Kiezen tussen airco en ventilator

Wist je dat ventilatoren veel minder energie verbruiken dan airco's? We begrijpen dat in de zomer verkoeling in huis soms heerlijk is. Wij staan daarom graag voor je klaar bij het maken van een doordachte keuze.

Airconditioners, ventilatoren en luchtkoelers

Voordat we hieronder de verschillende soorten verkoelingsapparaten doornemen, is het goed om heel kort het verschil uit te leggen tussen airconditioners en ventilatoren. Wil je in een ruimte de temperatuur laten dalen tot een bepaalde waarde, dan kan dat eigenlijk alleen met een airco. Dat kost wel veel stroom, want airco’s verbruiken zo’n 1500-2000 Watt (loopt snel op tot 400 kWh per jaar) een ventilator heeft genoeg aan slechts 25-75 Watt,(15 kWh per jaar). Een verschil dat kan oplopen tot bijna 100,- euro per jaar. Vaak ben je ook al geholpen met een lagere gevoelstemperatuur en daar kunnen ventilatoren prima voor zorgen.

1. Ventilatoren

Ventilatoren krijgen de temperatuur van een ruimte niet omlaag, maar wel de gevoelstemperatuur. Ze zorgen voor verkoeling door versnelling van lucht, een windje. Die lucht stroomt langs je huid, waardoor zweet sneller verdampt en je een koeler gevoel krijgt. Je kunt met behulp van een ventilator de lucht niet voorkoelen. Het heeft dus geen enkele zin een ventilator aan te hebben als je niet in de ruimte bent. Er zijn luide en minder luide ventilatoren. Daar kun je ook op letten. Stille ventilatoren produceren minder dan 50 dB (vergelijkbaar met een rustige conversatie). Een ventilator van meer dan 60 dB is relatief luid.

2. Luchtkoelers

Luchtkoelers zitten tussen de airco en ventilator in qua energieverbruik. Ze zijn in aanschaf niet duur (vanaf € 100,-), maar ze hebben andere nadelen. Ze werken met koelvloeistof of een koelelement. Luchtkoelers voeren warme/droge lucht langs een nat rooster. Die droge lucht draagt zijn warmte over op het water, en dat verdampt. En dat maakt de lucht koeler maar de ruimte vochtiger. En vochtige lucht voelt vaak weer warm en klef aan. Hete dagen in Nederland gaan ook al vaak gepaard met hoge luchtvochtigheid.

3. Airco's

Een airco zorgt ervoor dat de lucht in een ruimte daadwerkelijk koeler wordt. Daarnaast wordt de lucht ook ontvochtend en gefilterd. Een airco is wel een echte energieslurper, maar worden wel steeds energiezuiniger. En ze zijn niet goedkoop.

  1. Een airco is een warmtepomp die wordt gebruikt om te koelen in plaats van te verwarmen. De airco zorgt ervoor dat de ruimtetemperatuur wordt verlaagd en de lucht wordt ontvochtigd en gefilterd. Een airco is wel een echte energieslurper, al worden ze wel steeds energiezuiniger. Maar ze zijn niet goedkoop.

  2. Split of multi-split airco
    De Split of multisplit airco met warmtepomp is de meest voorkomende variant en zie je meestal aan de muur hangen. In de winter kan deze airco de ruimte ook verwarmen. Dat is de overweging waard als oplossing voor ruimtes die je niet vaak gebruikt en waar geen grote warmtevraag is, zoals slaap en logeerkamers. De split-unit bestaat uit twee delen, binnen en buiten units. Deze airco is zeer geschikt voor kleine en middelgrote ruimtes. Er zijn flinke verschillen in energieverbruik waarop je kunt letten bij aanschaf. Dat geldt ook voor geluid en ze moeten door een erkend bedrijf worden geïnstalleerd.

  3. Mobiele airco
    Een andere soort airco is de zogenoemde mobiele airco. De naam zegt het al, deze is namelijk verplaatsbaar. Deze is vooral geschikt om kleinere ruimtes te verkoelen. Een grote woonkamer krijg je er echter niet goed mee verkoeld. Een ander nadeel is dat deze relatief veel geluid maakt. Het is ook niet aan te raden om deze continu aan te laten omdat hij nogal wat energie verbruikt. Energetisch is dit dus de slechtste keuze. Sluit bij gebruik in elk geval de ruimte goed af.

Deel deze pagina

Meer energiebesparende tips