1. Home
  2. Klantenservice
  3. Variabele tarieven

Alles over variabele tarieven

Je contract met een vaste prijs loopt bijna af. We begrijpen dat je wilt weten wat dat voor jou betekent. Hier leggen we uit waarom we nu alleen contracten met variabele tarieven aanbieden en lees je wat er op de energiemarkt gebeurt. Ook vertellen we waarom het zo belangrijk is om je termijnbedrag zelf aan te passen.

Over het prijsplafond

Dankzij het voorgenomen prijsplafond dat per 1 januari 2023 ingaat, weet je dat je in 2023 niet meer betaalt dan het maximumtarief van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden voor je energieverbruik tot het plafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom). Voor het energieverbuik boven het plafond betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract.

Lees het laatste nieuws over het prijsplafond

Wat er in de energiemarkt gebeurt

Afgelopen jaar zijn de energieprijzen sterk gestegen. Dit komt enerzijds door de situatie in Oekraïne, maar anderzijds doordat na de lockdowns de vraag naar gas steeg, maar het aanbod niet meegroeide. Daarnaast zorgt de aanhoudende droogte voor lage waterstanden, wat het vervoer van brandstoffen als diesel en steenkool lastig maakt. Ook hierdoor stijgt de vraag naar gas, terwijl het aanbod juist daalt.

Omdat we niet weten hoe de energieprijzen zich verder ontwikkelen, kunnen we ook niet voorspellen wat de verdere gevolgen zijn. Wel verwachten we dat de situatie de komende tijd voor grote prijsschommelingen zorgt. Wij kopen onze energie namelijk in op de groothandelsmarkt. Is er veel vraag, maar weinig aanbod? Dan stijgen de prijzen, zoals nu het geval is. Dit raakt de prijzen voor consumenten en bedrijven.

Je gaat automatisch over op een contract met variabele tarieven

Loopt je contract binnenkort af, dan ga je automatisch over op een variabel contract. We doen je nu geen aanbod voor een nieuw vast contract. Dit contract is voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Veranderen de prijzen? Dan krijg je daar op tijd bericht over. Door de huidige onzekerheid zijn onze vaste tarieven veel hoger dan onze variabele tarieven. Waarschijnlijk ga je met de variabele tarieven wel meer betalen dan je nu betaalt.

Je vindt je huidige tarieven in Mijn Vattenfall

Wat is een contract met variabele tarieven?

Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringskosten. Ze worden beïnvloed door de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Bij een vast contract liggen deze prijzen vast. Je weet dus van tevoren waar je aan toe bent. Variabele tarieven kunnen meerdere keren per jaar wijzigen. Stijgen de prijzen, dan betaal je meer. Maar dalen de prijzen, dan betaal je ook minder.

Hoe vergelijk ik energieaanbiedingen?

We begrijpen dat de hoge energieprijzen je bezighouden. En dat je je misschien afvraagt of je nog wel goed zit. Het antwoord daarop is kort: ja. Op dit moment is een contract met een variabele prijs voor jou een goede keuze. Je betaalt op dit moment namelijk een scherper tarief dan de vaste prijs tarieven en de in de markt beschikbare modelcontracten. In onderstaande video vertellen wij je in twee minuten waar je op moet letten. Bijvoorbeeld dat wanneer een andere grote energieleverancier de prijzen verlaagt, dit niet meteen betekent dat deze voordeliger is.

Waarom bieden nu we geen vaste contracten aan?

Met een vast contract leggen klanten de prijs voor een afgesproken periode vast. Hiervoor kopen wij de energie vooraf in. Als klanten nu een vast contract afsluiten, dan zouden zij een (te) lange periode vastzitten aan de hoge marktprijzen van nu. En juist dat willen wij voorkomen. Daarom bieden wij klanten op dit moment alleen variabele contracten aan. Want bij contracten met een variabele prijs, kunnen de prijzen later weer zakken.

Gaan de prijzen stijgen of dalen?

Dat is natuurlijk dé vraag die ons allemaal bezighoudt. De prijsontwikkeling hangt af van veel factoren, zoals de gasvoorraden, weersvoorspellingen en politieke beslissingen. In de video hieronder vertellen we je er meer over.

Belangrijk: pas je termijnbedrag aan

We adviseren je om je termijnbedrag aan te passen als de energieprijzen stijgen. Dit gebeurt namelijk niet vanzelf. Hiermee voorkom je dat je straks veel bijbetaalt. Lukt het niet om een hoger termijnbedrag te betalen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je zoeken naar een oplossing.

Verwacht je binnenkort je jaarafrekening? In dat geval hoef je nu niks te doen. Wij berekenen dan je nieuwe termijnbedrag.

Pas nu je termijnbedrag aan

Extra tip: Met een Seintje krijg je regelmatig een mailtje dat vertelt of je nog goed zit met je termijnbedrag. Zo voorkomen we samen verrassingen op je jaarafrekening.

Meer nuttige onderwerpen