1. Thuis
  2. Duurzaam wonen

Duurzaam wonen in een energiezuinig huis

Duurzaam wonen kan meerdere dingen betekenen: minder energie verbruiken, zoveel mogelijk zelf opwekken, maar ook er behaaglijk bijzitten. Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Dan kan dat een goede eerste stap zijn als je wil verduurzamen. Maar ook besparen op stroomverbruik van apparaten en verlichting helpt. We adviseren je graag over concrete oplossingen.

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger?

Het maakt niet uit of je in een appartement of vrijstaand huis woont. Er zijn allerlei manieren om je huis energiezuiniger te maken. En elke stap telt. Begin gerust met een kleine stap, zoals tochtstrips. Die heb je in een half uurtje geplaatst. Of plak gemakkelijk en voordelig radiatorfolie achter al je radiatoren. Met zonnepanelen op je eigen dak wek je een groot deel van je stroom zelf op. We helpen je bij het maken van je keuze.

Ontdek hoe jij je huis kunt verduurzamen

Doe de Duurzaam Wonen Check. Zo ontdek je met welke duurzame maatregel het slim is om bij jou thuis te starten. In drie stappen heb je een persoonlijk plan van aanpak.

Doe de check

Manieren om je huis te verduurzamen

Wil je je verbruik van gas én stroom verlagen? Dan kun je van alles doen: van kleine besparingen tot grotere stappen om te verduurzamen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Vervang alle lampen in huis door ledverlichting
  • Stap over van koken op gas naar op koken op inductie
  • Isoleer als het kan je vloer, dak, muren en ramen
  • Heb je nog een cv-ketel? Bekijk de mogelijkheid om deels of helemaal over te stappen op een warmtepomp
  • Wek je eigen stroom op met zonnepanelen op je dak

Kosten en opbrengsten van je huis verduurzamen

Grotere maatregelen zijn meestal duurder. Vooral als je ze laat uitvoeren door een installatiebedrijf. Muurisolatie of het vervangen van dubbelglas door HR++ of driedubbel glas bijvoorbeeld, kost nou eenmaal geld. Gelukkig stimuleert de overheid verduurzamende maatregelen met subsidies. Voor sommige maatregelen in huis kun je een deel van je investering op die manier terugkrijgen.

Heb je de duurzame maatregel doorgevoerd? Dan ga je ook op het verbruik van je gas en/of stroom besparen. Zo 'verdien' je je investering terug. Heb je na een aantal jaar je kosten terugverdiend? Dan is vanaf dat moment alle extra besparing pure winst.

De voordelen van duurzaam wonen

  • Je maandelijkse rekeningen voor energie gaan omlaag
  • Door een beter energielabel, verhoog je de waarde van je huis. Dat is gunstig als je je huis wilt verkopen of verhuren. Ook zo verdien je investeringen uiteindelijk voor een deel terug (bron: Universiteit Tilburg)
  • Je wooncomfort kan toenemen

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Subsidie voor het verduurzamen van je woning

Ben je van plan verbeteringen aan te brengen aan je huis en ben je de eigenaar? Vraag dan een ISDE energiesubsidie aan. Daarmee verlaag je je uiteindelijke kosten. De ISDE-subsidie staat voor 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing'. Die vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is de uitvoerende overheidsinstantie voor onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ISDE-regeling is aan te vragen voor:

  • De koop van een warmtepomp of zonneboiler
  • Het isoleren van je huis, zoals dakisolatie of glasisolatie
  • Je aansluiting op een warmtenet 

Lees meer over energie subsidies

Slim: slimme verlichting

Slimme verlichting zorgt voor meer comfort in huis en je kunt er mogelijk ook energie mee besparen. Maar hoe werkt het? En hoe maak je een keuze?

Meer over slimme verlichting

Veelgestelde vragen over duurzaam wonen

Wat is het verduurzamen van je woning?

Bij het verduurzamen van een woning (huis of appartement) neem je energiebesparende maatregelen. Die maken je huis energiezuiniger. Bijvoorbeeld door energiezuinige apparaten in de keuken te plaatsen en ledverlichting door het hele huis.

Over het algemeen kun je een hoop besparen op verwarmen. Je verwarming bepaalt namelijk vaak nog het grootste deel van je energierekening. Door goede isolatie hoef je minder te stoken. En heb je toch een lekker comfortabel huis. Wil je van het gas af? Laat dan een energieadviseur je adviseren over bijvoorbeeld een warmtepomp bij jou thuis. (Bron: Milieu Centraal)

Doe nu de Duurzaam Wonen Check

Wat valt er onder het verduurzamen van je woning?

Je woning verduurzamen is een breed begrip. Er valt van alles onder. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen als:

  • Isolatie
  • Energiezuinige verwarmingssystemen
  • Ventilatie
  • Zonnepanelen
  • Energiezuinige verlichting
  • Vervanging van oude koelkast, wasmachine en vaatwasser door Energielabel A varianten
  • Dubbel glas of hoogrendementsglas (tenminste HR++)
  • Waterbesparende kranen en douchekoppen

Je woning verduurzamen kan dus op meerdere manieren. Soms kun je hier ook subsidie van de overheid voor krijgen. Bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) kun je een ISDE-subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld het isoleren van je huis en het instaleren van een warmtepomp en/of zonneboiler. Deze subsidie zorgt ervoor dat je investering minder groot is.

Nieuwsgierig naar of en hoe jij thuis kunt verduurzamen?
Doe nu de Duurzaam Wonen Check

Wat kost het verduurzamen van je woning?

Hoeveel het verduurzamen van je woning kost, hangt af van verschillende factoren. Zoals de huidige staat van je huis, de gekozen maatregelen, je regio en de grootte van je huis.

Vraag altijd per maatregel verschillende offertes op. Het liefst bij lokale aannemers en installateurs. De uiteindelijke prijs hangt natuurlijk af van de gekozen materialen, isolatiewaarden en benodigde aantallen.

Hoeveel subsidie krijg je voor het verduurzamen van je woning?

Ben je van plan verbeteringen aan te brengen aan je huis en ben je de eigenaar? Vraag dan een ISDE-energiesubsidie aan. Daarmee verlaag je je uiteindelijke kosten.

De ISDE-subsidie staat voor 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing'. Die vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is de uitvoerende overheidsinstantie voor onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ISDE-regeling is aan te vragen voor:

  • De koop van een warmtepomp of zonneboiler
  • Het isoleren van je huis, zoals dakisolatie of glasisolatie
  • De aansluiting op een warmtenet

Lees meer over energie subsidies

Bekijk ook deze artikelen