1. Home
  2. Service voor jou
  3. Advies over je energiecontract

Advies over je contract en antwoord op je vragen.

Op dit moment stijgen de energieprijzen flink. We snappen dat je wilt weten of je je contract aan moet passen. Ons advies is om op dit moment niets te doen. We leggen het je graag uit.

Advies over je contract

Ik heb een contract met een vaste prijs

Met een vaste prijs heb je nu geen last van de prijsstijgingen. Loopt je contract binnenkort af, dan adviseren we je onze variabele prijs. Die ligt namelijk een stuk lager dan de vaste prijzen op dit moment. Om over te gaan op de variabele prijs hoef je verder niets te doen. Zodra je contract afloopt zetten wij het automatisch voor je over. Per 1 januari gaan ook de variabele prijzen omhoog. Maar omdat we scherp voor je hebben ingekocht liggen ze ook dan lager dan de vaste prijzen nu.

Wil je de nieuwe prijzen niet afwachten? Dan kun je ervoor kiezen je tarief nu al vast te zetten. Je gaat dan meer betalen, maar hebt wel de zekerheid van een vaste prijs.

Goed om te weten: naast onze leveringstarieven betaal je netbeheerskosten en overheidsheffingen. De netbeheerder en de overheid stellen deze tarieven vast. Je kunt ze dus niet vastzetten. Per 1 januari wijzigen deze tarieven ook. We informeren je hier persoonlijk over.

Ik heb een contract met een variabele prijs

Op dit moment is onze variabele prijs een stuk lager dan de vaste prijzen die worden aangeboden. We hebben namelijk scherp voor je ingekocht toen de energieprijzen nog gunstig waren. Je zit dus nog steeds goed. Wel gaan de variabele prijzen per 1 januari ook omhoog. Hoeveel weten we nog niet precies, maar ze zullen ook dan lager zijn dan de vaste prijzen op dit moment.

We informeren je hier voor 1 december persoonlijk over. Wil je de nieuwe prijzen niet afwachten? Dan kun je ervoor kiezen je tarief nu al vast te zetten. Je gaat dan meer betalen, maar hebt wel de zekerheid van een vaste prijs.

Hoe weet ik welk contract ik heb?

In Mijn Vattenfall vind je het overzicht van je contract. Je ziet hier wat voor soort contract je hebt. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan heb je een contract met een variabele prijs. Bij een contract met een vaste prijs zie je bij contractduur wat de looptijd is van je contract is en wanneer het afloopt.

Bekijk je contract in Mijn Vattenfall.

We informeren je persoonlijk

Heb je een variabel tarief? Dan ontvang je van ons voor 1 december persoonlijk bericht over je nieuwe tarieven vanaf 1 januari. Dit bericht vind je ook terug in Mijn Correspondentie

Mijn Contract

Besparen op je energiekosten

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Zo simpel is het. Op onze adviespagina vind je bespaaradviezen speciaal voor mkb’ers. En kijk ook eens op de Vattenfall Extra's-pagina voor exclusieve partnerkorting op energiebesparende producten, zoals isolatie en ledverlichting.

 

Bespaaradvies

Vragen en antwoorden over de stijgende energieprijzen

Waarom stijgen de prijzen zo hard?

Er is op dit moment in Europa een tekort aan gas. Daardoor stijgt de prijs van gas. Dit heeft ook effect op de andere energieprijzen. Het tekort aan gas heeft een aantal oorzaken:

  • Afgelopen winter en voorjaar waren koud, waardoor er veel gas is verbruikt.
  • Onze gasvoorraad in Nederland is mede daardoor maar voor de helft gevuld.
  • Ook halen we weinig gas uit de grond in Nederland (Groningen), wordt er minder gas ingevoerd uit Rusland en waren veel Europese gasvelden in onderhoud. 
  • De wereldeconomie trekt na corona sneller aan. De vraag naar gas, in bijvoorbeeld Azië zorgt ook voor minder aanbod en een hogere prijs in Europa.
Er is een tekort aan gas, waarom wordt stroom dan ook duurder?

Energiecentrales gebruiken gas, kolen en biomassa om stroom op te wekken. Er is in Nederland namelijk nog niet voldoende stroom beschikbaar uit zon en wind. Door de hoge gasprijs is er automatische meer vraag naar kolen. Grondstoffen om stroom te maken zijn nu dus duurder. Dat zie je terug in de stroomprijs. Daarbovenop zorgt de stijging van de CO2-heffing nog eens voor een extra prijsverhoging.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen nu de prijzen stijgen?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Het tarief dat je betaalt speelt een grote rol maar je verbruik ook. Je kunt een termijnbedragadvies vragen in Mijn Vattenfall.

