Voor het eerst in de geschiedenis van de staalproductie is er kans op een technologieshift. Vattenfall, het Zweedse staalbedrijf SSAB en mijnonderneming LKAB hebben in Zweden een unieke proeffabriek gebouwd voor de productie van staal op basis van waterstof. De drie bedrijven zijn verenigd in een joint venture onder de naam HYBRIT. Het doel is een fossielvrij productieproces voor staal gereed te hebben in 2035. In deze video stellen we HYBRIT aan u voor.

Een fossielvrij productieproces voor staal

Samen op weg naar fossielvrij staal

Hoe werkt het?

Cokeskolen zijn al meer dan honderd jaar een essentieel onderdeel van de staalproductie. Daarmee is de sector vandaag de dag een van de grootste uitstoters van CO2. Toch vindt er nu verandering plaats. HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) heeft tot doel het proces te veranderen door cokes te vervangen door waterstofgas uit fossielvrije energiebronnen. Het bijproduct hiervan is water, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van waterstofgas.

Grote verlaging van de uitstoot

De eerste fase was een haalbaarheidsstudie die voor een groot deel door het Zweeds Energieagentschap is gefinancierd. HYBRIT kan de CO2-uitstoot van Zweden met 10% verminderen en die van Finland met 7% als het op volledige schaal wordt geïmplementeerd. De verlaging in Zweden wordt cruciaal genoemd voor het land om de milieudoelstellingen te kunnen halen. In 2018 is daarom begonnen met de bouw van een proeffabriek in Luleå, Zweden.

Economisch haalbaar

De doelstelling is om in 2035 een volledig fossielvrij productieproces voor staal te hebben. Het voorbereidende haalbaarheidsonderzoek laat zien dat fossielvrij staal in de toekomst in de markt kan concurreren met traditioneel staal, omdat de hoeveelheid elektriciteit uit fossielvrije bronnen zal afnemen terwijl de aan CO2-uitstoot verbonden kosten zullen toenemen.

Een fossielvrije samenleving

Een fossielvrij productieproces voor staal

"De elektrificatie van de industrie en klimaatslim waterstof worden cruciale factoren in het bereiken van een lagere uitstoot en het verwezenlijken van een fossielvrije samenleving."

aldus Magnus Hall, voormalig CEO van Vattenfall.

Eerste fossielvrije staal ter wereld klaar voor levering

Eerste fossielvrije staal ter wereld klaar voor levering

SSAB in Zweden heeft voor het eerst fossielvrij staal geproduceerd en dit aan de Volvo Group geleverd. Deze testlevering is een primeur in de wereld en een belangrijke stap naar een fossielvrije productie van ijzer en staal. Deze levering is ook een mijlpaal voor de HYBRIT-samenwerking tussen SSAB, LKAB en Vattenfall.

HYBRIT in vogelvlucht

HYBRIT werkt sinds 2016 aan de ontwikkeling van 's werelds eerste fossielvrije staal door middel van unieke technologie. Met het HYBRIT-initiatief willen SSAB, LKAB en Vattenfall een volledig fossielvrije waardeketen creëren van mijn tot afgewerkt staal, met fossielvrije pellets, fossielvrije elektriciteit en waterstof. Bekijk de stappen die tot nu toe zijn gezet:

 1. In 2016 is het HYBRIT-initiatief door de drie eigenaren SSAB, LKAB en Vattenfall gelanceerd om een fossielvrije ijzer- en staalproductie mogelijk te maken met waterstof.

 2. Begin 2017 startte het vierjarige onderzoeksprogramma, waarmee de eerste stappen zijn gezet om het lange termijn doel van fossielvrij staal te produceren.

 3. In 2018 begon de bouw van een proeffabriek voor de productie van fossielvrij sponsijzer in Luleå, Zweden. Deze proeffabriek is op 31 augustus 2020 in gebruik genomen.

 4. In maart 2021 is vervolgens het Zweedse Gällivare gekozen als locatie voor de geplande demonstratiefaciliteit voor de productie op industriële schaal. Om staal te maken wordt sponsijzer gebruikt.

 5. Twee maanden later is in mei 2021 gestart met de bouw van een opslagfaciliteit voor fossielvrij waterstofgas op proefschaal, naast de HYBRIT-testfaciliteit voor directe reductie in Luleå.

 6. In juni 2021 konden SSAB, LKAB en Vattenfall eindelijk het eerste waterstofgereduceerde sponsijzer presenteren uit de HYBRIT-testfabriek in Luleå. Dit nieuwe sponsijzer is gebruikt om het eerste staal te produceren dat met deze baanbrekende technologie is gemaakt.

 7. Vervolgens rolde in juli 2021 bij SSAB Oxelösund het eerste fossielvrije staal met succes van de band. Het staal wordt nu geleverd aan de eerste klant, Volvo Group. 

 8. Begin juni 2022 namen we, samen met onze partners LKAB en SSAB, HYBRIT’s testinstallatie voor de opslag van fossielvrije waterstof in gebruik. Efficiënte en dynamische opslag vormt een belangrijk puzzelstuk als we waterstof een belangrijke rol willen laten spelen bij het terugdringen van de industriële uitstoot.

Elektrificatie in de industrie

Wij werken met andere bedrijven en industrieën samen om innovatieve oplossingen te vinden om industriële processen fossielvrij te maken. Zo elektrificeren we processen in de staal- en betonproductie. En zien we mogelijkheden in de chemische sector om met fossielvrije waterstof plastic en kunstmest te produceren. Lees ook het rapport over Elektrische Regeneratie.

Elektrificatie van de Industrie

In het rapport "Elektrische Regeneratie: Decarbonisering van de industrie en samenleving door elektrificatie" leest u alles over het elektrificeren van de industriesector.

Download het rapport
Foto van een man die in een kantooromgeving staat

Zoekt u persoonlijk advies over besparen en verduurzamen?

Bel ons op 020 892 00 75 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur). Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze adviseurs.

Duurzaam advies. En altijd een scherpe prijs.

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een energiescan op locatie, met een bespaarplan op maat

 • Ondersteuning bij uw duurzaamheidsambities, van advies en subsidie­aanvraag tot installatie