1. MKB
 2. Klantenservice MKB
 3. Hoge jaarafrekening

Hoge jaarafrekening? Bekijk de mogelijke oorzaken.

Bij ons kun je rekenen op een heldere jaarafrekening. En ons termijnbedragadvies helpt om verrassingen te voorkomen. Toch lukt dat niet altijd. Dan volgt een bijbetaling. We leggen uit wat de mogelijke oorzaken zijn. 

Mogelijke oorzaken van een bijbetaling

 • De tarieven zijn gestegen
  Heb je een contract met een variabele prijs? Dan kan dit tarief tijdens het jaar veranderen. Aan het begin van een jaar kan je netbeheerder de tarieven veranderen. En ook de overheid past begin van het jaar de tarieven aan. In dat geval wijzigt ook je tarief als je een vasteprijs-contract hebt.

  We adviseren om regelmatig je termijnbedrag te controleren met ons termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall. Dan weet je steeds of je termijnbedrag nog klopt. En voorkom je een bijbetaling. 

 • Je verbruik is gestegen
  Er zijn verschillende oorzaken voor een gestegen verbruik. Hier vind je veelvoorkomende oorzaken.

 • Je hebt je termijnbedrag verlaagd
  Soms is het handig om je termijnbedrag te verlagen. Bijvoorbeeld als je zaak door een verbouwing tijdelijk gesloten is. Heb je het bedrag daarna niet verhoogd, dan kom je nu uit op een bijbetaling.

 • De meterstanden zijn geschat
  Als we geen meterstanden van je hebben, dan schatten we ze. We gebruiken dan je gemiddelde verbruik. Op je jaarafrekening zie je of je standen geschat zijn. Kijk dan zowel naar de begin- als de eindstanden. Je beginstand is namelijk de eindstand van vorig jaar. Hebben we die te laag ingeschat, dan betaal je dat verbruik dit jaar alsnog.

 • De jaarafrekening gaat over meer dan 365 dagen
  Het liefst sturen we je na precies een jaar de jaarafrekening. Dat lukt niet altijd. Soms hebben we niet op tijd de meterstanden.

Hoger energieverbruik

Nieuwe of extra apparatuur

Heb je nieuwe of extra apparatuur gekocht? Airconditioner, een elektrische auto met laadpaal, of extra computers? Een computer met randapparatuur zorgt al voor 150 kWh verbruik.  

Verouderde apparaten

Oude apparaten zijn minder zuinig dan nieuwe apparaten. Dit geldt vooral bij cv-ketels en koelingen. Een energielabel geeft inzicht in het verbruik. Bekijk of je bespaart als je oude apparaten vervangt.

Sluimerverbruik

Klimaatplein.nl berekende dat een gemiddeld bedrijf als het gesloten is, nog steeds tussen de 15% en 20% stroom verbruikt. Omdat bijvoorbeeld ’s nachts computers, kopieermachines of andere apparatuur nog aanstaan. 

 

Verbouwing

Ook een verbouwing kan voor een tijdelijke piek in het energieverbruik zorgen. Door de extra bouwapparatuur of doordat het pand tijdelijk minder goed geïsoleerd is. 

Slecht onderhouden cv-installatie

Ontlucht de cv-installatie regelmatig. En bekijk of de cv-ketel op de juiste manier is afgesteld. Bekijk ook eens de cv-bespaartips van onze partner Feenstra.

We denken graag mee

Als betalen van de rekening lastig is, vraag dan om hulp. Of regel zelf in Mijn Vattenfall: uitstel van betaling, of gespreid betalen. Bekijk de mogelijkheden of vraag hulp aan onze medewerkers van de Ondernemersdesk. Samen vinden we een passende oplossing. 

Bekijk alle mogelijkheden

Monitor je energieverbruik

Als ondernemer wil je grip op je energieverbruik hebben. Zo weet je precies wanneer je moet bijsturen, of dat je juist goed zit.

 • Inzicht met je slimme meter

  De slimme meter geeft je handige inzichten in je verbruik. Bekijk hoe je van inzicht naar actie komt. En vervolgens meteen het resultaat van je inspanning terugziet in Mijn Verbruik.

  Inzicht met je slimme meter
 • Bekijk je verbruik per apparaat

  Bekijk je verbruik per apparaat met de Hombli smart socket stekkers. En maak gebruik van de mogelijkheid om je apparaat van afstand aan en uit te zetten. Nu met extra klanten korting de Hombli smart socket set van 4. 

  Smart Sockets

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

Onze facturen zijn kraakhelder. Je weet dus precies waarvoor je betaalt. We houden voor je in de gaten of je nog goed zit met je termijnbedrag. Is aanpassen verstandig? Dan geven we je een Seintje. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Een heldere jaarafrekening