Energiebespaartips voor je sporthal of sportschool

We geven je 5 tips om energie te besparen in je sporthal of sportschool.

Energiebespaartips voor je sporthal of sportschool

1. Beperk de basistemperatuur van de sporthal

In veel sporthallen is de temperatuur tijdens de winter erg hoog ingesteld. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort sport, maar gemiddeld gezien is sporten prettig bij 16 tot 18 graden. Kies voor een verwarming waarbij je de temperatuur snel kunt veranderen, bijvoorbeeld een verwarming met warme lucht.

2. Kies voor lampen met een bewegingssensor

De lampen in kleedkamers en doucheruimtes branden vaak de hele dag. Dat is meestal niet nodig, want niet in alle ruimtes zijn de hele dag mensen aanwezig. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is. Zo bespaar je op je stroomkosten. 

3. Kies voor dynamische ventilatie, afgestemd op het aantal sporters

Vaak staat in een sporthal de ventilatie aan op een vast volume. In de praktijk is de hal maar deels bezet. Met dynamische ventilatie kun je de ventilatie hoger of lager zetten, op basis van wat je nodig hebt op het moment zelf. Dat scheelt je vaak meer dan 50% op je stroom.

4. Zet lampen uit waar en wanneer dat kan

Bij veel sportscholen staan de lampen naast de velden altijd aan. Terwijl dat niet nodig is. Zonde van de stroom dus. Met lokale verlichting die specifieke banen en stukken voetpad verlicht, voorkom je dit. Stel daarvoor een slim tijdschema in of gebruik schakelklokken. 

5. Gebruik waterbesparende douchekoppen en kranen in je kleedkamers

Het is slim om te checken hoeveel warm water je per minuut lever in de douches. Als dat meer dan 10 liter per minuut is, bespaar je veel water met een waterbesparende douchekop. Zo bespaar je water én gas om het water te verwarmen. 

Meer energie besparen?

Deel deze pagina