Het warmte-etiket biedt inzicht
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
De Leidse regio omvat het warmtenet in diverse wijken van Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp. Hoofdwarmtebron is hier nog altijd de gasgestookte centrale van Uniper in Leiden, die in 2020 een grondige revisie heeft gehad. Daarbij is tijdelijk gebruikgemaakt van gehuurde turbines. Dit verklaart dat het CO2-reductieresultaat over 2020 relatief laag is.
In delen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben bewoners en bedrijven met warmte 11.429 ton CO2-reductie gerealiseerd, in vergelijking met individuele installaties op gas. Die hoeveelheid kun je vergelijken met wat 7 windturbines van 2 MW op land in een jaar aan uitstoot reduceren.
Voor een warmtevoorziening met betere CO2-prestaties is de blik gevestigd op het Rotterdamse haventerrein. Voor de hoofdtransportleiding die daarvandaan is voorzien onder de naam WarmetelinQ+ valt in de zomer van 2021 een investeringsbesluit. Als alles doorgaat zou het warmtenet van Leiden in 2026 hierop aangesloten kunnen worden.
Vattenfall Warmte heeft in 2020 een nieuw kantoor in Delft betrokken. Vandaaruit wordt het nog altijd toenemende werk aan zowel de warmtenetten van Rotterdam-Zuid als van de Leidse regio op een efficiënte manier opgepakt. Zo is in Leiden de eerste fase van de aansluiting van gerenoveerde woningen van woningcorporatie De Sleutels afgerond.
Onze berekeningen van de CO2-reductie van warmtenetten zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.
Aantal woningequivalenten: 22.186
Aangesloten woningen: 9.472
Grootverbruik: 193 aansluitingen
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.
Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?