We werken samen

We werken samen met bedrijven, organisaties en overheden om onze ambitie, fossielvrij leven binnen één generatie, mogelijk te maken. We maken staalproductie met waterstof mogelijk, werken toe naar fossielvrije biodiesel en zetten vol in op elektrisch vervoer.

Op naar fossielvrije diesel

Ook transport stoot veel CO2 uit. Onder andere bij de verbranding van brandstoffen. Daarom werken we nu toe naar fossielvrije biodiesel. Samen met de Zweedse oliemaatschappij PREEM hebben we een onderzoek gestart. En onze ambitie is flink: we willen uiterlijk in 2030 vijf miljoen kubieke meter fossielvrije diesel maken van fossielvrije waterstof. Als het lukt, scheelt dat Zweden straks 20% aan CO2 uitstoot. De rest van de wereld volgt.

En we gaan verder. Met de Zweedse autofabrikant Volvo en mijnbouwbedrijf Kaunis Iron doen we nu bijvoorbeeld onderzoek naar de mogelijkheid om ook vrachtwagens te elektrificeren.

Elektrisch vervoer

Door benzine en diesel voortaan te gaan vervangen door stroom kunnen we dus nog meer winst boeken voor het milieu. Daarom stoppen we veel geld en aandacht in elektrisch rijden.

En we maken grote sprongen. Echt trots zijn we op InCharge. Dat is één van de grootste oplaadnetwerken van Europa. Het is dan ook niet alleen van ons. We hebben het samen met onze partners aangelegd. Je vindt onze laadpalen in steden, bij McDonald’s, op de zaak en bij steeds meer mensen thuis. En op je telefoon, als je de InCharge app downloadt. Hierop zie je precies waar ze allemaal staan.

Vrouw staat bij haar auto en de InCharge laadpaal

Steeds meer InCharge laadpalen

Nu al hebben we zo’n 120.000 InCharge laadpalen in Nederland en met elkaar reden we al 150 miljoen kilometer op onze groene stroom. Dat is net zo ver als een enkele reis naar de zon, onze grootste energiebron. Het is nog maar het begin. Onze ambitie is om in 2030 200.000 laadpalen te hebben neergezet.

We werken samen

We werken samen met bedrijven, organisaties en overheden om onze ambitie, fossielvrij leven binnen één generatie, mogelijk te maken. Zo zorgen we er met het Amsterdamse gemeentelijk vervoersbedrijf (GVB) voor dat naast trams, straks ook bussen en de pontjes volledig elektrisch zijn én op groene stroom. Ook voorzien we de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam van fossielvrije stroom en stadswarmte. En dat is mooi. Maar we doen meer samen. We delen kennis en werken aan onderzoek over verduurzaming en de versnelling van de energietransitie. Zo werken we vandaag samen met de generatie van morgen.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall NL Consumenten & MKB wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt, uit zon, wind en water. In 2021 zitten we al boven de 70%. Ons product Groen uit Nederland wordt 100% opgewekt uit duurzame energiebronnen. Bekijk ons stroometiket

We helpen grote bedrijven en complete industrie├źn

We werken internationaal samen met bedrijven, industrieën en overheden. De staalindustrie is op dit moment bijvoorbeeld verantwoordelijk voor ongeveer 7% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Dat is enorm. De winst die daar te behalen is, is dat dus ook.

Om te beginnen heb je kolen nodig om het ijzer uit ijzererts te winnen. Dat betekent een flinke aanslag op onze fossiele grondstoffen (kolen) en tegelijkertijd veel CO2-uitstoot. Daarom ontwikkelen we in ons Zweedse project Hybrit een techniek met waterstof die deze kolen overbodig maakt.

Bij het maken van staal is bovendien enorm veel hitte nodig. De verwachting is dat we straks ook het aardgas dat daarvoor nodig is, kunnen vervangen door waterstof. Zo werken we toe naar fossielvrije productie van staal. Een revolutie.

In Hybrit maken we staal met waterstof mogelijk

Hybrit is een samenwerking tussen het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB, de Zweedse staalfabrikant SSAB en ons. En de testresultaten zien er goed uit: het sponsijzer is van een betere kwaliteit dan ijzer geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen en bij dit productieproces komt vrijwel geen CO2 vrij. De verwachting is dat het product vanaf 2026 de markt op kan.

In Hybrit maken we staal met waterstof mogelijk

Hybrit is een samenwerking tussen het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB, de Zweedse staalfabrikant SSAB en ons. En de testresultaten zien er goed uit: in de eerste helft van 2021 verwacht SSAB het eerste fossielvrije staal te produceren. Al vanaf 2026 kan de grootschalige productie de markt op.

Meer over Hybrit

Zo bereiken we ons doel