1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Energie besparen met slimme tips
  4. Zo bespaar je op het stroomverbruik van je tv

Zo bespaar je op het stroomverbruik van je tv

Tv-kijken blijft een favoriete bezigheid. Waar we vroeger langs alle zenders zapten, kijken we nu liever on demand naar series en films wanneer het ons uitkomt. Met al dat streamen, Netflixen en gamen staat de televisie vaak meerdere uren per dag aan. En nu we met z'n allen thuisblijven, is de tv populairder dan ooit. Tijd om eens in te zoomen op het energieverbruik.

Hoeveel stroom verbruikt een tv?

De nieuwste tv’s zijn veel energiezuiniger dan de vorige generatie televisies. Gelukkig maar. Terwijl televisiefabrikanten in staat zijn om ultradunne schermen met glashelder beeld te maken, richten ze hun aandacht steeds meer op het beperken van het stroomverbruik van deze apparaten.

Zo hebben tv’s door strengere regels vanuit de Europese Unie tegenwoordig in standby-stand nauwelijks sluipverbruik. Ook zorgen nieuwe technologieën die de pixels op een andere manier belichten niet alleen voor een betere kijkbeleving, maar ook voor een aanzienlijk lager energieverbruik.

Energielabel goede indicator voor verbruik tv

Dankzij verplichte energielabels zie je bij de aankoop hoeveel watt een tv gemiddeld per jaar verbruikt. Dat maakt het vergelijken op energieverbruik een stuk gemakkelijker. Alleen let op: de energieklasse is berekend op basis van een energiezuinige stand op de tv. Het daadwerkelijke verbruik kan afwijken.

6 tips om het energieverbruik van je tv te verlagen

Volgens onze energieadviseur Rob van der Plas is het slim om ongebruikte apparaten volledig uit te schakelen op de momenten dat je ze niet gebruikt. Daarnaast bespaar je op de volgende manieren op het energieverbruik van je tv.

1. Een energiezuinige tv kopen? Check het energielabel!

LED, OLED, QLED, S-UHD, HDR, Full HD, 4K, 8K: de fabrikanten bedenken steeds meer innovaties die lang niet allemaal even energiezuinig zijn. Vooral de beeldschermen met een ultrahoge resolutie hebben meer stroom nodig om het beeld continu haarscherp op te bouwen.

Gelukkig heeft elke nieuwe tv een energielabel waarop je precies ziet hoeveel watt de tv gemiddeld per jaar verbruikt. Een tv met energielabel A++ verbruikt het minst. En wil je echt de meest energiezuinige tv? Pin je dan niet volledig vast op het energielabel en vraag door naar het verbruik van de ingebouwde speakers.

2. Koop je televisie niet te groot

Hoe verleidelijk een tv van 55 of 65 inch ook is, houd er rekening mee dat de ideale kijkafstand tussen je bank en tv bij dat formaat zo'n vier meter is. Daarbij geldt ook: hoe groter de tv, hoe hoger het energieverbruik en daarmee hoe hoger de energiekosten. Elk kleiner formaat levert gemiddeld een besparing van 15 proces in verbruik op. Misschien nog een extra argument om je partner te overtuigen om toch voor die kleinere tv te gaan.

Afstand tussen bank en tv Schermgrootte
200 cm 32 - 43 inch
250 cm 40 - 50 inch
300 cm 43 - 55 inch
350 cm 48 - 65 inch
400 cm 55 - 65+ inch

 
Bron: Consumentenbond

3. Doe je oude, energie slurpende tv de deur uit

Na aankoop van een energiezuinige tv verplaatsen veel mensen hun oude energieslurper, zoals de plasma-tv, naar een andere kamer in huis. Daarbij verbruiken ze vaak gelijktijdig stroom. We adviseren om het oude toestel direct te verkopen of naar de milieustraat te brengen, want anders verplaats je het probleem. Gelijk opruimen!

De nieuwe smart-tv staat vaak urenlang muziek te streamen, terwijl de oude plasma als game-tv op een van de kinderkamers overuren draait.

Rob van der Plas, Energieadviseur

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Gebruik je tv niet voor het streamen van muziek

Hoe handig het ook is om met een smart-tv muziek op Spotify te streamen, toch is het energiezuiniger om je favoriete playlist op een bluetooth speaker af te spelen. Zo staat je tv-scherm niet onnodig energie te verspillen. Of zet het scherm tijdens het luisteren van muziek in slaapstand, als dat mogelijk is.

5. Schakel de eco-stand op je tv in

Veel mensen weten het niet: de meeste tv's hebben een eco-stand waarmee je tot wel 20 procent energie bespaart. Blader door het menu van je televisie en maak je keuze uit de verschillende energiebesparende functies, zoals aanpassen aan het omgevingslicht van de kamer, verlagen van de helderheid aan bewegingen op het scherm en automatisch uitschakelen van het toestel bij inactiviteit.

6. Kijk kritisch welke randapparatuur je aansluit

Besparen op energiekosten geldt niet alleen voor de tv zelf, het is ook slim om alle apparatuur die je op het toestel aansluit onder de loep te nemen. Hoe eco is je decoder? Veel HD-ontvangers zijn energieslurpers, vooral in de standby-stand. Vaak staan ze 24 uur per dag aan, waarbij het (sluip-)jaarverbruik kan oplopen tot ruim 250 kWh. Dat kost je omgerekend zo'n 50 euro. Activeer de eco-stand of vraag je tv-aanbieder om een energiezuinig alternatief voor je huidige decoder.

Ook verbruikt het surround systeem soms veel stroom. Vooral multiroom speakersystemen jagen er in standby-modus ongemerkt veel watts doorheen, doordat ze continu een signaal blijven uitzenden.

Deel deze pagina

Meer handige tips