Als je tarief straks wijzigt dan krijg je van sowieso op tijd bericht. Dat is ook een goed moment om in Mijn Vattenfall te checken of je nog goed zit met je termijnbedrag. Doe je niets dan krijg je in ieder geval een paar keer per jaar een Seintje met een advies. Zo voorkomen we dat je straks verrast wordt met een bijbetaling op de jaarafrekening.

Wat kan ik doen om m’n energiekosten laag te houden?

Nu de energieprijzen stijgen levert energie besparen nog meer op. Op onze adviespagina vind je bespaaradviezen speciaal voor mkb’ers. Kijk op de Vattenfall Extra's-pagina voor exclusieve partnerkorting op besparende producten zoals isolatie en led. 

Wat als ik mijn energierekening niet meer kan betalen?

Als je er financieel niet meer uitkomt staan we ook voor je klaar. Zo maak je in Mijn Vattenfall eenvoudig een betaalafspraak als betalen even niet gaat. Of we helpen je persoonlijk als je er online niet uitkomt. Gaan je betaalproblemen verder dan de energierekening? Trek aan de bel. De eerste stap helpt je verder. Zo kun je terecht bij Geldfit Zakelijk. Een samenwerking waar Vattenfall bij aangesloten is en die hulp biedt als je er financieel niet meer uitkomt.

Verwacht Vattenfall dat de prijs nog verder stijgt?

Er is echt een groot tekort waardoor de prijs stijgt. Hoe het zich precies ontwikkelt de komende maanden, weten we niet. Hoe hoog de energierekening voor jou wordt hangt voor een groot deel ook af van hoe koud de winter wordt. Want op koude dagen gebruikt je veel meer energie. Een koude winter zorgt dus ook voor een grotere vraag naar gas. Ook dat heeft invloed op de prijs.

Kan Vattenfall invloed uitoefenen op de prijsstijging?

De prijzen kunnen wij helaas niet veranderen. De prijsstijging wordt veroorzaakt door vraag en aanbod op de markt, waar wij zelf ook inkopen voor jou en onze andere klanten. We begrijpen dat de hoge prijzen voor veel mensen een probleem zijn. Daarom helpen we je daar waar het kan bij het verminderen van je verbruik. Want minder verbruiken is uiteindelijk de beste manier om je energiekosten laag te houden.

Uitleg over de prijsontwikkeling van onze marktanalisten

Gas is momenteel schaars in Europa en de prijs van aardgas is bepalend voor de energieprijzen. Afgelopen winter was het koud en in koude winters wordt simpelweg veel gas opgestookt voor het verwarmen van de huizen. Ook was het voorjaar koud, hierdoor gebruikten we ook meer gas. De gasvoorraden zijn nu voor iets meer dan de helft gevuld. Ondertussen is er in Europa ook relatief weinig gas uit de grond gehaald, doordat veel gasvelden tegelijkertijd in onderhoud zijn geweest. De toevoer uit Rusland was laag, omdat staatsgasbedrijf Gazprom zei capaciteitsproblemen te hebben vanwege onderhoud. De aanleg van de nieuw gasleiding Nord Stream 2 door de Baltische Zee is weliswaar voltooid, maar het kan nog maanden duren voordat Rusland daardoor gas naar Europa mag pompen: Duitsland moet de juiste certificering nog afgeven. In de zomer bleef de vraag naar gas hoog door onverwacht snel economisch herstel in Europa. En vraag elders zorgt voor een hoge energieprijs: in Azië wordt meer betaald en dus varen schepen met extra vloeibaar gas daarheen.

Wat zijn overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ODE 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Je betaalt Energiebelasting en ODE voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3). De overheidsheffing ‘ODE’ staat op je energierekening om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Advies over je termijnbedrag

De nieuwe variabele tarieven gaan in per 1 januari 2022. Toch is het verstandig om je termijnbedrag nu alvast bij te stellen. Zo spreid je de extra kosten en voorkom je dat je straks moet bijbetalen. We adviseren je er persoonlijk over in Mijn Vattenfall.

Bekijk ons advies

Goed om te weten

Je betaalt niet alleen aan ons, maar ook aan je netbeheerder en de overheid. Wij zorgen ervoor dat de netbeheerder en de overheid hun deel krijgen. In de afbeelding zie je een voorbeeld van de opbouw van een termijnbedrag bij een energieverbruik van 7.000 kWh stroom en 2.000 m3 gas.


Dit overzicht is op basis van de overheidsheffingen en de netbeheertarieven van Liander per 1-7-2021.

 

 

 

We helpen je graag