Stroom aftappen bij anderen is illegaal en gevaarlijk

Stroom aftappen is het gebruik maken van andermans stroom zonder ervoor te betalen. Bijvoorbeeld voor gebruik in een hennepkwekerij. Heb je het vermoeden dat iemand in je buurt illegaal stroom aftapt? Meld het! Voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Stroom aftappen is strafbaar

Energiediefstal of energiefraude is het afnemen van ongeregistreerde, dus niet-gemeten en niet-betaalde energie. Het aftappen van stroom is strafbaar als diefstal (Artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht). 

Energiefraude komt bij particulieren voor door het manipuleren van de elektriciteitsmeter. En heel soms wordt er achter de meter van de buren afgetapt. Maar in de meeste gevallen gaat het om hennepkwekerijen die stroom vóór de elektriciteitsmeter aftappen. De gebruikte stroom wordt dan niet geregistreerd en kan dus ook niet in rekening worden gebracht. In 2019 werd naar schatting van Netbeheer Nederland 114 miljoen kWh stroom illegaal gebruikt door hennepkwekerijen. 

Stroom aftappen is ook gevaarlijk

Het illegaal stroom aftappen gebeurt in de meeste gevallen amateuristisch. Zowel de aansluiting op het stroomnet als de installatie in het pand deugen vaak niet. Daardoor ontstaan volgens Netbeheer Nederland levensgevaarlijke situaties. "Vooral omdat het stroomverbruik hoog en langdurig is (12 tot 18 uur per dag). Door oververhitting van (slecht aangelegde) installaties kan de kabelisolatie smelten en kunnen kortsluiting en brand ontstaan."

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Meld het als je iets vermoedt

Hennepkwekerijen komen niet alleen voor in afgelegen schuren op het platteland. Maar ook steeds vaker in woonwijken. Met nog meer gevaar voor de leefomgeving. Zie je of ruik je iets verdachts? Aarzel niet om melding te doen van je vermoeden. Dat kan rechtstreeks bij de politie maar ook anoniem:

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Je netbeheerder kan er meer over vertellen

Wil je meer weten over de bestrijding van het illegaal aftappen van stroom? Bekijk dan informatie hierover op de website van je netbeheerder. Hieronder vind je een aantal interessante artikelen van netbeheerders. Kijk op mijnaansluiting.nl als je niet precies weet wie je netbeheerder is. 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Bekijk ook deze onderwerpen