Een koelkast of vriezer in je schuur: zo houd je 't energiezuinig

Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom. Als je toch graag een koelkast of vriezer op deze plek wil, dan helpen de tips op deze pagina om je stroomverbruik in de hand te houden.

Hoog stroomverbruik bij sterke schommeling in temperatuur

Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan. Als het te koud is, kan een vriezer uitvallen. Als de schommelingen te groot zijn, gaat het apparaat heel veel stroom verbruiken door steeds weer opnieuw te ontdooien en te vriezen. En als je apparaat ook nog eens een oudje is dat niet meer zo goed sluit, weet je zeker dat je onnodig veel stroom gebruikt. Daarom lees je op deze pagina hoe je wél wijs koelt buitenshuis.

Bekijk de klimaatklasse

Een koelkast in de tropen kan andere temperaturen aan dan die bij ons. Daarom geven we de koelkasten verschillende klimaatklassen. "Modellen in klimaatklasse N werken goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden en zijn geschikt voor in huis. Voor een koelkast in de schuur of garage kun je waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die modellen werken goed bij 10 tot 32 graden". Echt warm mogen de apparaten met klasse T worden: die zijn ontwikkeld voor de tropen.

De speciale buitenkoelkast

Er zijn ook speciale buitenkoelkasten te koop. Maar ook die zijn ingedeeld in een klimaatklasse. 

Kies voor een tussenweg

Als je niet teveel stroom wilt gebruiken, zet dan de koelkast in je schuur of garage uit als het erg warm of erg koud is. Door een thermometer op te hangen, weet je precies de temperatuur.

Zet de deur wel open als je koelkast uitzet ter voorkoming van schimmel en stank. Deze tips gelden trouwens ook voor de minikoelkastjes. Die gebruiken per liter meer stroom dan gewone koelkasten.

Zo zit het met de koel-vriescombinatie

Als je een koel-vriescombinatie buitenshuis hebt, dan heb je twee thermostaten nodig. Zo kun je de temperatuur van het koel- en het vriesgedeelte apart instellen. Een alternatief is de winterschakelaar: een kleine warmtebron die de temperatuur van je koel-vriescombinatie in de winter bijstuurt.

Andere slimme oplossingen om buiten te koelen

Er zijn ook andere oplossingen mogelijk als je graag wilt koelen in je schuur of garage. Kijk bijvoorbeeld naar bodemgekoelde toepassingen, zoals deze ingraafkoelkast of dit slimme systeem, dat in elk geval één product koel houdt.

De perfecte oplossing bestaat niet, een koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie in je schuur of garage blijft relatief veel stroom gebruiken.

Meer over koelkasten en energiegebruik

Nieuw energielabel koelkast

Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. De grootste verandering zit 'm in de letters. Het zijn dezelfde letters, maar de betekenis is veranderd. De schaal is namelijk anders. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label F is, was voorheen A+.

Dit staat allemaal op het energielabel:

Energie-efficiëntieklasse

  • Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik per jaar

Inhoud 

  • Van het eventuele vriesgedeelte (in liter)
  • Van het eventuele koelgedeelte (in liter)

Geluidsniveau

  • In decibel en klasse

QR-code

  • Deze linkt naar de productdatabase met allerlei specifieke details over het model koelkast of vriezer.

Het nieuwe energielabel koelkast en vriesgedeelte

label koelkast en vriesgedeelte.JPG

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met de Vattenfall Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Deel deze pagina

Lees verder over energie besparen