1. MKB
  2. Klantenservice MKB
  3. Hoge jaarafrekening

Hoge jaarafrekening: dit zijn de mogelijke oorzaken.

Je kunt bij ons rekenen op een heldere jaarafrekening. Soms kun je echter toch verrast worden door een bijbetaling. Dat kan verschillende oorzaken hebben. We geven je inzicht in de meest voorkomende.

5 veelvoorkomende oorzaken van een bijbetaling

  • Je tarief is gestegen
    Zoals je weet zijn de energieprijzen het afgelopen jaar flink gestegen. Dat merk je op je energierekening. Vooral als je een variabel tarief hebt. Heb je tussentijds je termijnbedrag niet verhoogd, dan is de kans groot dat je een bedrag bijbetaalt aan het eind van je verbruiksjaar.


  • Je verbruik is gestegen
    Misschien heb je extra apparatuur draaien. Of is je bedrijf de afgelopen maanden weer vaker open geweest. Er kunnen tal van oorzaken zijn voor een gestegen verbruik. Kijk hier voor 6 veelvoorkomende oorzaken.


  • Je hebt je termijnbedrag verlaagd
    Soms is het handig om tijdens het jaar je termijnbedrag (tijdelijk) te verlagen. Bijvoorbeeld als je zaak vanwege een lockdown gesloten is. Heb je toen je weer bent gaan draaien het termijnbedrag niet aangepast, dan kom je nu uit op een bijbetaling.


  • Je jaarafrekening gaat over meer dan 365 dagen
    Het liefst sturen we je na precies een jaar de jaarafrekening. Dat lukt helaas niet altijd. Bijvoorbeeld als we nog geen meterstanden van je hebben. Je jaarafrekening gaat dan over meer dan 365 dagen. Vallen die dagen net in een koude winterperiode, dan merk je dat bij de jaarnota.

  • Je meterstanden zijn (in het verleden) geschat
    Als we geen meterstanden van je hebben, dan schatten we ze. Dat doen we op basis van je gemiddelde verbruik. Zo’n schatting kan te hoog uitvallen of juist te laag. In beide gevallen kunnen we vaak een correctie voor je maken. Op je jaarafrekening zie je of je standen geschat zijn. Kijk dan zowel naar de begin- als de eindstanden. Je beginstand is namelijk de eindstand van vorig jaar. Hebben we die te laag ingeschat, dan betaal je dat verbruik dit jaar alsnog.

6 mogelijke oorzaken van een gestegen energieverbruik

Nieuwe of extra apparatuur

Denk aan nieuwe productiemiddelen, laadpalen of computers. Een extra computer met randapparatuur zorgt al voor 150 kWh extra verbruik. Let bij de aanschaf op het energielabel. Zo wordt goedkoop geen duurkoop. 

Meer openingsuren

Veel bedrijven zijn dit jaar gelukkig weer meer uren open geweest. Daarmee is vaak het energieverbruik ook weer gestegen. Terwijl het voorschotbedrag misschien nog gebaseerd was op een lager verbruik. 

Verouderde apparaten

Oude apparaten zijn doorgaans minder zuinig dan nieuwe apparaten, die technisch beter zijn uitgerust. In veel gevallen is het kostentechnisch voordeliger om apparatuur vervangen. Ook als die nog even meekan. Met name bij apparaten met een energielabel is dat het geval. Zoals koelingen.

Sluimerverbruik

Klimaatplein.nl berekende dat een gemiddeld bedrijf, wanneer het gesloten is,  nog steeds tussen de 15% en 20% van de elektriciteit verbruikt. Omdat bijvoorbeeld ’s nachts computers, kopieermachines of andere apparatuur nog aanstaan. 

 

Tijdelijke apparatuur voor verbouwing

Ook een verbouwing kan voor een tijdelijke piek in het energieverbruik zorgen. Door de extra bouwapparatuur of doordat het pand tijdelijk minder goed geisoleerd is. 

Slecht onderhouden cv-installatie

Een cv-installatie die je niet regelmatig ontlucht, verwarmt niet optimaal. Ook met de juiste instellingen is vaak winst te behalen. Wat mogelijk is hangt af van je cv-ketel. Bekijk hier 5 slimme cv-bespaartips van onze partner Feenstra.

We denken graag mee

De energieprijzen zijn nog steeds hoog. Daar ondervind je als ondernemer de gevolgen van. We denken daarom graag met je mee. Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig een betaalafspraak in Mijn Vattenfall. En onze energieadviseurs zitten klaar voor wie liever persoonlijk contact heeft.

Bekijk alle mogelijkheden

Monitor je energieverbruik

Als ondernemer wil je grip op je energieverbruik hebben. Zo weet je precies wanneer je moet bijsturen, of dat je juist goed zit.

  • Inzicht met je slimme meter

    De slimme meter geeft je handige inzichten in je verbruik. Bekijk hoe je van inzicht naar actie komt. En vervolgens meteen het resultaat van je inspanning terugziet in Mijn Verbruik.

    Inzicht met je slimme meter
  • Bekijk je verbruik per apparaat

    Bekijk je verbruik per apparaat met de Hombli smart socket stekkers. En maak gebruik van de mogelijkheid om je apparaat van afstand aan en uit te zetten. Nu met extra klanten korting de Hombli smart socket set van 4. 

    Smart Sockets

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

Onze facturen zijn kraakhelder. Je weet dus precies waarvoor je betaalt. We houden voor je in de gaten of je nog goed zit met je termijnbedrag. Is aanpassen verstandig? Dan geven we je een Seintje. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Een heldere jaarafrekening