Een koelkast of vriezer in je schuur: zo zit dat

Een schuur of garage is geen goede plek voor een koelkast of vriezer. Schommelingen in condens en temperatuur zorgen voor een hoog stroomgebruik. Als je toch graag een koelkast of vriezer in je schuur of garage wilt, dan helpen de tips op deze pagina je bij het verlagen van het stroomgebruik.

Veel stroom bij te lage of te hoge temperaturen

De meeste koelkasten werken optimaal bij een omgevingstemperatuur tussen de 16 en 30 graden. Als het buiten de koelkast te warm of te koud is, kan de temperatuur te ver oplopen. Duurt dit te lang, dan kan het apparaat zelfs kapot gaan. De vriezer kan uitvallen bij een te lage temperatuur of veel stroom gebruiken doordat hij steeds opnieuw ontdooit en vriest. Zeker oudere modellen die niet meer goed sluiten gebruiken veel stroom. 

De klimaatklasse geeft de ideale temperatuur aan

Het is goed om te weten wat de klimaatklasse van je koelkast is. Die klasse geeft aan bij welke temperatuur de koel- en vriesfunctie goed werkt. Modellen in klimaatklasse N werken goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden en zijn geschikt voor binnen. Voor een koelkast in de schuur of garage kun je waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die modellen werken goed bij 10 tot 32 graden. Als het snel warm of koud wordt in je schuur of garage, kies dan voor klimaatklasse ST of T.

De speciale buitenkoelkast

Overigens zijn er koelkasten te koop die aangemerkt worden als ‘buitenkoelkast’. Maar ook die zijn ingedeeld in een klimaatklasse met temperatuuruitersten. En ook daarvoor geldt dat condens een gevaar vormt voor de elektrische onderdelen

Een tussenweg: uit tijdens erg warm of erg koud weer

Als je niet teveel stroom wilt gebruiken, zet dan de koelkast in je schuur of garage uit als het erg warm of erg koud is. Zet de deur open. Dit alles geldt ook voor de minikoelkast. Die gebruiken per liter meer stroom dan normale koelkasten.

Zo zit het met de koel-vriescombinatie

Als je een koel-vriescombinatie hebt in je schuur of garage, dan heb je twee thermostaten nodig. Zo kun je de temperatuur van het koel- en het vriesgedeelte apart  instellen. Een alternatief is de winterschakelaar: een kleine warmtebron die de temperatuur van je koel-vriescombinatie in de winter bijstuurt.

De perfecte oplossing bestaat niet, een koelkast of vriezer of koel-vriescombinatie in je schuur of garage gebruikt relatief veel stroom.

Andere slimme oplossingen om te koelen in je schuur of garage

Er zijn ook andere oplossingen mogelijk als je graag wilt koelen in je schuur of garage. Kijk bijvoorbeeld naar bodemgekoelde toepassingen, zoals deze ingraafkoelkast of dit slimme systeem, dat in elk geval één product koel houdt.

Meer over koelkasten en energiegebruik

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Deel deze pagina

Lees verder over energie besparen