Wij geloven dat er een metaal is dat meer waard is dan goud

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. De productie van staal zorgt wereldwijd voor veel CO2-uitstoot. Daarom werken we met onze partners aan mogelijkheden om fossielvrij staal te produceren. Lees meer over dit internationale initiatief.

Een andere manier van staal produceren

Samen met onze partners LKAB en staalfabrikant SSAB heeft Vattenfall in 2016 een nieuw initiatief gelanceerd genaamd HYBRIT. HYBRIT staat voor Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Het is een initiatief waarmee we fossielvrij staal maken op basis van fossielvrije elektriciteit en waterstof. Daarmee verlagen we de uitstoot van CO2 bij het maken van staal. Omdat staal op grote schaal gebruikt wordt in de wereld, heeft dit initiatief uit Zweden potentie om bij te dragen aan een fossielvrij leven over 30 jaar. Het eerste fossielvrij staal is al sinds 2021 klaar voor levering, maar er is nog een lange weg te gaan om dit op grote schaal uit te rollen.

hybrit fossielvrij staal

Een metaal dat de potentie heeft om de wereldwijde CO2-uitstoot tot wel 7% te verminderen

Staal is essentieel voor ons allemaal. Maar de productie ervan is wel verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met fossielvrij staal kunnen we die uitstoot verminderen. Het gaat ons ook helpen om belangrijke doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties te behalen. Om precies te zijn:

  • doelstelling 11 (Duurzame steden en gemeenschappen),
  • doelstelling 12 (Verantwoorde consumptie en productie),
  • doelstelling 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en
  • doelstelling 17 (Partnerschappen).
"Onze samenleving heeft staal nodig. Onze wereld is ermee gebouwd. Maar er is wel een probleem. Want onze sector is ook verantwoordelijk voor ongeveer 7% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Daarom willen we onze eerste staalfabrieken zonder CO2-uitstoot tegen 2025 openen. Vanaf dat moment kunnen we fossielvrij staal op de markt brengen." – Martin Lindqvist, CEO van SSAB. 

Het HYBRIT-project noemen we een lighthouse initiative: een initiatief dat tevens de concurrentiepositie van alle partners versterkt. De transitie komt steeds meer op stoom.

Anna Borg, President en CEO Vattenfall

Ook interessant