Het warmte-etiket biedt inzicht
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Woningen en bedrijven in Lelystad krijgen het grootste deel van hun warmte (84%) uit twee biomassacentrales, één van onszelf en één van Primco. Deze laatste draaide in 2019 zijn eerste volle jaar. Deze inzet heeft in 2020 opnieuw geleid tot een zeer hoge CO2-reductie in vergelijking met stoken op aardgas
In 2020 hebben bewoners en bedrijven in Lelystad 8.935 ton CO2-uitstoot vermeden. Dat is te vergelijken met de vermindering van uitstoot die 5 windturbines van 2 MW in een jaar kunnen bereiken.
Samen met HVC en de gemeente Lelystad loopt er een onderzoek naar de mogelijke inzet van geothermie als warmtebron voor stadswarmte. Om de investeringen die dat vraagt rendabel te maken is er wel een uitbreiding van het afzetgebied en aantal aansluitingen nodig. De voorziene woningbouw in het Warande-gebied zou daarvoor in aanmerking kunnen komen.
Onze berekeningen van de CO2-reductie van warmtenetten zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.
Aantal woningequivalenten: 6.221
Groei: 48 woningequivalenten
Aangesloten woningen: 4.768
Grootverbruik: 49 aansluitingen
Contract: 300 appartementen van woningcorporatie Centrada gecontracteerd voor stadswarmte
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Het warmtenet van Lelystad wordt momenteel hoofdzakelijk van warmte voorzien door twee biomassacentrales. Graag vertellen we welke duurzame warmtebronnen wij willen aansluiten om met dit warmtenet in 2040 volledig CO2-vrije warmte te leveren.
Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.
Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?