Tips om water te besparen

Minder water gebruiken betekent energie besparen. Want het water dat uit de kraan komt is gereinigd, en dat reinigen kost energie. Daarnaast verbruik je energie bij het opwarmen van water. Hieronder lees je acht tips om op een makkelijke manier water en daarmee vaak ook energie te besparen. Wel zo duurzaam.

1. Plaats een regenton

Volgens Milieu Centraal hebben planten ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat staat gelijk aan 2 gieters (van 10 liter) of 1 tot 2 minuten sproeien met de tuinslang. Hiervoor gieten we gemiddeld zo’n 2.200 liter drinkwater. Een regenton biedt uitkomst. Jaarlijks valt er gemiddeld 80.000 liter regenwater op het dak van een huis. Met een regenton kun je je tuin al sproeien, maar je kunt het ook professioneel aanpakken door een regenwatersysteem aan te laten leggen. Ook de kamerplanten profiteren van regentonwater doordat het minder kalk bevat.

2. Was je auto zuinig

Behalve voor het gemak en de tijdbesparing, is een wasstraat ook nog eens beter voor het milieu. Een wasstraat met Milieukeur gebruikt gerecycled water waardoor er per wasbeurt niet meer dan 105 liter vers water mag worden toegevoegd. Daarnaast wordt alle vervuiling opgevangen en afgevoerd. In veel gemeentes is voor de deur je auto wassen al verboden. Kortom, de auto door een wasstraat heen rijden is sneller, makkelijker én duurzamer.

Auto wassen zonder water | Vattenfall Energie

Auto wassen zonder water

Duurzaam en zonder water je auto wassen? Via het Vattenfall Exclusief spaarprogramma bieden wij deze starterset Clean4Green aan.

3. Douche korter

Structureel korter douchen bespaart een hoop water en energie. En is daarmee ook nog goed voor de portemonnee. Bekijk met een klokje, kookwekker of stopwatch hoe lang je nu doucht en kijk of er een minuut af kan. En de dag daarop nóg een minuut. Wedden dat je het verschil nauwelijks merkt? Met slechts 4 minuten korter douchen wordt per persoon 11.000 liter water en 80 m3 gas bespaart. In euro’s is dat alweer ruim € 70,-. Bij een 3-persoons huishouden en elke dag douchen komt dat neer op € 210,- per jaar.

Spaar voor de douchecoach bij Exclusief

Wij helpen je graag om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarom krijg je bij genoeg spaarpunten in Exclusief de douchecoach van ons cadeau.

Naar de douchecoach

Samen kunnen we 28 miljard water besparen

Wist je dat ...

  • 5 min douchen per dag € 80 per jaar kost?
  • 10 min douchen per dag € 160 per jaar kost?
  • 30 min douchen per dag € 480 per jaar kost?

Een gemiddeld huishouden gebruikt dagelijks 110 liter warm water. 80 procent daarvan gaat naar de douche. Als iedereen 1 minuut korter doucht, besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas. De moeite van het proberen waard, toch?

Nog meer tips om energie te besparen

4. Kies minder vaak voor in bad gaan

We begrijpen dat een bad heerlijk ontspannend is. Maar wist je dat je bijna twee keer zoveel water verbruikt? Bij een gemiddelde douchebeurt van 10 minuten met een 10 liter douchekop wordt er 100 liter drinkwater verbruikt. Hiervan wordt er 65 liter water verwarmd. Bij een bad is dit ongeveer 120 liter drinkwater per keer (waarvan 85 liter verwarmd). Daarom raden we aan het bad maar af en toe te gebruiken. Dat scheelt.

5. Check de kranen

Speciale ringetjes (perlators) zorgen ervoor dat per minuut minder water uit de kraan komt, zonder comfortverlies. Ze besparen tot 3000 liter per jaar en zijn verkrijgbaar vanaf € 2,- (Let op: de meeste kranen zijn tegenwoordig standaard voorzien van perlators). Heb je vaak een druppelende kraan? Check dan of er geen lek aanwezig is. Druppelende kranen of een lekkende waterleiding kunnen ongemerkt voor waterverlies zorgen. Sluit alle kranen en waterverbruikers en kijk of de watermeter helemaal stilstaat. Zo niet, dan lekt er ergens een leiding. Gespecialiseerde bedrijven kunnen dit lek opsporen en een goede verzekering dekt ook nog eens de schade.

6. Gebruik je vaatwasser op de zuinigste manier

Zelf de vaat doen zuiniger? Helaas is dat niet helemaal waar. Met de hand afwassen zorgt voor een verbruik van 1 á 1,5 liter water per keer meer dan met de vaatwasser. Natuurlijk wel alleen als je een volle vaatwasser draait. Integendeel tot wat velen denken, is voorspoelen ook niet nodig. Dit doet een goede vaatwasser namelijk al zelf. Sterker nog, afwas móét juist vuil zijn omdat de enzymen van het wasmiddel anders nergens aan kunnen vastkleven. Uiteraard wel eerst de grote etensresten verwijderen en gebruik altijd de eco-stand.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

7. Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop, bespaar je 20% tot zelfs 60% water en energie. En dat terwijl je net zo lekker doucht. Een spaardouchekop mengt namelijk luchtbelletjes door het water. Daardoor voelt het alsof er evenveel water uit de douche komt als normaal. Een normale douchekop laat zo’n 10 liter per minuut door. Bij een regendouche kan dit oplopen tot 20 liter per minuut. Met een waterbesparende douchekop verbruik je maximaal 7 tot 8 liter water per minuut. Per persoon bespaar je jaarlijks bijna 10.000 liter warm water en 70 m3 gas, goed voor € 60,-. Bij een 3-persoons huishouden waarbij dagelijks gedoucht wordt is dat al gauw € 180,- per jaar.

 

Wist je dat je verzorgingsproducten zoals scrubs, shampoo’s en zelfs tandpasta microplastics bevatten en in zee belanden?

Via Beat the microbead lees je welke producten microplastics bevatten en hoe je dit kunt vermijden. Beatthemicrobead.org

8. Sproei na zonsondergang

Tijdens de droge maanden is het niet aan te raden om de planten water te geven wanneer de zon schijnt. Als je te weinig water gebruikt, kunnen planten verbranden. Ook verdampt het water vrij snel waardoor de grond het water niet optimaal kan opnemen. Je kunt dus maar beter sproeien voordat de zon opkomt of na zonsondergang. Bij voorkeur na zonsondergang omdat de planten zo de hele nacht het water kunnen opnemen.

Deel deze pagina

Lees verder over groene energie