1. ZZP
  2. Advies
  3. Zomer: Tips voor een koele werkplek

Zo houd je je werkplek koel en je energierekening laag

Dilemma: je wilt ook op warme dagen een comfortabele werkplek. Tegelijkertijd kost een airco flink wat energie. Hoe zorg je zomers voor een optimaal binnenklimaat zonder dat je stroomkosten de pan uit rijzen? Met deze 4 praktische tips zorg je voor een koele werkplek en een lage energierekening. 

4 praktische tips

  1. Zet in de vroege ochtend alles open 

    De vroege ochtend is een heel geschikt moment om frisse lucht binnen te laten, zeker op schaduwplaatsen. Direct na zonsopgang is de koelste periode. Dus begin de dag fris en laat de warmte binnen plaatsmaken voor de koele ochtendlucht. Doe voor het echt warm begint te worden alles weer dicht. Rolluiken, screens of zonneschermen houden de warmte overdag goed tegen. Heb je die niet, dan kun je je gordijnen sluiten. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. 

     

  2. Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit

    Elektrische apparatuur geeft warmte af als hij aanstaat. Zet je printer,  koffiezetapparaat en andere apparatuur dus uit als je er geen gebruik van maakt. En zorg voor led op je werkplek, dat scheelt niet alleen in de warmteafgifte maar ook in het energieverbruik.

     

  3. Ventilatoren voor een fris briesje

    Ventilatoren brengen de temperatuur weliswaar niet écht omlaag. Maar het voelt wel 2 tot 3 graden frisser. Ventilatoren zijn veel goedkoper, stiller en minder milieubelastend dan airco’s. 

     

  4. Ga slim om met je airco

    Gebruik je toch een airco, ga er dan slim mee om. Onderhoud 'm minstens een keer per jaar. Dat scheelt in energieverbruik, de lucht wordt beter gefilterd en hij maakt minder lawaai. Zorg dat je airco niet te dicht bij de thermosstaat van je CV hangt. Of zet de thermostaat laag. Zo voorkom je dat ze tegen elkaar op gaan werken. Vermijd mobiele airco's. Ze vreten stroom en koelen als echt heet is vaak onvoldoende.

#energiehack

Leg twee kunststof flessen gevuld met water (niet helemaal vol, anders knappen ze) in de vriezer. Zet de bevroren flessen voor je ventilator, op een theedoek of in een bak. De ventilator blaast de lucht nu langs de koude flessen. Zo heb je een ventilator die ook koelt. 

Nog meer energie besparen. In je huis en op je werkplek.

Wil je weten hoe je in je huis en werkruimte nog meer energie bespaart? We helpen je graag met onze gratis Duurzaam Wonen Check. Samen met onze chatbot Nina stel je in 3 stappen jouw persoonlijke advies samen. 

Doe de check

Meer over duurzame energie