Zó voorkom je een bedrijfsinbraak

Je zorgt ervoor dat je zaken goed beveiligd zijn. Toch krijgt 40% van de ondernemers wel eens te maken met inbraak. De beveiligingsexperts van Feenstra weten hoe je dit risico verkleint.

Alleen al winkeldiefstallen kosten het bedrijfsleven € 1,09 miljard per jaar. En van het totaal aantal inbraken werd slechts 13% opgehelderd. Dat zijn schrikbarende cijfers, maar het betekent niet dat je als ondernemer machteloos bent.

Verplichte beveiliging

Johan Datema van Feenstra Beveiliging: ‘In veel gevallen stelt de bedrijfsschadeverzekeraar elektronische, bouwkundige en organisatorische beveiliging verplicht. Oftewel je moet onder meer zorgen voor een alarmsysteem en goede sloten. Maar daarnaast ook voor een beveiligingsprotocol en bewustwording bij je personeel. Want een alarmsysteem heeft weinig zin als het uit staat. En goede sloten voegen niets toe als je de ramen vergeet dicht te doen.’

Maak je personeel bewust

Bij veel ondernemers zijn de alarmsystemen en sloten dik in orde. Maar het is altijd goed om hier kritisch naar te kijken. Bespreek dit dus vooral regelmatig met je personeel. 90% van de inbraken zijn namelijk nog altijd gelegenheidsdiefstallen. Iemand hoeft een raam dus maar één keer open te laten staan en een inbraak is zo gepleegd. En dan is het helemaal zonde als de verzekeraar om die reden de schade niet vergoedt.”

3 tips die ongenode gasten buiten houden

1. Maak je personeel bewust. Zorg er samen voor dat gelegenheidsdieven geen kans krijgen.

2. Zorg voor camerabewaking of vervang verouderde modellen. Denk daarbij goed na over de dataopslag, beveiliging, instellingen en positionering.

3. Zorg ervoor dat het zichtbaar is dat je beveiliging heeft. Bijvoorbeeld door een sticker op het raam, of zichtbare camerabeveiliging. Dat werkt preventief.

Houd uw pand nog beter in de gaten met camerabeveiliging

Jasper Brinkman, oprichter Feenstra Beveiliging: “Vooral op het gebied van camerabeveiliging is er voor bedrijven nog veel te winnen. Van camera’s gaat een preventieve werking uit. Het vergroot bovendien de pakkans en de camera's zorgen er ook voor dat je altijd mee kan kijken in je bedrijf. Ook als je niet op de zaak bent. Zo kan je ook in de vakantieperiode je pand met een gerust hart achterlaten. Bendes die bijvoorbeeld bedrijfsterreinen afleggen of georganiseerde winkeldiefstallen plegen, hebben snel genoeg door dat je pand bewaakt wordt en zullen liever een ander doelwit kiezen.”

Een goede camera zorgt niet altijd voor goede beelden

Jasper zag de afgelopen jaren veel ontwikkeling. “De kwaliteit is de afgelopen jaren bovendien flink verbeterd. We kennen allemaal de vage, korrelige beelden van Opsporing Verzocht. Met de huidige generatie camera’s is dat verleden tijd. Maar dat betekent niet dat je zomaar een paar camera’s op kunt hangen. “

Laat niet iedereen zomaar meekijken

Jasper: “De goedkope camera’s die je op Ali Baba bestelt, hebben vaak geen beveiligd dataprotocol. En je wilt natuurlijk niet dat derden zomaar bij de beelden van je bedrijf, personeel en klanten kunnen komen. We kennen allemaal de recente voorbeelden waarbij dit mis ging. En dat wil je ondernemer natuurlijk niet. Ook de instelling en positionering van de camera’s is iets waar je goed over na moet denken."

Kortom; nog best veel zaken om je in te verdiepen voordat je investeert. Daarom is het verstandig een expert hiervoor in te schakelen. Zodat het in een keer goed geregeld is. Want ook hier geldt; een euro kun je maar één keer investeren.

Camera’s; wat vinden mijn klanten daar eigenlijk van?

“Big brother is watching you” Deze waarschuwing uit de dystopische roman 1984 van George Orwell kent iedereen. Toch blijkt uit Engels onderzoek dat 56% procent van de ondervraagden camerabewaking in openbare ruimtes een goed idee vinden. Dat was dan wel het antwoord op de simpele vraag: vindt u cameragebruik een goed of een slecht idee? Werd de vraag voorzien van een inleiding, bijvoorbeeld door te melden dat door de beelden vermiste kinderen konden worden gevonden, dan vond vrijwel iedereen de camera een goed idee.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met onze partner Feenstra.

Interessant artikel?