Een hoge jaarafrekening? We gaan op zoek naar de oorzaak.

Natuurlijk willen we een hoge jaarafrekening liever voorkomen. Toch kan het gebeuren dat een jaarafrekening hoger uitvalt dan vooraf voorzien. We laten je hier mogelijke oorzaken zien en tips om dit te voorkomen.

Een hoge jaarafrekening? We leggen uit wat de mogelijke oorzaken zijn

Natuurlijk doen we er alles aan verrassingen op je jaarafrekening te voorkomen. Toch kan het gebeuren dat je jaarafrekening hoger is dan verwacht. In de video laten we mogelijke oorzaken zien.  

Een online betalingsregeling

Heb je een bijbetaling van € 100,- of meer? Dan is het mogelijk online een betalingsregeling te treffen.

Mogelijke oorzaken van een hoge jaarafrekening

 • Je hebt meer energie verbruikt dan wij vooraf hebben berekend
  Een hoger energieverbruik kan komen door een verandering in je gezinssamenstelling, door meer thuiswerken, door extra of verouderde apparaten. Of misschien heb je verbouwd? Ook een lange koude winter zorgt voor een hoger verbruik. 
  Tip: Kijk op je vorige jaarafrekening om je jaarverbruik te vergelijken.
 • Je bent pas verhuisd 
  Je termijnbedrag is dan nog niet afgestemd op je nieuwe woonsituatie. Het kan zijn dat je energieverbruik in je nieuwe woning hoger is. 
 • Je bent nieuwe klant
  Omdat we je nog niet zo goed kennen, weten we je energieverbruik nog niet. We gaan dan uit van het verwacht verbruik op jouw adres. Dit  ontvangen wij van je netbeheerder. Je verbruik blijkt hoger te zijn dan wij vooraf hebben ingeschat. 
  Tip: Bekijk onze tips om energie te besparen
 • Jouw meterstanden zijn geschat
  Het kan zijn dat wij geen bruikbare meterstanden van je hadden. Om je toch op tijd een jaarafrekening te sturen, schatten wij dan je meterstanden. De schatting kan te hoog zijn geweest.
  Tip: Vergelijk je standen met de geschatte standen op de jaarafrekening. Wijken ze veel af, vraag een correctie-energienota aan.

  Hebben we voorgaand jaar jouw standen geschat en dit jaar wél je meterstanden gebruikt, dan kan dit leiden tot een hoge jaarafrekening. De eerder geschatte meterstanden waren dan te laag.

Voorkom verrassingen op je jaarafrekening

Tip: Maak een afspraak voor een gratis energiescan.

Je plant eenvoudig zelf een afspraak voor een energiescan.Tijdens de afspraak kijkt onze energieadviseur live met je mee via je smartphone of tablet en geeft meteen bespaartips. 

 

 

hoge-jaarafrekening.jpg

Geld terug maar termijnbedrag gaat omhoog?

Bekijk de mogelijke oorzaken: 

bijbetalen_tb.jpg

Bijbetalen maar het termijnbedrag gaat omlaag?

Bekijk de mogelijke oorzaken:

Interessant artikel?