Het warmte-etiket biedt inzicht
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
De CO2-reductie in het leveringsgebied van Westpoort Warmte is in 2020 licht verbeterd en komt uit op 63%, in vergelijking met aardgas. In oktober is het 50%-belang in Westpoort Warmte overgegaan van AEB Amsterdam naar de gemeente Amsterdam. Dit gebeurde omdat het warmtebedrijf geen deel uitmaakt van de beoogde verkoop van AEB Amsterdam.
Met stadswarmte van Westpoort Warmte hebben bewoners en bedrijven in het noordwestelijke deel van Amsterdam 37.105 ton CO2-uitstoot vermeden. Die hoeveelheid kun je vergelijken met het CO2-resultaat van 19 windturbines van 2 MW op land die een jaar achtereen in bedrijf zijn.
In 2020 is, net als in vorige jaren, de geleverde warmte deels geproduceerd met gebruikmaking van dumpstoom uit de afvalverbrandingsinstallaties. Daarmee wordt voorkomen dat er warmte verloren gaat als turbines tijdelijk stilgelegd worden. In de normering heeft warmte uit deze directe stoom echter een hogere emissiefactor dan de normale warmtelevering via aftap uit de turbines.
Sinds het najaar van 2020 wordt een deel van de warmte geleverd vanuit de bio-energiecentrale van AEB. Dit past in de ambitie om met verschillende duurzame bronnen de aardgasvrij-ambitie van de gemeente Amsterdam verder in te vullen.
Met de geplande inzet van hybride WKO-oplossingen komt Westpoort Warmte ook tegemoet aan de vorig jaar aangescherpte BENG-eisen voor de gebouwde omgeving
In november 2020 zijn de 365 appartementen van Ricardo Residences opgeleverd met individuele warmte-aansluiting.
De woonwijk op het voormalige GWL-terrein, zo’n 600 woningen, hadden al wel warmte maar zijn in 2020 ook aangesloten op het net van Westpoort Warmte. Dit opent ook de weg naar milieuvriendelijke warmte voor bestaande naburige wijken.
In de Dobbebuurt werden 5 flats bij de aansluiting voorzien van in totaal 301 speciale smalle warmteafleversets.
Onze berekeningen van de CO2-reductie van warmtenetten zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.
Aantal woningequivalenten: 39.260
Groei: 4.927 woningequivalenten
Aangesloten woningen: 20.019
Grootverbruik: 288 aansluitingen
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Het warmtenet in west Amsterdam wordt van oudsher gevoed door de afvalenergiecentrale van het AEB. Graag vertellen we welke duurzame warmtebronnen wij willen aansluiten om met dit warmtenet in 2040 volledig CO2-vrije warmte te leveren.
Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) beheert de databank met gecontroleerde kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen. Hierin zijn producten en systemen voor de bouw- en installatiesector te vinden waarvan BCRG de energieprestatie heeft getoetst.
Download de verklaring (PDF)
Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.
Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?