Verwarmen met een warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzame vervanger van de traditionele cv-ketel. Een warmtepomp verwarmt je huis en tapwater met energie uit de lucht, water of grond. Hierbij gebruikt de warmtepomp alleen wat elektrische 'hulpenergie'. Een goed werkende warmtepomp zorgt voor een enorme verlaging van de CO2-uitstoot. In Nederland kiezen huiseigenaren het meest voor deze soorten warmtepomp:
- Een warmtepomp die energie haalt uit de buitenlucht (56,1%)
- Een warmtepomp die energie haalt uit grondwater (29,1%)
- Een warmtepomp die energie haalt uit de bodem (14,8%)
De grote opmars van warmtepompen
Warmtepompen zijn de afgelopen tien jaar met een grote opmars bezig. Zo waren er in 2010 nog maar 51.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederlandse woningen. Eind 2019 is dit aantal opgelopen tot 412.000. Om de toepassing van warmtepompen te stimuleren, heeft de overheid in 2016 de ISDE-subsidie geïntroduceerd voor duurzame warmteopwekkers.
Daarnaast is sinds juli 2018 de gasaansluitverplichting voor netbeheerders vervallen. Nieuwbouwwoningen krijgen sindsdien eigenlijk geen aardgasaansluiting meer. Een warmtepomp of warmtenetaansluiting is dan het alternatief.
Je kunt de kaart op je eigen website zetten met deze code:
<div><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f85a17612870"></iframe><br /><em>Bron: <a href="https://www.vattenfall.nl/">Vattenfall.nl</a></em></div>
Warmtepompen per gemeente
Op dit moment wordt 5,2% van de woningen verwarmd met een warmtepomp, zo blijkt uit data van het RVO. Ten minste 1,1% van deze woningen zijn koophuizen, de rest bestaat uit (sociale)huurwoningen en overige nieuwbouwprojecten.
Per gemeente zijn er grote verschillen in het aandeel koopwoningen met een warmtepomp. Ameland blijkt momenteel de koploper: hier heeft 9,9% van de koopwoningen een warmtepomp, gevolgd door Vlieland (4,9%) en het Noord-Brabantse Eersel (3,8%).
Je kunt de kaart op je eigen website zetten met deze code:
<div><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f86a67344535"></iframe><br /><em>Bron: <a href="https://www.vattenfall.nl/">Vattenfall.nl</a></em></div>
Warmtepompen in bestaande woningen
Bij veel bestaande woningen sluit het bestaande verwarmingssysteem niet goed aan bij een traditionele lage-temperatuur-warmtepomp. Ook zijn veel woningen niet genoeg geïsoleerd om deze met een warmtepomp op temperatuur te krijgen. Daarnaast is er ook een tapwaterboiler of buffervat nodig met het formaat van een hoge koelkast. Daar moet wel plaats voor zijn.
Daarom testen we samen met Feenstra een nieuw hoge-temperatuur-warmtepompsysteem. Dit systeem moet de traditionele cv-ketel vervangen. Zonder aanpassingen aan het bestaande afgiftesysteem, of extra isolatie van het huis. Met dit hoge-temperatuur-warmtepompsysteem voor de bestaande bouw maken we een huis in één keer aardgasvrij. Zo bieden en we een duurzaam alternatief voor de cv-ketel en gaan we stap voor stap naar een fossielvrij leven.
Je kunt de kaart op je eigen website zetten met deze code:
<div><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f86ab8e56894"></iframe><br /><em>Bron: <a href="https://www.vattenfall.nl/">Vattenfall.nl</a></em></div>