Verlichten met led

Europa wil echt van de gloeilampen af. Toch is in de meeste Nederlandse  huishoudens nog maar 1 op de 4 lampen een led-lamp. Dat terwijl die 85% zuiniger zijn dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeenverlichting. Daar valt dus nog flink te besparen.

Besparen met led

Hoe kun je zelf starten met besparen? Dat gaat al heel gemakkelijk. Bijvoorbeeld: wanneer je 6 gloei- en/of halogeenlampen die het meest branden vervangt voor 6 ledlampen, kan dit al € 80,- besparing op jaarbasis opleveren. Je zorgt dan ook direct voor een reductie op CO2 van 10% op jaarbasis.

Overstappen naar led

De ledlamp kost gemiddeld € 5,80. Je hebt de keuze uit A-merken (deze zijn wat duurder dan gemiddeld) en huismerken (deze zijn wat goedkoper dan gemiddeld). Het meest voordelig is een grootverpakking, bijvoorbeeld een 6-pack. Dan betaal je minder per lamp en je besparing op je energierekening is groter.

Pas op met de halogeen uplighter

Deze hoge staande lampen met halogeenbuis verbruiken veel energie. Vaak zitten er lampen in van wel 500 Watt. Dat is echt een klein elektrisch kacheltje. Het warmteverlies kan wel oplopen tot wel 65%. De halogeenbuis is weliswaar bestendig tegen hoge temperaturen maar toch is er kans op brandgevaar. Bijvoorbeeld wanneer er brandbaar materiaal dicht in de buurt wordt gehouden. Deze lampen zijn niet meer van deze tijd. Als het kan vervang deze halogeenbuis door een ledbuis. Dan bespaar je direct energie en dat is een stuk veiliger.

Dimmen van je verlichting

Met het dimmen van een gloei- of halogeenlamp gaat het verbruik naar beneden, maar er gaat ook energie verloren in de dimmer. Dus het op de helft zetten van een dimmer kost ruim 65% aan vermogen. Wanneer je standaard dimt, is het veel verstandiger om een ledlamp met een kleiner lichtvermogen te plaatsen. 

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met de Vattenfall Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app
slimme verlichting | Vattenfall energie

Exclusief ledlampen

Wil je jouw huis ook verlichten met ledlampen? Via het Exclusief spaarprogramma kun je ledlampen bestellen in verschillende soorten en maten. Zo heb je straks een passende ledlamp voor elke kamer.

Deel deze pagina

Ledverlichting