1. Thuis
 2. Nieuws
 3. Nieuwe vaste contracten vanaf 1 juni

Nieuwe vaste contracten vanaf 1 juni

Wil je graag zekerheid van je tarieven, dan hebben we goed nieuws: vanaf 1 juni 2023 bieden we weer vaste contracten aan. Hiermee zet je je leveringstarieven vast voor een periode van 1 of 3 jaar.

Een vast contract geeft je zekerheid over je tarieven

Een vast contract heeft een vaste looptijd, bijvoorbeeld 1 jaar of 3 jaar. Tijdens deze looptijd verandert je leveringstarief niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je tarieven. Maar je betaalt wel een opzegvergoeding als je je contract beëindigt voordat het afloopt. Dit is bij een variabel contract niet zo.

Alles over vaste contracten

Zo sluit je je vaste contract af

 • Ben je al klant, dan vind je vanaf 1 juni 2023 een aanbod in Mijn Vattenfall. Hier sluit je zelf eenvoudig je vaste contract af. 
 • Ben je nog geen klant, dan vind je op onze website aanbiedingen voor een vast contract voor 1 jaar of 3 jaar.

Maak een Mijn Vattenfall account aan

Vast of variabel contract?

Twijfel je over een vast of variabel contract? Dan helpt onze Vast Variabel Check je op weg. Hiermee vind je informatie om zelf de beste keuze te maken.

Doe de check

Wanneer een opzegvergoeding?

Je betaalt een opzegvergoeding als je je vaste contract voor de einddatum beëindigt. We blijven dan met kosten zitten, omdat we al energie voor je hebben ingekocht.

Nieuwe regels opzegvergoeding vanaf 1 juni 2023

Voor vasteprijscontracten die ingaan vanaf 1 juni 2023 gelden nieuwe regels voor de opzegvergoeding. Deze regels gelden voor consumenten en kleinzakelijke klanten die hun vaste contract beëindigen voordat het afloopt.

De hoogte van de nieuwe opzegvergoeding varieert. De resterende waarde van je contract bepaalt wat het kost om het contract voortijdig te beëindigen. Dit wordt berekend aan de hand van 3 dingen:

 • Je verwachte verbruik tot het einde van je contract
 • Je leveringstarief voor stroom en/of gas
 • Het referentietarief, dit is gelijk aan de prijs van een nieuw, vergelijkbaar contract dat we aanbieden op het moment dat we je opzegging ontvangen.

Meer over de nieuwe opzegvergoeding

Vragen over vaste contracten

Hoe sluit ik een vast contract af?

Dat ligt eraan of je al klant van ons bent.

 • Ben je al klant, dan vind je vanaf 1 juni 2023 een aanbod in Mijn Vattenfall. Hier sluit je zelf eenvoudig je vaste contract af. 
 • Ben je nog geen klant, dan vind je op onze website aanbiedingen voor een vast contract voor 1 jaar of 3 jaar.
Wat is verstandig: variabel of vast?

Dat hangt ervan af of je zekerheid belangrijk vindt en hoe de energiemarkt eruit ziet.

 • Hou je van zekerheid, dan is een contract met een vaste prijs normaal gesproken misschien prettiger. Je weet dan zeker dat die gedurende je hele contractperiode hetzelfde blijft.
 • Variabele prijzen kunnen meerdere keren per jaar omhoog of omlaag gaan. Als dat gebeurt, krijg je daar ruim op tijd bericht over.

Meer over vaste contracten

Meer over variabele contracten

Ben ik met een vasteprijscontract voordeliger uit?

Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.

Onze Vast Variabel Check helpt je op weg om de beste keuze voor jezelf te maken.

Geldt de nieuwe opzegvergoeding voor alle vaste prijs contracten?

Nee, de nieuwe opzegvergoeding geldt alleen voor vasteprijscontracten die zijn afgesloten vanaf 1 juni 2023.

Heb je een contract met een vaste prijs vóór 1 juni 2023 afgesloten? Dan geldt voor jou de oude opzegvergoeding.

Wat is het verschil tussen de oude en nieuwe opzegvergoeding?

De 'oude' opzegvergoeding voor vaste contracten was een vaststaand bedrag, gebaseerd op de resterende looptijd van het contract.

De resterende waarde van je contract bepaalt de hoogte van de 'nieuwe' opzegvergoeding. Met het resterend verwacht verbruik, je leveringstarief en het referentietarief berekenen we de opzegvergoeding.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op duurzame producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Bekijk ook