De historie van Vattenfall in beeld

Wij gaan dezelfde naam voeren als ons Zweedse moederbedrijf: Vattenfall. Wij willen het mogelijk maken om fossielvrij te leven, binnen één generatie. Daarvoor maken we gebruik van duurzame energiebronnen als de wind en de zon. Hier lees je hoe wij de omslag maakten van Nuon naar Vattenfall.

Onze geschiedenis: van PGEM naar Vattenfall

Met de komst van Vattenfall verdwijnt de naam Nuon. Het ene iconische merk maakt plaats voor het andere. In deze video zie je kort onze historie en hoe het ooit begon.

Tijdlijn


1994

 • Nuon ontstaat uit PGEM (energiebedrijf voor Gelderland en Flevoland).

1999

 • In 1999 fuseert Nuon met Energie Noord-West (Noord-Holland), Energie- en watervoorziening Rijnland (noordelijk Zuid-Holland) en Gamog (gasbedrijf in Oost-Gelderland en Flevoland). Tot de volledige overdracht van aandelen aan Vattenfall in 2015 blijft Nuon als voormalig nutsbedrijf in handen van provincies en gemeenten.

2000

 • Nuon neemt Feenstra over, dat al sinds 1947 het installatiebedrijf is met de meeste expertise op het gebied van energietechniek. En vandaag de dag nog steeds trots lid van de Vattenfall-familie!

2001

 •  Nuon werd hoofdsponsor van het Nuon Solar Team, zevenvoudig wereldkampioen zonneracen. Nog steeds zijn we trotse sponsor van de Delftse studenten: in 2019 werd het team omgedoopt tot Vattenfall Solar Team.
 • Westpoort Warmte wordt geopend. De Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking Amsterdam (GDA), het huidige AEB, en Nuon leveren vanaf dit jaar samen duurzame warmte. Een deel van de energie van de afvalverbrandingsinstallatie van de GDA wordt niet omgezet in elektriciteit, maar direct in de vorm van warmte geleverd aan bedrijven in Amsterdam Westpoort voor verwarming van kantoren en andere bedrijfsruimtes.

2002

 • In de Wieringermeer, in de kop van Noord-Holland, wordt de eerste windturbine geplaatst voor vier windparken die in dit gebied worden gebouwd. Nuon is samen met 25 agrariërs uit de Wieringermeer initiatiefnemer en mede-eigenaar van de vier windparken. Inmiddels is Windpark Wieringermeer in herbouw en zal zo’n 180 MW aan nieuwe capaciteit ingezet worden voor het datacenter van Microsoft.

2004

 • Nuon opent in het voorjaar van 2004 windpark Slufterdam West op de Maasvlakte, toen 9 turbines, goed voor 13,5 MW. In 2019 werd de herbouw van Slufterdam opgeleverd, samen met Eneco. Dat park is een maatje groter: 14 zeer efficiënte turbines leveren samen 50,4 MW, goed voor 60.000 huishoudens.

2007

 • Nuon opent, met Shell, het eerste windpark op zee, NoordzeeWind, voor de kust van Egmond aan Zee.
 • Het eerste Step2Save team gaat de straat op: jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot energieadviseur en helpen bewoners van sociale huurwoningen energie te besparen. Het project loopt nog altijd.

2009

 • Splitsing Nuon en Alliander: de Elektriciteitswet en de Gaswet veranderden de energiesector in Nederland flink: klanten konden voortaan hun eigen energieleverancier kiezen. In 2007 volgde de wettelijke verplichting tot volledige splitsing van netbeheer en energieproductie en- levering. Continuon ging verder als Alliander.
 • Vattenfall neemt in hetzelfde jaar Nuon over: het Zweedse staatsbedrijf krijgt 49% van de aandelen en operationele zeggenschap. In 2015 zijn de resterende aandelen overgedragen en is Nuon volledig in handen van Vattenfall.

2012

 • De Warmteleiding Diemen-Almere onder het IJmeer wordt in 2012 in gebruik genomen.

2013

 • De Willem Alexander Centrale in Buggenum sluit haar deuren, en nieuwe gascentrales Diemen 34, Hemweg 9 in Amsterdam en Magnum in Eemshaven worden officieel geopend.
  • Prinses Beatrix doopt Windpark Zuidlob in Zeewolde tot Prinses Alexia Windpark in 2013.

2014

 • In 2014 levert Nuon/Vattenfall zonnepanelen aan de twee grootste zonnedaken van Amsterdam: de Amsterdam RAI en Amsterdam ArenA

2016

 • Nuon/Vattenfall ziet definitief af van kolenvergassing en biomassa in de Eemshaven, maar begint met onderzoek naar het omzetten van de Magnum-centrale van aardgas naar waterstof, samen met TU Delft.

2018

 • Nuon/Vattenfall wint de eerste subsidieloze tender voor wind op zee, Hollandse Kust Zuid I en II. Dit is een belangrijke stap in het realiseren van een toekomst zonder het gebruik van fossiele energiebronnen.
 • Nuon/Vattenfall ontwikkelt zonneparken bij de energiecentrales Hemweg (Amsterdam), Velsen en Eemshaven.
 • Op 4 oktober 2018 kondigt Nuon aan de naam van moederbedrijf Vattenfall volledig over te zullen nemen. Het logo op het hoofdkantoor wordt aangepast, maar klanten mogen nog even wennen en krijgen vanaf dat moment de twee merken naast elkaar te zien.

2019

 • In maart wordt duidelijk dat de Hemweg-kolencentrale eind 2019 uit bedrijf zal gaan. Voor alle betrokken medewerkers betekent dat een nieuwe toekomst, zonder kolen.

8 oktober 2019 - Nuon wordt Vattenfall
Eén iconisch merk maakt na 25 jaar plaats voor het andere: Nuon wordt definitief Vattenfall. Vattenfall heeft zichzelf als doel gesteld om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Om dat breed te kunnen benaderen, over de verschillende landen waar Vattenfall actief is heen, is er in Nederland voor gekozen om Nuon en Vattenfall te verenigen in één naam.
Hiermee investeren we in de toekomst van Vattenfall – door het goede van Nuon te versterken met de voordelen die Vattenfall Nederland kan brengen: slagkracht, schaalgrootte en expertise – zo wonnen we de tender voor het eerste subsidievrije windpark op zee, Hollandse Kust Zuid.
Met één naam en één boodschap zijn we strategisch en financieel effectiever. Deze verandering maakt ons klaar voor de toekomst, voor de ontwikkelingen op de energiemarkt – die steeds groter en globaler wordt, met nieuwe spelers. En laat ook ons commitment zien aan Nederland – we are here to stay!

Interessant artikel?