1. Thuis
  2. Onderzoek
  3. Onderzoek energie besparen: Nederlanders meest innovatief

Onderzoek energie besparen: Nederlanders meest innovatief

Nederlanders zijn het meest innovatief bij het vinden van slimme en vernieuwende vormen van energiebesparing. Dit blijkt uit onderzoek naar het energiebesparingsgedrag in vijf landen in Noord-West Europa: Zweden, Finland, Duitsland, Nederland en Frankrijk.

 

16 Maart 2023

Waarom besparen Nederlanders?

Van de ondervraagden in Nederland bespaart 92% uit financiële overwegingen. 72% geeft aan hiermee ook een bijdrage te willen leveren aan het voorkomen van klimaatverandering. En 71% wil met energiebesparing het uitputten van natuurlijke hulpbronnen voorkomen.

Top 5 besparingsmaatregelen

Nederlanders hebben in hun dagelijks leven een hele reeks gedragsveranderingen doorgevoerd om minder energie te verbruiken. Dit zijn de meest gebruikte maatregelen:

  1. Alleen ruimtes verwarmen waar je aanwezig bent (82%)
  2. Thermostaat lager zetten (79%)
  3. Minder licht gebruiken (79%)
  4. Koken met een deksel op de pan (78%).
  5. Korter douchen (74%)

Nederlanders investeren in vergelijking met de buurlanden meer in simpele energiebesparende maatregelen zoals ledverlichting en tochtstrippen. Ook staan Nederlanders meer open voor langetermijninvesteringen: zonnepanelen, isolatie of nieuwe technologieën zoals (hybride)warmtepompen.

Niet schaatsen, wél elektrisch fietsen

Van de ondervraagden heeft 89% liever een warmere, energiezuinige winter dan schaatsen op natuurijs in de winterkou. Dit is specifiek aan de Nederlanders gevraagd. 

De gestegen energieprijzen hadden weinig effect op het gebruik van de elektrische fiets:

  • 18% gebruikte de elektrische fiets minder
  • 24% gebruikte de elektrische fiets meer
  • 58% had onveranderd gebruik

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Nog steeds veel zorgen over toekomst

Uit het onderzoek komt naar voren dat de zorgen rondom energieprijzen nog steeds zeer hoog blijven. Meer dan 40% van de ondervraagden verwacht geen verdere stijging van de energieprijzen. Toch geeft 86% aan bezorgd tot zeer bezorgd te zijn over de toekomstige energieprijzen.

Over het onderzoek

De Vattenfall Energiebespaarbarometer is in januari 2023 uitgevoerd door onderzoeksbureau Statista in opdracht van Vattenfall. Er hebben 5.000 consumenten in Zweden, Finland, Duitsland, Nederland en Frankrijk aan het onderzoek deelgenomen.

Om de langetermijn-ontwikkelingen in gedrag inzichtelijk te maken, voert Vattenfall het onderzoek dit jaar nog twee keer uit.

Bekijk het persbericht

Volledige onderzoeksresultaten (PDF, in het Engels)

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Bekijk ook