1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Warmtewerken | Nijmegen Hof van Holland

Warmtewerken Nijmegen Hof van Holland

Wist je dat er aan een nieuwe groene wijk gebouwd wordt? Hof van Holland is een onderdeel van het nieuwe stadsdeel Waalsprong, in Nijmegen. Met de komst van dit nieuwbouwproject komen er ruim 3.500 woningen, winkels en voorzieningen bij, aangesloten op duurzame warmte door stadsverwarming.

Waarom stadswarmte?

  • Stadswarmte is milieuvriendelijk, makkelijk en betaalbaar
  • Het zorgt voor meer dan 50% minder CO2-uitstoot, vergeleken met aardgas
  • In de toekomst wordt stadswarmte schoner door nieuwe warmtebronnen zoals geothermie

Hof van Holland op stadswarmte

De nieuwe wijk Hof van Holland is gericht op duurzaam wonen en werken. In totaal worden hier ruim 3.500 woningen gerealiseerd met winkels en voorzieningen, die zijn aangesloten op stadswarmte. De afvalverbrandingsinstallatie van ARN in Weurt is de hoofdbron van de Nijmeegse stadswarmte.

Meer weten over stadswarmte? Lees dan dit artikel met video in De Gelderlander.

Onze werkzaamheden

We plaatsen warmteleidingen in de grond dichtbij De Oversteekbrug en Fort Beneden Lent. De buizen worden aan elkaar gelast, verzorgd met goede isolatie en aangesloten op lekdetectiebedrading.

De bouw van de huizen start in het derde kwartaal van 2021. Begin 2022 worden de eerste woningen opgeleverd. Er zal verder worden gebouwd tot de wijk naar verwachting in 2024 gereed is.

Vragen over stadswarmte

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die wordt geproduceerd op een centrale plek. Bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen. Stadsverwarming is een milieuvriendelijk alternatief voor losse cv-ketels op gas. Onderhoudsvrij, zorgeloos en veilig. Zo helpt het ons op weg naar een fossielvrij leven.

Hoe draagt stadsverwarming bij aan een beter milieu?

In 2019 hebben onze warmtenetten in Amsterdam-Noord en West 57% CO2-reductie bereikt, vergeleken met individuele cv-ketels op aardgas. En we  werken aan nieuwe, duurzame warmtebronnen die we aan het warmtenet kunnen toevoegen. Het  warmtenet in dit gebied wordt beheerd door Westpoort Warmte, een samenwerking tussen Vattenfall en het afvalenergiebedrijf van AEB Amsterdam.

Meer informatie over CO2-reductie

Ben ik verplicht om aan te sluiten als het gas uit mijn buurt wordt verwijderd?

De woningeigenaar bepaalt of er wordt aangesloten op het stadswarmtenetwerk van Westpoort Warmte. Bij huurwoningen heeft de eigenaar daarvoor toestemming nodig van (70% van) de huurders.

Kan ik zelf een energieleverancier kiezen wanneer ik stadsverwarming heb?

Bij een stadswarmtenetwerk is de netbeheerder ook de warmteleverancier. Omdat u niet kunt kiezen voor een andere leverancier, stelt de overheid (ACM) maximumtarieven vast. De tarieven van Westpoort Warmte liggen al enkele jaren achtereen ongeveer 10% onder deze maximumtarieven. Vattenfall/Westpoort Warmte is daarmee een van de goedkoopste warmteleveranciers in Nederland.

Meer lezen over stadswarmte