Kiezen tussen airco en ventilator

Hoe houd je je huis koel in de zomer? Je kunt kiezen uit verschillende apparaten die je daarbij helpen, waaronder een airco, ventilator of luchtkoeler. Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje.

Airco

Wanneer je kiest voor een airco heb je de keus tussen een vaste en mobiele airco. En de verschillen tussen deze twee zijn groot.

De vaste airco

De airco hangt vast aan de muur of aan het plafond. Een koudemiddel dat door het circuit stroomt voert koude lucht aan de ruimte in waardoor de temperatuur een paar graden daalt. Bij het koelen voert de airco, die officieel een lucht-luchtwarmtepomp heet, de warme lucht af naar buiten.

Het grote voordeel van deze lucht-lucht warmtepomp is dat je er in de zomer maar ook in de winter profijt van hebt. Namelijk: in de zomer koel je de ruimte (bijvoorbeeld je werkkamer) en in de winter verwarm je de ruimte.

Er zijn nog meer voordelen. Je hebt geen radiatoren nodig en het verwarmen en koelen gaat op een energiezuinige en milieuvriendelijke wijze. Tijdens het verwarmen haalt de warmtepomp ‘gratis’ energie uit de buitenlucht. Het verwarmen of koelen van deze lucht kost slechts 25% van het totaal geleverde verwarmingsvermogen. Dat betekent in de meeste gevallen een flinke besparing op de energiekosten. Vanaf € 4.000 heb je al een lucht-lucht warmtepomp inclusief installatie. De installatie en het onderhoud gaat altijd via een erkende installateur.

Een nadeel is dat er een buitenunit nodig is en die maakt geluid, zo’n 40 tot 50 decibel. Dit is te vergelijken met een koelkast die aanslaat. De lucht-lucht warmtepomp is ideaal voor het verwarmen van één ruimte, maar is niet geschikt om je hele huis mee te verwarmen.

De mobiele airco

De naam zegt het al, deze is verplaatsbaar op wieltjes en is alleen geschikt om kleinere ruimtes te koelen. Een woonkamer krijg je er echt niet goed mee gekoeld. Een belangrijk nadeel is dat deze relatief veel geluid maakt. Het is ook niet aan te raden om deze continu aan te laten omdat hij nogal wat energie verbruikt. Energetisch is dit dus de slechtste keuze. Sluit bij gebruik in elk geval de ruimte goed af zodat er geen warme lucht instroomt.

De mobiele airco is voordelig om aan te schaffen. Het nadeel is het hoge verbruik en het lage vermogen om een ruimte goed te koelen.

Vaak ben je ook al geholpen met een lagere gevoelstemperatuur en daar kunnen ventilatoren prima voor zorgen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Ventilator

Ventilatoren krijgen de temperatuur van een ruimte niet omlaag, maar wel de gevoelstemperatuur. Ze zorgen voor verkoeling door versnelling van lucht, een windje. Die lucht stroomt langs je huid, waardoor zweet sneller verdampt en je een koeler gevoel krijgt. Je kunt met behulp van een ventilator de lucht niet voorkoelen. Het heeft dus geen enkele zin een ventilator aan te hebben als je niet in de ruimte bent. Er zijn luide en minder luide ventilatoren. Daar kun je ook op letten. Stille ventilatoren produceren minder dan 50 dB (vergelijkbaar met een rustige conversatie). Een ventilator van meer dan 60 dB is relatief luid.

Luchtkoeler

De luchtkoeler zit tussen de airco en ventilator in qua energieverbruik. Ze zijn in aanschaf niet duur (vanaf € 100,-), maar ze hebben wel een paar andere nadelen. Ze werken met koelvloeistof of met een koelelement. Luchtkoelers voeren warme/droge lucht langs een nat rooster. Droge lucht draagt zijn warmte dan over op het water en dat verdampt. Dit maakt de lucht wat koeler, maar de ruimte vochtiger. En vochtige lucht voelt vaak wel weer warm en klef aan. Hete dagen in Nederland gaan ook al vaak gepaard met hoge luchtvochtigheid.

Besparen met Exclusief

Handig toch, die bespaartips. Met je Exclusief punten spaar je automatisch voor gratis bespaarproducten. Doe er je voordeel mee.

Besparen met Exclusief

Deel deze pagina

Meer energiebesparende tips