Koelen in schuur of garage

Een schuur of garage is geen optimale plek voor een koelkast of vrieskist. Condens en temperatuurwisselingen kunnen zorgen voor problemen en een hoog energieverbruik. Misschien heb je er tóch een staan. Deze aanwijzingen kunnen je helpen.

De meeste koelkasten werken optimaal bij een omgevingstemperatuur tussen de 16 en 30 graden. Als het buiten de koelkast te warm (of te koud) is, kan de temperatuur te ver oplopen. Duurt dit te lang, dan kan het apparaat zelfs stukgaan. Voor de vriezer geldt dat als de temperatuur te laag wordt, deze kan stoppen met werken of in een echte energievreter veranderen doordat hij ontdooit en weer opnieuw gaat vriezen.

Heeft u een oudje in gebruik, die waarschijnlijk ook niet meer zo goed sluit, reken er dan op dat deze veel energie kan verbruiken.

Klimaatklasse

Wij adviseren op zoek te gaan naar de klimaatklasse van uw koelkast. Die klasse geeft aan bij welke temperatuur de koel- en vriesfunctie goed blijft werken. Modellen in klimaatklasse N functioneren goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden Celsius en zijn geschikt voor binnen. Voor een koelkast in de schuur of garage kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die blijft goed werken bij een temperatuur van 10 tot 32 graden. Wordt het in uw schuur/garage snel erg warm? Kies dan voor klimaatklasse ST of T.

De speciale buitenkoelkast

Overigens zijn er koelkasten te koop die aangemerkt worden als ‘buitenkoelkast’. Maar ook die zijn ingedeeld in een klimaatklasse met temperatuuruitersten. En ook daarvoor geldt dat condens een gevaar vormt voor de elektrische onderdelen.

De tussenweg

Wij adviseren uw ‘garagekoelkast’ in elk geval niet het hele jaar door te gebruiken. Zet het apparaat in de warme zomer- én in de koude winterperiode uit (met de deur open) of in een koelere ruimte.

Dit alles geldt ook voor de minikoelkast. Deze apparaten verbruiken ook nog eens meer energie per liter ruimte dan reguliere koelkasten.

De koel- vriescombinatie

Heeft u een koel-vriescombinatie? Die heeft in de schuur of garage in ieder geval 2 thermostaten nodig zodat u de temperatuur van het koel- en het vriesgedeelte apart kunt instellen. Een alternatief is de winterschakelaar: een kleine warmtebron die de moderne koel-vriescombinatie een beetje voor de gek houdt, zodat ze blijven functioneren. Maar optimale oplossingen zijn er eigenlijk niet.

Alternatieven

Zijn er dan helemaal geen zinvolle en duurzame alternatieven voor een koelkast buiten het huis? Het ligt er een beetje aan wat u verwacht van zo'n extra koeling. U kunt ook kijken naar bodemgekoelde toepassingen. Zoals deze "ingraafkoelkast". Of dit ingenieuze systeem, dat in elk geval 1 populair koelkastproduct op temperatuur houdt.

Meer weten over koelkasten en energieverbruik? Lees hier verder

Interessant artikel?