1. Thuis
  2. Nieuws
  3. 5 weetjes over het prijsplafond

5 dingen die je wil weten over het prijsplafond

Hoe zie ik het prijsplafond terug op m’n jaarafrekening? Hoe weet ik of ik eronder blijf? En zit de vergoeding al verwerkt in mijn maandelijkse kosten? 5 handige weetjes over het prijsplafond.

 

12 april 2023

Het prijsplafond staat als ‘Vergoeding prijsplafond” op je jaarafrekening

Je vindt de vergoeding onder het kopje “Overige kosten en kortingen”. De bedragen die je hier ziet hebben we afgetrokken van je energiekosten. Hoe we de vergoeding precies berekenen zie je hier

 

Het prijsplafond is al verwerkt in je termijnbedrag, maar nog niet in je kostenoverzicht.

Met een slimme meter ontvang je van ons elke maand je energierapport. Hierin zie je ook je kosten in die maand. Deze kosten zijn berekend zonder het prijsplafond. Dat geldt ook voor de verbruikskosten die je ziet in de Energie-app en Mijn Vattenfall. Bij je jaarafrekening berekenen we de vergoeding van het prijsplafond. Die trekken we dan af van je totale kosten.
Waarom we het zo doen leggen we je graag uit.

Goed om te weten:

In je termijnbedrag is het prijsplafond al wel verwerkt. 

 

Elke dag heeft z’n eigen prijsplafond. Wat je niet verbruikt neem je mee als tegoed. Tot je jaarafrekening.

Het prijsplafond is verdeeld over de 365 dagen van 2023. Elke dag heeft z’n eigen plafond. Op winterdagen kan je meer gas verbruiken dan op zomerdagen. Blijf je onder het plafond voor die dag, dan neem je wat overblijft mee naar de dag erop. Dit gaat zo door tot je de jaarafrekening krijgt. Tegoed wat je dan over hebt kan je niet meenemen. Voor het verbruik boven het prijsplafond betaal je het tarief uit je energiecontract. Meer uitleg over hoe dat werkt vind je hier

Altijd en overal inzicht in je verbruik

In Mijn Vattenfall en onze Energie-app heb je altijd inzicht in je verbruik. Dankzij het handige verbruikslijntje zie je precies of je deze maand onder of boven het prijsplafond zit.

Altijd en overal inzicht

Je ontvangt een vergoeding als je tarief gemiddeld hoger was dan het tarief van het prijsplafond.

Tijdens het jaar verandert je tarief vaak meerdere keren. Inmiddels dalen de prijzen weer. Het kan dus zijn dat je tarief een gedeelte van het jaar boven het prijsplafond lag en gedeelte eronder. Daarom berekenen we bij je jaarafrekening je gemiddelde tarief. Als dit tarief hoger is dan het prijsplafondtarief ontvang je het verschil als vergoeding op je jaarafrekening.

Bij het berekenen van je gemiddelde tarief kijken we ook naar je verbruik. Hoe dat precies werkt zie je hier

 

Het prijsplafond geldt ook als je teruglevert

Bij je jaarafrekening kijken we hoeveel je dat jaar hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd. Ook wel salderen genoemd. Heb je meer verbruikt dan teruggeleverd, dan geldt het prijsplafond ook voor jou.

Goed om te weten:

Het prijsplafond staat op je jaarafrekening als “Vergoeding prijsplafond”. Het verbruik dat je hier ziet staan, is waarschijnlijk anders dan het verbruik in het meterstandenoverzicht. Dat komt doordat we je verbruik hebben herverdeeld. We salderen namelijk per jaar en niet per losse periode. Dit doen we op basis van de verhouding tussen je verbruik per periode en je verbruik over het hele jaar. Meer informatie over (jaarlijks) salderen vind je op de website van de ACM.

 

Bekijk ook