-
Vattenfall en SAIL, verbonden door wind en zee
-
Vattenfall is de energiepartner van SAIL 2025
De tiende editie van SAIL is één van de hoogtepunten in het jubileumjaar waarin de stad Amsterdam zijn 750-jarig bestaan viert. Vattenfall is de energiepartner van dit nautische, vrij toegankelijke evenement en zorgt ervoor dat alle elektriciteit op SAIL duurzaam is en geproduceerd in Nederland. Op het terrein is Vattenfall aanwezig met een tiny house dat is gemaakt van de gondel van een windturbine.
Netto-nul uitstoot in 2040
Duurzaam en in Nederland opgewekt
Tijdens SAIL 2025 wordt naar schatting 190 Megawattuur aan elektriciteit verbruikt, vergelijkbaar met het jaarverbruik van zo'n 75 gezinnen. Dat geldt zowel voor elektriciteit aan de wal als voor de elektriciteit aan boord van de schepen. Op plekken waar geen directe verbinding met het elektriciteitsnet beschikbaar is, zullen batterijen worden ingezet.
De elektriciteit is afkomstig van windpark Hollandse Kust Zuid, ons eerste subsidievrije windpark op zee. Van dit windpark worden de Garanties van Oorsprong ingekocht. De tallships passeren het windpark als ze bij IJmuiden aankomen op weg naar SAIL in Amsterdam.
Verbetering biodiversiteit
Wind op zee levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Hollandse Kust Zuid produceert jaarlijks voldoende elektriciteit om 1,5 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Verschillende innovaties in het windpark dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, zoals extra grote waterverversingsgaten in de fundaties van de turbines, waardoor vissen binnen kunnen schuilen. Drie turbines zijn voorzien van recyclebare bladen.
Recyling en hergebruik
SAIL 2025 streeft ernaar om het evenement zo duurzaam mogelijk te organiseren. Dit betekent dat er tijdens SAIL 2025 veel aandacht zal zijn voor recycling en hergebruik. Vattenfall streeft naar netto-nul uitstoot in 2040, voor zowel haar eigen activiteiten, als die van haar klanten en leveranciers. Voor haar windparken heeft Vattenfall verschillende projecten lopen om oude turbinebladen, neuskegels en gondels te kunnen hergebruiken en recyclen.
Zo werd afgelopen jaar een tiny house gebouwd van een oude gondel en werden afgelopen maand ski’s in gebruik genomen waarin koolstof uit een turbineblad is verwerkt. Door duurzame initiatieven een podium te geven, wil Vattenfall bezoekers en deelnemers inspireren om ook bij te dragen aan een circulaire economie.