1. MKB
  2. Subsidies
  3. Deze energiesubsidies veranderen per 2023

Deze energiesubsidies zijn veranderd per 1-1-2023

De budgetten voor de Energie- en Milieu-investerings­aftrek zijn verhoogd. En de subsidie op led is per 2023 komen te vervallen. De aanvraag voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is nieuw en eindigt begin oktober 2023.

Budgetten EIA En MIA verhoogd

De overheid heeft het budget voor de Energie-investeringsaftrek met € 100 miljoen verhoogd. Het totale budget voor 2023 is € 249 miljoen euro. Het budget voor de Milieu-investeringsaftrek is met € 48 miljoen gestegen naar € 192 miljoen. Dat betekent dat nog meer ondernemers gebruik kunnen maken van deze regelingen.

 

Ledverlichting niet langer op de Energielijst


Op de Energielijst van de RVO vind je alle maatregelen waarvoor de EIA geldt. Elk jaar worden hier maatregelen aan toegevoegd maar ook verwijderd. In 2023 staat ledverlichting niet langer op de lijst. De reden is dat led inmiddels gangbaar is en de terugverdientijd bovendien korter is geworden door de gestegen energieprijzen. Op de site van de RVO zie je welke zaken nog meer veranderen op de Energielijst van 2023. 

Voorkom vertraging van je TEK-aanvraag

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is op 21-3-2023 gestart en loopt door tot en met 2-10-2023. Je kunt de TEK met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1-11-2022 tot 31-12-2023.

Voor de beoordeling van je aanvraag zal de RVO gegevens bij ons opvragen. Daarvoor is het belangrijk dat je KvK-nummer bij ons bekend is, anders kan de aanvraag vertraging oplopen. Kijk daarom in Mijn Vattenfall of wij je KvK-nummer hebben en vul het zo nodig aan.

Ontdek al je subsidiekansen

In onze MKB Subsidiewijzer zie je welke regelingen er allemaal voor je klaarstaan. Zowel landelijk als provinciaal

Ontdek je kansen

Subsidiebureau Nederland

Subsidiebureau Nederland adviseert mkb-bedrijven over subsidies en fiscale regelingen. Met kennis over hoe onze overheid werkt en een netwerk van vakspecialisten zorgen ze dat je jouw subsidiekansen optimaal benut. Hoe complex of technisch je project ook is.