1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. CO₂-reductie 2020 | Leiden

29% CO2-reductie in Leidse regio

De Leidse regio omvat het warmtenet in diverse wijken van Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp. Hoofdwarmtebron is hier nog altijd de gasgestookte centrale van Uniper in Leiden, die in 2020 een grondige revisie heeft gehad. Daarbij is tijdelijk gebruikgemaakt van gehuurde turbines. Dit verklaart dat het CO2-reductieresultaat over 2020 relatief laag is.

CO2-resultaat warmtenet Leidse regio

In delen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben bewoners en bedrijven met warmte 11.429 ton CO2-reductie gerealiseerd, in vergelijking met individuele installaties op gas. Die hoeveelheid kun je vergelijken met wat 7 windturbines van 2 MW op land in een jaar aan uitstoot reduceren.

Verdere verduurzaming

Voor een warmtevoorziening met betere CO2-prestaties is de blik gevestigd op het Rotterdamse haventerrein. Voor de hoofdtransportleiding die daarvandaan is voorzien onder de naam WarmetelinQ+ valt in de zomer van 2021 een investeringsbesluit. Als alles doorgaat zou het warmtenet van Leiden in 2026 hierop aangesloten kunnen worden.

Nieuw kantoor

Vattenfall Warmte heeft in 2020 een nieuw kantoor in Delft betrokken. Vandaaruit wordt het nog altijd toenemende werk aan zowel de warmtenetten van Rotterdam-Zuid als van de Leidse regio op een efficiënte manier opgepakt. Zo is in Leiden de eerste fase van de aansluiting van gerenoveerde woningen van woningcorporatie De Sleutels afgerond.

Rekenmethodieken

Onze berekeningen van de CO2-reductie van warmtenetten zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.

Ontwikkelingen in 2020

Aantal woningequivalenten: 22.186

Aangesloten woningen: 9.472

Grootverbruik: 193 aansluitingen

Het warmte-etiket biedt inzicht

Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.

Bekijk het warmte-etiket

Waar leveren we warmte in Leiden?

In Leiden zelf staan de meeste woningen en bedrijven die zijn aangesloten op het warmtenet. De wijken Stevenshof, Roomburg en Nieuw Leyden zijn 100 procent op stadswarmte. Ook zijn veel bedrijven en instellingen op het Bio Science Park afnemer van stadswarmte. In Oegstgeest is de wijk Poelgeest geheel aangesloten op het warmtenet. Verder hebben een aantal flats en bedrijven op De Baanderij in Leiderdorp een verbinding op het stadswarmtenet.
Regio kaart Leiden

Contact

Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.

 

Deze pagina delen via

Lees verder

Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?