1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Impact ledlampen

Energie besparen met LED-verlichting

Met kleine en grote stappen werken we samen aan besparen en verduurzamen. En elke stap is er eentje. Zo maak je al een verschil door ledverlichting te gebruiken. Dit is beter voor het milieu én je levert niet in op sfeer en kwaliteit.

Kleine stappen, grote impact

Uit onderzoek blijkt dat 61% van alle lampen in onze huizen ledlampen zijn. Dat lijkt nog niet zo veel, maar met 8 miljoen Nederlandse huishoudens telt dat al snel op. Zo heeft een huis gemiddeld 23 lampen. Dat betekent dus dat we samen al 112,24 miljoen lampen hebben vervangen door duurzamere ledverlichting. Je hebt dus meer impact dan je denkt om fossielvrij leven mogelijk te maken.

Impact met ledlampen

Led-lampen 85% zuiniger dan gloeilamp

Dat ledlampen een stuk zuiniger zijn dan gloeilampen en andere lamptypes was mogelijk al bij je bekend. Hoeveel zuiniger ze zijn, zal je nog eens verbazen. Gemiddelde branduren:

  • Gloeilamp 1.000
  • Spaarlamp 10.000
  • Ledlampen 30.000 tot 50.000

Bij ledlampen komt dit neer op een levensduur van bijna 20 jaar.

Met led-verlichting besparen op je energierekening

Omdat ledverlichting zuiniger is dan andere lampen bespaar je al snel op je energieverbruik. Zo bespaar je ten opzichte van gloei- en halogeenlampen tot wel 90% op je energieverbruik. Hierdoor bespaar je op je energierekening. Dit scheelt al gauw tientallen euro’s per jaar. Daar komt dan ook nog bij dat je ze minder vaak hoeft te vervangen. Een mooi extra voordeel is dat ledlampen direct vol licht geven. Op kwaliteit ga je er dus zelfs op vooruit.

Lantaarnpaal met led-lampen op de dam

Beter voor milieu en veiligheid

Naast dat ledlampen duurzamer zijn in gebruik, zijn ze ook beter voor het milieu. Je gooit ze minder snel weg en er zijn zo minder grondstoffen nodig. Beide positief voor het verminderen van CO2-uitstoot.

Vergeleken met traditionele verlichting geeft led minder warmte af. Hiermee is de ledlamp ook direct een stuk veiliger en is de kans op brandgevaar lager. Daarnaast zijn ledlampen beter recyclebaar. Van de meeste ledlampen is 75% van de onderdelen recyclebaar. En ze mogen gewoon bij het huisafval in plaats van bij het chemisch afval.

Soorten led-lampen

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan ledlampen. Zoals de welbekende led strip en spotjes. Maar dankzij de huidige technologieën is ook sfeerverlichting meer dan mogelijk. Met de verschillende dimbare ledlampen bepaal je niet alleen de felheid, maar ook de kleurtint en warmte. En met een bewegingssensor gaat de lamp enkel aan als het donker is. Vooral handig voor buitenverlichting en een slimme manier om de CO2-uitstoot te verminderen.

Deel deze pagina