Overheidsheffingen zakelijk

In de energieprijs die je betaalt zitten overheidsheffingen en btw. Je ziet dat ook staan op je energierekening. Je betaalt aan ons, waarna wij het bedrag afdragen aan de overheid.

Belasting over je energiegebruik

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Je betaalt energiebelasting voor elke kilowattuur (kWh) stroom en voor elke kubieke meter (m3) gas.

Energiebelasting: dit betaal je aan btw

Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde'. Het is een belasting die je bijvoorbeeld betaalt voor je boodschappen of bij het kopen van producten voor je bedrijf. De btw voor energieproducten is 21%. Van 1 juli 2022 tot 31 december 2022 is de btw tijdelijk verlaagd naar 9%.

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

De overheidsheffing 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie’ staat op je energierekening om de investering in duurzame energie te stimuleren. Ook daarvoor betaal je voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas.

Compensaties en lagere belastingen in 2022

Vanwege de hogere kosten voor stroom, gas en/of warmte in 2022 zijn er drie maatregelen vanuit de overheid. Er is een verhoogde teruggave energiebelasting, een verlaging van de energiebelasting van stroom en een verlaging van de btw op energie.

1. Verhoogde teruggave energiebelasting

In 2022 is er een extra belastingvermindering van € 219 (ex btw). Deze compensatie wordt verrekend via je stroomcontract.

Vermindering energiebelasting heet ook wel 'teruggave energiebelasting' of ‘heffingskorting’. Je hebt hier recht op als je stroom afneemt op een adres met een woon- of verblijfsfunctie. Denk aan huizen of bedrijfspanden. Voor een aansluiting in bijvoorbeeld een gedeeld trappenhuis of garagebox ontvang je geen vermindering energiebelasting. In deze lijst zie je per type aansluiting (object) of je er recht op hebt. 

2. Verlaging energiebelasting

Daarnaast gaat tijdelijk de energiebelasting op stroom omlaag:

 • Tot 10.000 kWh betaal je per kWh 5,51 cent (ex btw) minder belasting.
 • Van 10.000 kWh tot 50.000 kWh betaal je per kWh 0,87 cent (ex btw)
 • Boven de 50.000 kWh betaal je per kWh 0,20 cent (ex btw) minder energiebelasting. 

3. BTW op energie verlaagd van 21% naar 9%

De overheid verlaagt de btw op energie tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk van 21% naar 9%. Je betaalt in die periode dus altijd maar 9% btw over je energie. Dit is een compensatie voor de stijgende energiekosten.

Je ziet bij ons de komende tijd meestal de prijzen met 9% btw. Omdat het een tijdelijke aanpassing is, zie je soms ook nog prijzen met 21%. We vermelden altijd duidelijk welk percentage gebruikt wordt. Natuurlijk betaal je maar 9% btw in de periode 1 juli 2022 – 31 december 2022. Dit vind je duidelijk terug op je factuur.

Hier zie je de prijzen met 9% btw:

 • Brieven, e-mails en berichten over je tarieven per 1 juli
 • Berekening termijnbedrag en termijnbedragadvies
 • Jaarafrekening en eindafrekening
 • Online tarievenbladen voor stadswarmte
 • Berekening van kosten van je verbruik in onze app en in Mijn Vattenfall
 • Contractbevestiging stadswarmte

Hier zie je de prijzen met 21% btw:

 • Contractaanbieding die je van ons ontvangt
 • Contractbevestiging gas en/of stroom en Mijn Contract

Dit betaal je aan overheidsheffingen

Je vindt de kosten voor de overheidsheffingen op je energie in Mijn Vattenfall bij Mijn Contract.

Als je nog geen klant bij ons bent, krijg je een aanbod dat past bij je persoonlijke situatie. Daarin staat ook een overzicht van de kosten, inclusief netbeheerkosten en overheidsheffingen.

Ga naar Mijn Vattenfall

We informeren je persoonlijk

Als deze wijziging invloed heeft op je energieprijs, ontvang je persoonlijk bericht. Zo weet je precies wat deze tariefswijziging voor jou betekent. Deze informatie vind je dan ook terug in Mijn Correspondentie.

Ook op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie over de wijziging van de overheidsheffingen op stroom en gas. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn overheidsheffingen op energie?

De overheidsheffingen op stroom en gas bestaan uit energiebelasting en ODE 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Je betaalt energiebelasting en ODE voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3). De overheidsheffing ‘opslag duurzame energie en klimaattransitie’ wordt gebruikt om investeringen in duurzame energie vooruit te helpen.

Wat is vermindering energiebelasting?

Vermindering energiebelasting wordt ook wel teruggave energiebelasting of heffingskorting genoemd. De overheid heft Energiebelasting om te stimuleren dat we zuiniger met energie om te gaan.

Een bepaalde hoeveelheid energie heb je echter gewoon nodig. De energiebelasting over dat deel krijg je terug. Het is een vast bedrag. En per 2021 wordt dit bedrag verhoogd. Je hoeft dus over een groter deel geen belasting te betalen. Een voordeel dus.

Wil je het termijnbedrag aanpassen?

Dat regel je eenvoudig in Mijn Vattenfall.

Als mijn termijnbedrag wijzigt, per wanneer betaal ik dan dit nieuwe termijnbedrag?

Als het termijnbedrag wijzigt, betaal je de volgende maand het nieuwe termijnbedrag. Maar is je betaling al bij ons in behandeling, dan schrijven we toch nog één keer je oude termijnbedrag af. De maand daarop is dan wel je nieuwe termijnbedrag ingesteld. Het teveel betaalde bedrag, verrekenen we natuurlijk op je jaarafrekening.

Voorkom verrassingen op je jaarafrekening

Heb je een slimme meter én ons toestemming gegeven voor het dagelijks uitlezen van je slimme meter? Dan sturen we je regelmatig een Seintje; een mailtje met advies over je termijnbedrag. Zo weet je steeds of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik en voorkom je verrassingen op de jaarafrekening.

Toestemming geven dagelijks uitlezen slimme meter

Waarom wijzigen de tarieven ondanks dat ik een contract met vaste prijs heb?

Heb je een contract met een vaste prijs, dan blijft ons leveringstarief uiteraard gelijk. Het leveringstarief is namelijk de vaste prijs. Maar het energietarief bestaat naast leveringsprijs, ook uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Als deze kosten wijzigen, kan je energietarief toch wijzigen.

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

Onze facturen zijn kraakhelder. Je weet dus precies waarvoor je betaalt. We houden voor je in de gaten of je nog goed zit met je termijnbedrag. Is aanpassen verstandig? Dan geven we je een Seintje. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Een heldere jaarafrekening