1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Warmtewerken | Werkzaamheden Warmte The Valley Zuidas Amsterdam

Warmtewerken The Valley Amsterdam

Aan de Beethovenstraat, naast de voetbalclub AFC, wordt The Valley ontwikkeld; een gebouw met 196 appartementen en bedrijven. Begin 2021 hebben we het gekoppeld aan onze warmteleiding. Straks kan iedereen in het gebouw profiteren van milieuvriendelijke stadswarmte.

Waarom stadswarmte?

  • Stadswarmte is milieuvriendelijk, makkelijk en betaalbaar
  • Het zorgt voor meer dan 50% minder CO2-uitstoot, vergeleken met aardgas
  • In de toekomst wordt stadswarmte schoner door nieuwe warmtebronnen zoals geothermie

Stadswarmte en The Valley

Met de koppeling van The Valley aan ons warmtenet is het gebouw klaar voor een duurzame, aardgasloze toekomst. Ook kan gebruik worden gemaakt van ComfortKoeling; 's zomers brengen we koelte vanuit de Ouderkerkerplas.

The Valley heeft een gedurfde architectuur, gericht op duurzaam wonen en werken. Het geeft het gevoel van een groene vallei, wat wordt versterkt door de binnentuin. Deze bevindt zich op de onderste bouwlagen en wordt door middel van trappen aan elkaar verbonden.

Planning

De werkzaamheden zijn afgerond. Medio 2021 wordt het gebouw geopend. Heb je een vraag over werkzaamheden bij jou in de buurt? Stuur dan een e-mail naar warmtenet@vattenfall.nl

Vragen over stadswarmte

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die wordt geproduceerd op een centrale plek. Bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen. Stadsverwarming is een milieuvriendelijk alternatief voor losse cv-ketels op gas. Onderhoudsvrij, zorgeloos en veilig. Zo helpt het ons op weg naar een fossielvrij leven.

Hoe draagt stadsverwarming bij aan een beter milieu?

In 2019 hebben onze warmtenetten in Amsterdam-Noord en West 57% CO2-reductie bereikt, vergeleken met individuele cv-ketels op aardgas. En we  werken aan nieuwe, duurzame warmtebronnen die we aan het warmtenet kunnen toevoegen. Het  warmtenet in dit gebied wordt beheerd door Westpoort Warmte, een samenwerking tussen Vattenfall en het afvalenergiebedrijf van AEB Amsterdam.

Meer informatie over CO2-reductie

Ben ik verplicht om aan te sluiten als het gas uit mijn buurt wordt verwijderd?

De woningeigenaar bepaalt of er wordt aangesloten op het stadswarmtenetwerk van Westpoort Warmte. Bij huurwoningen heeft de eigenaar daarvoor toestemming nodig van (70% van) de huurders.

Kan ik zelf een energieleverancier kiezen wanneer ik stadsverwarming heb?

Bij een stadswarmtenetwerk is de netbeheerder ook de warmteleverancier. Omdat u niet kunt kiezen voor een andere leverancier, stelt de overheid (ACM) maximumtarieven vast. De tarieven van Westpoort Warmte liggen al enkele jaren achtereen ongeveer 10% onder deze maximumtarieven. Vattenfall/Westpoort Warmte is daarmee een van de goedkoopste warmteleveranciers in Nederland.

Warmteleiding ondergronds
Stadswarmte stroomt door een goed geïsoleerde buis onder de grond naar huizen en bedrijven. Door de andere buis stroom het afgekoelde water weer terug om opnieuw te worden verwarmd.

Meer lezen over stadswarmte