1. Home
  2. Wet- en regelgeving
  3. Inbraakbeveiliging voor je bedrijf: zo voorkom je een bedrijfsinbraak

Inbraakbeveiliging voor je bedrijf: zo voorkom je een bedrijfsinbraak

Je zorgt ervoor dat je zaken goed beveiligd zijn. Toch krijgt 40% van de ondernemers weleens te maken met inbraak. De beveiligingsexperts van Feenstra bieden inbraakbeveiliging voor je bedrijf en weten hoe je het risico op inbraak zo klein mogelijk maakt.  

Verplichte beveiliging

Alleen al winkeldiefstallen kosten het bedrijfsleven € 1,09 miljard per jaar. En van het totaal aantal inbraken werd maar 13% opgehelderd. Met inbraakbeveiliging voor je bedrijf verklein je het risico op inbraak.

In veel gevallen stelt de bedrijfsschadeverzekeraar elektronische, bouwkundige en organisatorische beveiliging verplicht.

Dat betekent dat je een alarmsysteem en goede sloten moet hebben. Maar daarnaast ook voor een beveiligingsprotocol en bewustwording bij je personeel. Want een alarmsysteem heeft weinig zin als het uit staat. En goede sloten voegen niets toe als je de ramen vergeet dicht te doen.

Johan Datema van Feenstra Beveiliging

Maak je personeel bewust van de inbraakbeveiliging voor je bedrijf

Bij veel ondernemers is inbraakbeveiliging, zoals alarmsystemen en sloten, niet goed geregeld. Het is altijd goed om daar kritisch naar te kijken. Bespreek de beveiligingsmaatregelen regelmatig met je personeel. 90% van de inbraken zijn namelijk nog altijd gelegenheidsdiefstallen, bijvoorbeeld omdat er een keer een raam open staat. Dan is het zonde als de verzekeraar om die reden de schade niet vergoedt.

Drie tips die inbrekers buiten houden

  1. Maak je personeel bewust. Zorg er samen voor dat gelegenheidsdieven geen kans krijgen.
  2. Zorg voor camerabewaking of vervang verouderde modellen. Denk daarbij goed na over de dataopslag, beveiliging, instellingen en positionering.
  3. Zorg ervoor dat het zichtbaar is dat je inbraakbeveiliging voor je bedrijf hebt. Bijvoorbeeld door een sticker op het raam of zichtbare camerabeveiliging. Dat schrikt af.

Hou je bedrijfspand beter in de gaten met camerabeveiliging

Jasper Brinkman, oprichter Feenstra Beveiliging: “Vooral op het gebied van camerabeveiliging is er voor bedrijven nog veel te winnen. Camera’s schrikken af. Bovendien vergroot je de pakkans ermee en kun je altijd meekijken, ook als je er zelf niet bent. Zo kan je ook tijdens je vakantie je bedrijfspand met een gerust hart achterlaten. Bendes die bijvoorbeeld bedrijfsterreinen afleggen of georganiseerde winkeldiefstallen plegen, hebben snel genoeg door dat je pand bewaakt wordt en kiezen een ander doelwit.”

Een goede camera zorgt niet altijd voor goede beelden

Jasper zag de afgelopen jaren veel ontwikkeling. ''De kwaliteit is de afgelopen jaren flink verbeterd. We kennen allemaal de vage, korrelige beelden van Opsporing Verzocht. Met de huidige generatie camera’s is dat verleden tijd. Maar dat betekent niet dat je zomaar een paar camera’s op kunt hangen.''

Laat niet iedereen zomaar meekijken

Jasper: ''De goedkope camera’s die je op Chinese webwinkels bestelt, hebben vaak geen beveiligd dataprotocol. En je wilt natuurlijk niet dat anderen zomaar bij de beelden van je bedrijf, personeel en klanten kunnen komen. We kennen allemaal de recente voorbeelden waarbij dit mis ging. En dat wil je als ondernemer natuurlijk niet. Ook de instelling en positionering van de camera’s is dus iets waar je goed over na moet denken.''

Het is dus verstandig om een expert in te schakelen als je aan de slag gaat met camerabeveiliging. Zo regel je het in één keer goed.

Vindt u cameragebruik een goed of een slecht idee?

Wat je klanten van camera’s vinden

“Big brother is watching you.” Deze waarschuwing uit de roman 1984 van George Orwell kent iedereen. Toch blijkt uit Engels onderzoek dat 56% van de ondervraagden camerabewaking in openbare ruimtes een goed idee vindt. Dat was dan wel het antwoord op de simpele vraag: 'vindt u cameragebruik een goed of een slecht idee?' Als in de vraag het voordeel werd uitgelegd, bijvoorbeeld dat er vermiste kinderen mee kunnen worden gevonden, dan vond bijna iedereen de camera een goed idee.

Dit artikel hebben we samen met onze partner Feenstra gemaakt.

Meer over Feenstra

Deel deze pagina

Lees meer