar- of eindafrekening.

Waarom ontvang je een tarievenspecificatie?

Alle tarieven kunnen in de loop van de tijd veranderen. Net als je leveringstarief is het mogelijk dat ook overheidsheffingen en netbeheerkosten veranderen. In de periode waarop jouw rekening betrekking heeft kunnen daarom verschillende tarieven gelden. Om je jaar- of eindafrekening overzichtelijk te houden geven wij niet al deze tarieven weer op je rekening. Je ontvangt deze tarievenspecificatie zodat je alsnog volledig inzicht hebt in de verschillende tarieven.

Hoe is de tarievenspecificatie opgebouwd?

Je ziet per product een specificatie van de tarieven:

  • Allereerst zie je de meterstanden en het bijbehorende verbruik dat wij hebben gebruikt om de kosten van je energienota te berekenen. Per periode dat er een bepaald tarief geldt, worden de meterstanden opnieuw opgenomen of geschat.
  • Vervolgens zie je hoe de variabele kosten van betreffende product zijn gebouwd. Je betaalt deze variabele kosten op basis van de hoeveelheid afgenomen energie. Het bedrag onder aan de streep zie je ook terug op je jaarafrekening. In de twee tabellen die hierna volgen, worden de tarieven verder gespecificeerd: 
    • De variabele tarieven worden opgebouwd uit meerdere componenten van het tarief. In de tabel onder het kopje ‘Specificatie variabele kosten’ vind je een opbouw van ieder component.
    • In het kopje ‘Specificatie overheidsheffingen’ kun je terugvinden hoe de verschillende heffingen van de variabele kosten worden opgebouwd. 
  • Tot slot tonen wij je hoe de vaste kosten zijn opgebouwd. Deze vaste kosten betaal je per dag.

Uitleg over de meterstanden

Heb je een slimme meter dan lezen wij precies op de dag van de tariefswijziging je meterstanden uit. Zo zorgen wij ervoor dat je verbruik altijd wordt berekend tegen het juiste tarief.

Nog geen slimme meter? Dan schatten wij de meterstanden op basis van het verbruik dat wij van je weten en de weersomstandigheden. Als je wilt dat wij jouw werkelijke meterstanden gebruiken, kun je ze zelf opnemen op de datum van de tariefswissel en ze dan aan ons doorgeven. 

De jaarafrekening

Samen zorgen we voor een jaarafrekening zonder verrassingen.

Interessant artikel?