1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Rechtszaak tariefswijzigingen: onze reactie

Rechtszaak tariefswijzigingen: onze reactie

Is het prijswijzigingsbeding in de algemene sectorvoorwaarden geldig? Wij vinden van wel en hebben dit in een individuele procedure voorgelegd aan de Hoge Raad (hoogste rechter in Nederland). Lees hier onze reactie.

 

Datum: 1 juli 2025

Tarieven afhankelijk van energieprijzen op inkoopmarkt

Als klant kan je kiezen tussen een vast of variabel contract. Bij een variabel contract kan het tarief dat je betaalt tijdens de looptijd van het contract zowel stijgen als dalen. Bijvoorbeeld bij prijsontwikkelingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas. Dit staat duidelijk vermeld in de algemene sectorvoorwaarden. Een klant kan het contract kosteloos opzeggen als de tarieven wijzigen.

Wat bepalen de voorwaarden?

In artikel 19.3 van de voorwaarden staat onder welke omstandigheden de tarieven kunnen wijzigen. Dit is het artikel:

Wij kunnen met elkaar afspreken dat wij de leveringstarieven mogen veranderen tijdens de overeenkomst. Redenen hiervoor zijn overheidsbesluiten en de ontwikkelingen op de markt voor elektriciteit of gas, waaronder prijsontwikkeling op de groothandelsmarkten voor elektriciteit of gas, wijzigingen met betrekking tot marge en prijs- en inkooprisico’s, wijzigingen in de kostenstructuur voor het betreffende product en wijzigingen in onze algemene kosten-structuur. Ook andere, uitzonderlijke, omstandigheden kunnen een reden zijn om de leveringstarieven te veranderen, in dat geval zal deze reden duidelijk aan u uitgelegd worden.

Energieprijzen stegen door oorlog in Oekraïne

In 2022 stegen de energieprijzen op de inkoopmarkt naar recordhoogte. Dit kwam door de oorlog in Oekraïne en de verminderde gaslevering door Rusland. De energie die we verkochten moesten we zelf ook inkopen. Voor dezelfde extreme prijzen, waarop wij geen invloed hadden. Om die reden zijn de tarieven verhoogd en, nadat de inkoopprijzen daalden, weer verlaagd.

Onderzoek ACM: prijzen waren niet te hoog

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt doorlopend toezicht op tarieven die energieleveranciers hanteren. Zij concludeerde ook in 2022 dat de hoogte van de tarieven die door energieleveranciers werden gehanteerd redelijk was. Dat staat ook niet ter discussie. We hebben alles op alles gezet om zo slim mogelijk in te kopen.

Vattenfall ondersteunt met eigen geld in Noodfonds

We begrijpen dat prijsverhogingen impact hebben op onze klanten. Daarom hebben we ons vanaf het begin van de energiecrisis hard ingezet voor financiële ondersteuning. Zoals een prijsplafond en het Tijdelijk Noodfonds Energie, om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen.

Meer over deze zaak

In verschillende zaken is geoordeeld dat het prijswijzigingsbeding niet ongeldig is, recent nog door de rechtbank Noord-Holland. Op 25 maart 2025 oordeelde het hof in Amsterdam in een individuele zaak dat het prijswijzigingsbeding in een variabel energiecontract niet geldig was. Vattenfall is het oneens met dit oordeel en wil daarom dat de Hoge Raad naar deze zaak kijkt.

Bekijk meer informatie

Bekijk ook dit nieuws