1. Thuis
  2. Nieuws
  3. 5 vragen over onze nieuwe vaste contracten

5 vragen over onze nieuwe vaste contracten

Vanaf 1 juni bieden we weer vaste contracten aan. Is dit wat voor jou? En wat is er anders dan de ‘oude’ vaste contracten? Vind hier alles wat je moet weten over onze nieuwe vaste contracten.

1. Is een vast contract iets voor mij?

De vraag is wat je het belangrijkste vindt aan je contract. Want zowel vaste contracten als variabele contracten hebben voor- en nadelen.

Met een vast contract betaal je voor de volledige looptijd van je contract hetzelfde tarief voor de levering, terugleververgoeding en vastrecht. Je tarieven dalen of stijgen niet als energieprijzen veranderen. En je betaalt een opzegvergoeding als je je contract beëindigt voor de einddatum.

Met een variabel contract veranderen je leveringstarieven een aantal keer per jaar. Je betaalt minder bij dalingen van de tarieven, maar meer bij stijgingen ervan. Wel kun je je contract maandelijks opzeggen.

Twijfel je over een vast of variabel contract? Dan helpt onze Vast Variabel Check je op weg. Hiermee vind je informatie om zelf de beste keuze te maken.

2. Is een vast contract goedkoper dan een variabel contract?

Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief. Dat hangt ervan af hoe de energieprijzen zich ontwikkelen na het afsluiten van het contract. Niemand kan dat precies voorspellen. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op duurzame producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

3. Wat is anders aan de nieuwe vaste contracten?

De vasteprijscontracten vanaf 1 juni 2023 verschillen op één manier van de 'oude' vasteprijscontracten: er zijn nieuwe regels voor de opzegvergoeding. Deze regels gelden wanneer je je contract beëindigt voordat het afloopt.

Hierdoor varieert de hoogte van de nieuwe opzegvergoeding. De resterende waarde van je contract bepaalt wat het kost om het contract voortijdig te beëindigen.

Meer over de nieuwe opzegvergoeding

4. Hoe werkt de nieuwe opzegvergoeding precies?

De opzegvergoeding van nieuwe vaste contracten wordt berekend aan de hand van 3 dingen: je verwachte resterende verbruik, je leveringstarief en het referentietarief.

Bekijk de video voor meer uitleg hierover.

5. Hoe sluit ik een vast contract af?

Dat ligt eraan of je al klant bij ons bent.

  • Ben je al klant, dan vind je een aanbod in Mijn Vattenfall of de Energie-app. Hier sluit je zelf eenvoudig je vaste contract af. 
  • Ben je nog geen klant, dan vind je op onze website aanbiedingen voor een vast contract voor 1 jaar of 3 jaar.

Maak een Mijn Vattenfall account aan

Extra: Waarom zie ik geen VastePrijs-aanbod gas voor 3 jaar in Mijn Vattenfall?

Dat ligt aan het contract dat je nu voor gas hebt. De producten Gas met CO2 compensatie, Mix Groen Gas of Puur Groen Gas kun je alleen voor 1 jaar afsluiten. Dit komt door de beperkte beschikbaarheid van Groen Gas. Daarnaast verkopen we geen Gas met CO2 compensatie meer. In plaats daarvan kun je Mix Groen Gas bij ons afnemen.

Je kunt wel een vast contract van 3 jaar met Standaard Gas afsluiten. Dit doe je via onze klantenservice.

Bekijk ook