Het warmte-etiket biedt inzicht
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Bewoners en bedrijven met stadswarmte en duurzame koeling realiseerden in 2020 in het zuidoostelijke deel van Amsterdam 55% minder CO2-uitstoot, in vergelijking met gasgestookte cv-installaties. Dat is een milieuprestatie die in lijn ligt met de verwachting. In de komende jaren zal dit verder verbeteren door toepassing van nieuwe, duurzame warmtebronnen.
In dit gebied bereikten we een CO2-reductie van 63.074 ton bij de levering van warmte en koude samen. Om met windenergie eenzelfde hoeveelheid CO2-reductie te kunnen bereiken zou je 36 windmolens van 2 MW op land geplaatst moeten hebben.
Afgelopen jaar werd de Amsterdam South Connection deels in bedrijf genomen. Deze transportleiding verbindt de warmtenetten van Amsterdam ZO met het warmtenet van Westpoort Warmte, dat vooral de west- en noordkant van Amsterdam bedient. Om de verbinding te bereiken was een gestuurde boring van 1,1 km onder de A10 nodig.
In het nu lopende jaar wordt ook de nieuwe hulpwarmtecentrale Amsterdam-Driehoek met warmtebuffer in gebruik genomen. Ook hier was een kunststukje in de uitvoering nodig, namelijk een boogboring onderlangs het Zuider Amstelkanaal.
Op verschillende plekken werken we aan het realiseren van de inzet van duurzame warmtebronnen. Zo loopt er nu een onderzoek om zo’n 25.000 woningen in gebied Amstel III aan te sluiten op datacenterwarmte. Met hybridetechnieken werken we daarnaast aan oplossingen om ook de koudevraag in te vullen.
Aantal woningequivalenten: 51.868 (exclusief 3.798 uit WKK-projecten)
Groei: 3.185 woningequivalenten
Aangesloten woningen: 24.385
Grootverbruik: 315 aansluitingen
Aangesloten: Zonnehof-complex in Ouderkerk aan de Amstel met nieuw gelegde transportleiding
Contract: met Hoogheemraadschap van Rijnland voor nieuw bellenscherm in De Nieuwe Meer
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Het warmtenet van Amsterdam Zuid en Oost vormt samen met het warmtenet van Diemen en Almere één integraal warmtenet. Graag vertellen we welke duurzame warmtebronnen wij willen aansluiten om met dit warmtenet in 2040 volledig CO2-vrije warmte te leveren.
Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) beheert de databank met gecontroleerde kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen. Hierin zijn producten en systemen voor de bouw- en installatiesector te vinden waarvan BCRG de energieprestatie heeft getoetst.
Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.
Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?