man opent koelkast

Koelen in schuur of garage

Een schuur of garage is geen optimale plek voor een koelkast of vrieskist. Condens en temperatuurwisselingen kunnen zorgen voor problemen en een hoog energieverbruik. Misschien heb je er tóch een staan. Deze aanwijzingen kunnen je helpen.

Controleer je koelkast

De meeste koelkasten werken optimaal bij een omgevingstemperatuur tussen de 16 en 30 graden. Als het buiten de koelkast te warm (of te koud) is, kan de temperatuur te ver oplopen. Duurt dit te lang, dan kan het apparaat zelfs stukgaan. Voor de vriezer geldt dat als de temperatuur te laag wordt, deze kan stoppen met werken of in een echte energievreter veranderen doordat hij ontdooit en weer opnieuw gaat vriezen.

Heb je een oude koelkast, die waarschijnlijk ook niet meer zo goed sluit, reken er dan op dat deze veel energie kan verbruiken.

Klimaatklasse

Wij adviseren je om op zoek te gaan naar de klimaatklasse van je koelkast. Die klasse geeft aan bij welke temperatuur de koel- en vriesfunctie goed blijft werken. Modellen in klimaatklasse N functioneren goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden Celsius en zijn geschikt voor binnen. Voor een koelkast in de schuur of garage kun je waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die blijft goed werken bij een temperatuur van 10 tot 32 graden. Wordt het in je schuur/garage snel erg warm? Kies dan voor klimaatklasse ST of T.

De speciale buitenkoelkast

Overigens zijn er koelkasten te koop die aangemerkt worden als ‘buitenkoelkast’. Maar ook die zijn ingedeeld in een klimaatklasse met temperatuuruitersten. En ook daarvoor geldt dat condens een gevaar vormt voor de elektrische onderdelen

De tussenweg

Wij adviseren je om de ‘garagekoelkast’ in elk geval niet het hele jaar door te gebruiken. Zet het apparaat in de warme zomer- én in de koude winterperiode uit (met de deur open) of in een koelere ruimte.

Dit alles geldt ook voor de minikoelkast. Deze apparaten verbruiken ook nog eens meer energie per liter ruimte dan reguliere koelkasten.

De koel- vriescombinatie

Heb je een koel-vriescombinatie? Die heeft in de schuur of garage in ieder geval 2 thermostaten nodig zodat je de temperatuur van het koel- en het vriesgedeelte apart kunt instellen. Een alternatief is de winterschakelaar: een kleine warmtebron die de moderne koel-vriescombinatie een beetje voor de gek houdt, zodat ze blijven functioneren. Maar optimale oplossingen zijn er eigenlijk niet.

Alternatieven

Zijn er dan helemaal geen zinvolle en duurzame alternatieven voor een koelkast buiten het huis? Het ligt er een beetje aan wat je verwacht van een extra koeling. Je kunt ook kijken naar bodemgekoelde toepassingen. Zoals deze "ingraafkoelkast". Of dit ingenieuze systeem, dat in elk geval 1 populair koelkastproduct op temperatuur houdt.

Meer weten over koelkasten en energieverbruik? Lees hier verder

Deel deze pagina