Informatie over de specificatie. Zo weet je waar je aan toe bent.

De tarievenspecificatie vind je als pdf bij je jaar- of eindafrekening in Mijn Vattenfall.

Wat is een tarievenspecificatie?

De tarievenspecificatie is een aanvulling op je jaar- of eindafrekening. Je tarieven kunnen namelijk veranderen gedurende het jaar. De hoogte van je rekening wordt berekend met deze verschillende tarieven. Op de rekening tonen wij vervolgens het gemiddelde tarief. Met deze tarievenspecificatie willen we je meer inzicht geven in welke tarieven zijn gebruikt bij de berekening van jouw jaar- of eindafrekening.

Waarom ontvang je een tarievenspecificatie?

Alle tarieven kunnen in de loop van de tijd veranderen. Net als je leveringstarief is het mogelijk dat ook overheidsheffingen en netbeheerkosten veranderen. In de periode waarop jouw rekening betrekking heeft kunnen daarom verschillende tarieven gelden. Om je jaar- of eindafrekening overzichtelijk te houden geven wij niet al deze tarieven weer op je rekening. Je ontvangt deze tarievenspecificatie zodat je alsnog volledig inzicht hebt in de verschillende tarieven.

De jaarafrekening

Elk jaar krijg je van ons een duidelijke jaarafrekening. Zo weet je precies hoeveel stroom en gas je dat jaar hebt gebruikt en wat je daarvoor hebt betaald.

De jaarafrekening

Hoe is de tarievenspecificatie opgebouwd?

Je ziet per product een specificatie van de tarieven:

  • Je ziet de meterstanden en het bijbehorende gebruik, dat levert de kosten van je energierekening op. Per periode dat er een bepaald tarief geldt, schatten we de meterstanden opnieuw in.
  • Vervolgens zie je hoe de variabele kosten van de producten die je afneemt zijn opgebouwd. Je betaalt die variabele kosten op basis van de hoeveelheid energie die je afneemt. Het bedrag onder aan de streep zie je ook op je jaarafrekening. In de twee tabellen die je daaronder ziet, vind je een verdere uitleg van de tarieven. 
    • De variabele tarieven hebben we opgebouwd uit meerdere delen In de tabel onder het kopje ‘Specificatie variabele kosten’ vind je een opbouw van elk deel.
    • Onder het kopje ‘Specificatie overheidsheffingen’ vind je hoe we de verschillende heffingen van de variabele kosten hebben opgebouwd.
  • Tot slot laten we je zien hoe we de vaste kosten hebben opgebouwd.

Uitleg over de meterstanden

Als je een slimme meter hebt, dan lezen wij precies op de dag van de tariefswijziging je meterstanden uit. Zo zorgen we ervoor dat je altijd het actuele tarief betaalt en je jaarafrekening klopt.

Zonder slimme meter schatten wij je gebruik in, totdat je ons je meterstanden doorgeeft. Als je wilt dat wij je meterstanden gebruiken op het moment dat er een nieuw tarief ingaat, geef dan op dat moment je meterstanden aan ons door.

Deel deze pagina