1. Thuis
 2. Klantenservice
 3. Postcoderoos | Algemeen

Postcoderoosregeling: gezamenlijk duurzame energie opwekken

Met de postcoderoosregeling kon je gezamenlijk duurzame energie opwekken. Vanaf 1 april 2021 is deze regeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Vind hier informatie over de postcoderoosregeling.

Vanaf 1 april 2021 is de postcoderoosregeling veranderd

Met de postcoderoosregeling kon je investeren in duurzame energie. Je investeerde met een collectief, bijvoorbeeld in zonnepanelen op een andere plek dan je eigen dak. Via de stroom die de zonnepanelen opwekken, krijg je jaarlijks betaald belastinggeld terug. Je hebt 15 jaar recht op deze jaarlijkse teruggave van betaalde belasting op energie.

Vattenfall ondersteunt de postcoderoos sinds december 2017. We passen de regeling bij je toe, zodra er een overeenkomst gesloten is met de coöperatie of VvE. Dan verrekenen we de energiebelasting aan jou als deelnemer.

Vervangen door SCE

Vanaf 1 april 2021 is de postcoderoosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Hiermee kun je bijvoorbeeld als vereniging van eigenaren gezamenlijk investeren. Bijvoorbeeld in een productie-installatie om duurzame energie mee op te wekken.

Meer over SCE

Informatie voor deelnemers

Als deelnemer aan een collectief investeer je met de postcoderoosregeling in duurzame energie. We verrekenen dan korting op je jaarafrekening van stroom. De verrekening werkt zo:

 • Elk jaar stuurt jouw collectief ons een overzicht met daarin jouw aandeel in de stroomopbrengst.
 • Binnen 6 weken na je jaarafrekening ontvang je de energiebelasting van ons terug via een aparte factuur.
 • Zo weet je precies wat je zonnepanelen hebben opgeleverd.

Opbrengst van je investering

Met de postcoderoosregeling krijg je energiebelasting terug. Hier zit wel een maximum aan: je krijgt niet meer terug dan het aantal kWh dat je zelf verbruikt. En verbruik je meer dan 10.000 kWh? Dan wordt er maximaal 10.000 kWh aan energiebelasting aan jou uitbetaald.

Bijvoorbeeld:

 • In 2021 heb je 1000 kWh opgewekt
 • Het tarief voor energiebelasting is in 2021 vastgesteld op € 0,11408 (inclusief 21% btw)
 • Je krijgt dan € 114,08 (1000 x € 0,11408) terug aan energiebelasting*

*Als je zelf ook minstens 1000 kWh stroom hebt verbruikt.

Met duurzame energie maak je impact

Een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Reis met ons mee naar méér duurzame energie. We helpen je op weg met duurzame energieproducten en bespaartips.

Duurzame energie

Vragen over de postcoderoosregeling

Wat is de postcoderoosregeling?

Met de postcoderoosregeling kon je investeren in duurzame energie. Met een collectief investeerde je bijvoorbeeld in enkele zonnepanelen op een andere plek dan je eigen dak. Via de stroom die de zonnepanelen opwekken, krijg je jaarlijks betaald belastinggeld terug.

Vanaf 1 april 2021 is deze regeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Hoe lang kan mijn postcoderoosproject doorgaan?

Lopende postcoderoosprojecten behouden recht op 15 jaar looptijd. Je hebt vanaf de start dus 15 jaar recht op de jaarlijkse teruggave van betaalde energiebelasting.

Waar is de postcoderoosregeling door vervangen?

Vanaf 1 april 2021 is de postcoderoosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Hiermee kun je bijvoorbeeld als vereniging van eigenaren gezamenlijk investeren.

Meer over SCE

Wanneer ontvang ik mijn energiebelasting terug?

Nadat je je jaarafrekening hebt ontvangen, krijg je binnen 6 weken je energiebelasting van ons terug via een aparte factuur.

Waar kan ik mijn postcoderoosproject aanmelden?

Om je project aan te melden, hebben we drie documenten van je nodig:

 1. Aanwijzing van de Belastingdienst
 2. Uittreksel van de Kamer van Koophandel
 3. Opwekverklaring van je collectief

Stuur deze documenten naar postcoderoos@vattenfall.nl. Dan maken we een samenwerkingsovereenkomst op. Die sturen we ter ondertekening aan de bestuurders van de coöperatie of VVE.

We helpen je verder

Voor meer informatie over de Postcoderoosregeling kan je terecht bij je coöperatie of VvE. Of stel je vraag per mail aan ons: postcoderoos@vattenfall.nl

Op de site van 'HIER opgewekt' vind je ook veel informatie. 

Naar HIER opgewekt

Bekijk ook