Samenwerken in één pand? Maak afspraken

Als je je pand deelt met andere bedrijven raden wij je aan om afspraken te maken zodat de energierekening niet voor verassingen zorgt. Energieadviseur Max Nuyens geeft tips aan de hand van een praktijkvoorbeeld. 

Tip 1: Isoleer het pand

Een kledingbank werd verrast door de energierekening voor een ruimte die ze deelt met andere bedrijven. Onze energieadviseur Max Nuyens ging langs voor uitleg. 

Energieadviseur Max: “Toen ik bij de kledingbank aankwam, zag ik een oud pand uit 1960 met enorme glaspartijen van enkel glas en een slecht geïsoleerde vloer, gevel en dak. Het verbaasde mij niet dat hier een heel hoge gasrekening op de mat gevallen is". Het pand is van de gemeente, de kledingbank huurt hier een ruimte. Veel beter dan energielabel G zal dit pand waarschijnlijk niet scoren. Weinig aan die hoge gasrekening te doen, zou je dus zeggen. Maar als Max doorvraagt blijkt isolatie slechts een deel van het probleem.

Het verbaasde mij niet dat hier een heel hoge gasrekening op de mat gevallen is.

Energieadviseur Max Nuyens

Tip 2: Daling in gasverbruik

De kledingbank deelt het pand met een bedrijf dat cursussen geeft. De medewerkers van de kledingbank sjouwen continu met kleding. Voor hen is 19 graden warm genoeg. Voor de stilzittende cursisten is dat echter aan de koude kant. Zonder dat beide partijen het van elkaar weten, zetten ze de kachel steeds om beurten hoger en lager. En de thermostaat aan het einde van de middag omlaag draaien, dat wordt nog wel eens vergeten. Een klokthermostaat biedt uitkomst. ’s Ochtend als de cursisten er nog niet zijn, is het nu 19 graden in het pand. Om 11.30 uur gaat de thermostaat automatisch omhoog, om twee uur later weer terug te schakelen. Het resultaat: een enorme daling van het gasverbruik, zonder dat de kledingbank en de cursisten op comfort inleveren.

Tip 3: Check je installatie

Een derde probleem is de verouderde installatie in het gebouw. Sommige radiatoren waren dichtgeslibd, een paar radiatorknoppen waren defect en de oude kwikthermostaat week meer dan twee graden af. Deze problemen zijn door een installateur simpel te verhelpen en helpt om verspilling tegen te gaan.

Deel een bedrijfsruimte

Gaat je bedrijf of instantie met een ander bedrijf vanuit één pand werken, dan is het belangrijk om van tevoren afspraken te maken over de verdeling van de energienota. Vaak zijn er in de gebouwen tussenmeters aanwezig. Dat maakt je eigen energieverbruik inzichtelijk. Bij gezamenlijk ruimtes worden de kosten vaak gedeeld of in de huur verrekend. De technisch installateur bij jou in de buurt helpt met een advies op maat als je benieuwd bent of je ook gemakkelijk en goedkoop kunt besparen op je energienota. 

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk helpen je graag. Ze beantwoorden al je energievragen. 

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Deel deze pagina