1. Thuis
  2. Klantenservice
  3. Energie afgesloten

Energie afgesloten, wat nu?

Natuurlijk schrik je als je een brief krijgt van je netbeheerder dat ze binnenkort je energie afsluiten. We vertellen je wat te doen.

Wanneer mag een energiemaatschappij je afsluiten?

Er is heel wat voor nodig om te worden afgesloten van energie. Je ontvangt altijd vooraf informatie. Eerst van ons en uiteindelijk van je netbeheerder. Een echte afsluiting komt gelukkig maar zelden voor. 


Waarom ontvang je een brief van je netbeheerder over afsluiting energie?

  • Als je energiecontract afloopt en je nog geen nieuw contract hebt afgesloten.
    De netbeheerder weet nu niet aan wie je energie betaalt en kan je energie afsluiten. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk een energiecontract afsluit. Wij informeren je netbeheerder en dan is alles weer opgelost.
  • Als je een te grote betalingsachterstand hebt. We informeren je regelmatig over je betalingsachterstand. Blijven je betalingen uit, dan kunnen wij overgaan tot het beëindigen van je energiecontract. We melden dit dan bij je netbeheerder. Die stuurt je dan een aankondiging dat binnenkort je energie wordt afgesloten

Voorkom dat je energie wordt afgesloten

Heb je een brief van je netbeheerder ontvangen dat binnenkort je energie afgesloten wordt? Onderneem direct actie. Want doe je niets dan word je echt afgesloten. En een nieuwe aansluiting aanvragen bij je netbeheerder is erg kostbaar. We helpen je verder:

Dreigende afsluiting

Heb je een ‘aankondigingsbrief einde levering’ ontvangen van je netbeheerder? Los dan binnen 10 dagen na ontvangst van deze brief je betalingsproblemen met ons op. Bijvoorbeeld door een betaalafspraak te maken. Zodra je dat hebt gedaan laten we dat weten aan je netbeheerder. Je wordt dan niet afgesloten. 

Zo los je het op

Wat als je energieleverancier geen betaalafspraak wil maken?

Lukt het niet (meer) om een betaalafspraak met ons te maken? Schakel dan zo snel mogelijk een schuldhulpinstantie in. Op de betalingsherinnering van de energierekening staat wanneer je dit uiterlijk moet hebben gedaan.

Neem contact op met de afdeling Sociale Zaken van je gemeente om je aan te melden. Accepteert de schuldhulpinstantie je verzoek, stuur ons hier dan zo snel mogelijk een bewijs van. Neem voor de zekerheid ook contact met ons op, dan weet je zeker of dit bewijs is aangekomen. 

Word je schuldhulpverzoek afgewezen?

  • Dan kan onderbewindstelling helpen. Een verzoek tot onderbewindstelling vraag je aan bij de kantonrechter in je rechtsgebied. Op rechtspraak.nl vind je meer informatie en het aanvraagformulier. Sta je onder bewindvoering? Dan kan je financieel hulpverlener een spoedaanvraag zonder waarborgsom bij ons doen.
  • Lees verder op Energie aansluiten zonder borg

Overstappen na afsluiting energie? Vraag hulp via een financieel hulpverlener

Overstappen vlak voor of na afsluiting is niet eenvoudig. Heb je een financieel hulpverlener en is deze bij ons aangesloten, dan kan je financieel hulpverlener een spoedaansluiting zonder waarborg voor je aanvragen.

Lees meer over: