Slim omgaan met opladers

De telefoonoplader, de tabletoplader, de batterijoplader, de oplader voor de Nintendo of de Playstation. En hoe zit het met sluipverbruik? We zetten 5 handige tips voor je op een rij.

1. Help, ik heb geen stopcontact meer vrij!

Daar zijn verschillende oplossingen voor. Het scheelt al wanneer je een multi-usb lader gebruikt. Daar kun je vier apparaten tegelijk mee opladen, terwijl je maar één stopcontact gebruikt. Zodra de telefoon, tablet en de twee andere apparaten geheel zijn opgeladen, wordt de led-indicator groen. Zet je de schakelaar daarna op nul? Dan gebruik je geen energie meer en je kunt de apparaten gewoon in de lader laten zitten.  

2. Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten?

Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen. Daarnaast kan een oplader oververhit raken. Er is dus altijd een klein risico dat je beter kunt vermijden. 

3. Hoe herken ik sluipverbruik?

Hoe vaak komt het niet voor dat je telefoon al lang op 100% staat, maar hij nog wel aan de oplader hangt? Je kunt het vaak voelen of een oplader nog energie verbruikt nadat het bijbehorende apparaat volledig is opgeladen of al is afgekoppeld. De oplader voelt dan nog warm aan. Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Dit lijkt misschien niet zo veel. Maar als je meerdere adapters 24/7 in het stopcontact laat zitten, dan kan dit aardig oplopen.

4. En hoe voorkom ik sluipverbruik?

We begrijpen dat het reuze onhandig is om telkens de stekkers van al je  opladers uit het stopcontact te moeten halen. Daar zijn slimmere oplossingen voor. Een stekkerdoos met schakelaar bijvoorbeeld. Met één klik zet je alle aangesloten apparaten of opladers uit. Je koopt zo’n stekkerdoos al voor een paar euro bij de bouwmarkt.

5. Zijn alle opladers wel veilig?

Nee, helaas niet. Veel opladers met een usb-aansluiting deugen niet. Dat bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sommige zijn zelfs zo gevaarlijk dat je kans loopt op een elektrische schok of brand. De verkoop van 24 gevaarlijke modellen is meteen verboden. Wil je weten of je opladers veilig zijn? Check het in deze lijst. De gevaarlijkste modellen staan bovenaan.

Deel deze pagina

Meer handige tips