Wij geloven dat er een metaal is dat meer waard is dan goud

Ontdek hoe we nu met onze partners de staalindustrie veranderen, voor een fossielvrij leven straks.

Een grote verandering in 1.000 jaar staalproductie 

HYBRIT staat voor Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Het is een initiatief waarmee we fossielvrij staal maken op basis van fossielvrije elektriciteit en waterstof. Ons doel: alle CO2-uitstoot, uit de hele waardeketen, van mijnbouw tot staalproductie, verwijderen. 

We hebben dit initiatief samen met mijnbouwbedrijf LKAB en staalfabrikant SSAB in 2016 gelanceerd. Dankzij HYBRIT zijn we nu een stap dichter bij een fossielvrij leven binnen één generatie.   

hybrit fossielvrij staal

Een metaal dat de potentie heeft om de wereldwijde CO2-uitstoot tot wel 7% te verminderen

Staal is essentieel voor ons allemaal. Maar de productie ervan is wel verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met fossielvrij staal kunnen we die uitstoot drastisch verminderen.  

Het gaat ons ook helpen om belangrijke doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties te behalen. Om precies te zijn: doelstelling 11 (Duurzame steden en gemeenschappen), 12 (Verantwoorde consumptie en productie), 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en 17 (Partnerschappen).

"Onze samenleving heeft staal nodig. Onze wereld is ermee gebouwd. Maar er is wel een probleem. Want onze sector is ook verantwoordelijk voor ongeveer 7% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Daarom willen we onze eerste staalfabrieken zonder CO2-uitstoot tegen 2025 openen. Vanaf dat moment kunnen we fossielvrij staal op de markt brengen." – Martin Lindqvist, CEO van SSAB. 

Het HYBRIT-project noemen we een lighthouse initiative: een initiatief dat tevens de concurrentiepositie van alle partners versterkt. De transitie komt steeds meer op stoom.

Anna Borg, Vattenfall. President en CEO 

Anders denken over wat waardevol is

Als mens hebben we altijd al de waardevolste metalen tot sieraden verwerkt, in ringen, kettingen, grillz. Maar wat is nu ons meest waardevolle metaal? Is het wat ons het meeste, of juist wat het milieu het minste kost? Om te benadrukken hoe belangrijk fossielvrij staal is, zijn we een samenwerking gestart met de Britse rapper en zangeres Stefflon Don. Zij maakt voor ons zichtbaar hoe we anders zijn gaan denken over wat echt van waarde is.

fossielvrij staal