1. MKB
  2. Service voor jou
  3. Zakelijke tarieven | April 2022

Uw variabele leveringstarief gaat per 1 april omhoog

De inkoopprijzen van stroom en gas zijn sinds eind vorig jaar ongekend hoog. Mede door de oorlog in Oekraïne en de crisis met Rusland zijn ze de afgelopen tijd helaas nog verder gestegen. Daardoor gaan onze tarieven ook omhoog per 1 april. We leggen je graag uit wat dit precies betekent voor je energierekening.

Antwoord op andere veelgestelde vragen

Waarom is deze prijsstijging niet eerder bekend gemaakt?

De oorlog in Oekraïne en de ontwikkelingen daarna hebben ons ook overvallen. Vandaar dat we je minder ver van te voren informeren dan je van ons gewend bent.

Het variabele tarief gaat weer omhoog. Had ik mijn tarief eerder vast moeten zetten?

Je variabele tarief per 1 april is nog steeds lager dan de vaste prijzen die we de afgelopen maanden aanboden. Ook is dit tarief een heel stuk lager dan de vaste prijzen op dit moment. Wij adviseren je dus nog steeds een variabel tarief. Zodra de prijs in de markt weer daalt, daalt dit tarief automatisch mee.

Is dat gebruikelijk een prijswijziging per 1 april?

De afgelopen jaren hebben wij onze variabele tarieven twee keer per jaar gewijzigd, op 1 januari en 1 juli. Bij onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden kunnen wij de leveringskosten ook op andere momenten aanpassen. De oorlog in Oekraine en de crisis met Rusland is een onvoorziene wijziging. Hoe de markt zich in de toekomst ontwikkelt, kunnen we niet voorspellen. Maar het is onze ambitie om weer terug te keren naar de half-jaarlijkse tariefwissels zodra de marktomstandigheden dat weer toelaten.

Wat is het prijsverschil tussen vast en variabel?

De variabele tarieven zijn op dit moment nog steeds een stuk lager dan de vaste tarieven. We verwachten dat dit nog wel even zo blijft. Hoeveel het verschil precies is, is moeilijk te zeggen omdat de vaste prijzen elke maand opnieuw bepaald worden. Om een rekenvoorbeeld te geven: een huishouden met een gemiddeld verbruik was de afgelopen maanden met een vast contract zo’n € 750 per jaar duurder uit. 

 

Verhogen andere leveranciers hun prijs ook?

Hoe energie wordt ingekocht, verschilt per leverancier. Omdat wij ook niet precies weten hoe andere energiebedrijven hun energie inkopen, kunnen we hier niets over zeggen.

Wijzigen de warmtetarieven?

De warmtetarieven wijzigen niet per 1 april. 

Er staat geen termijnbedragadvies voor mij klaar. Wat nu?

Je hebt gekeken in Mijn Vattenfall maar er staat geen advies klaar. We helpen je graag met een oplossing. 

  • Heb je nog een conventionele meter? We kunnen dan niet automatisch je meterstanden ophalen. Vul je meterstanden in, dan berekenen we alsnog een termijnbedragadvies voor je. 
  • Heb je wel een slimme meter, maar geen toestemming gegeven om je standen uit te lezen? Je kunt dan twee dingen doen. Vul je meterstanden in, dan berekenen we alsnog een advies. Of geef ons toestemming om je meterstanden automatisch uit te lezen. We zetten dan regelmatig een termijnbedragadvies voor je klaar, berekend met je werkelijke energieverbruik. Zo weet je steeds of je nog goed uitkomt voor de jaarafrekening.   
  • Ben je minder dan 6 maanden klant bij ons? We hebben dan nog niet voldoende gegevens over je verbruik om je een goed advies te geven. 6 maanden nadat je klant bent geworden, ontvang je van ons je eerste termijnbedragadvies.   

Ons contractadvies voor jouw situatie

We geven je een contractadvies dat past bij jouw situatie. Weet je niet wat voor contract je hebt? Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract. 

 

Je hebt een vast contract dat binnenkort afloopt

Loopt je contract binnenkort af, dan ga je automatisch over op een variabel contract. We doen je nu geen aanbod voor een nieuw vast contract. Gezien de huidige situatie in Oekraïne liggen onze vaste prijzen vele malen hoger dan onze variabele tarieven. Een variabel contract is op dit moment onze beste optie. 

Je hebt een variabel contract

Op dit moment is onze variabele prijs een stuk lager dan de vaste prijzen die worden aangeboden. Een variabel contract is daarom op dit moment de beste optie. 

Je wilt overstappen op een vaste prijs

Op dit moment is ons variabele tarief een stuk lager dan de vaste tarieven die worden aangeboden. Met een variabel contract ben je daarom nu het beste uit. Daarnaast bieden we nu gezien de huidige situatie in Oekraine alleen variabele contracten aan. 

Je wilt overstappen naar Vattenfall

Wanneer je naar ons wilt overstappen, kunnen we je ons modelcontract aanbieden. Dit is een variabel contract. Bekijk ons aanbod

We informeren je persoonlijk

Voor 1 april ontvang je van ons een persoonlijk bericht met je huidige en  nieuwe energietarieven naast elkaar. Dan zie je precies wat er gewijzigd is. Je kunt je nieuwe tarieven ook alvast bekijken in Mijn Vattenfall.

Mijn Contract

Waarom wijzigt het variabel tarief per 1 april in plaats van per 1 juli?

De afgelopen jaren hebben wij onze variabele tarieven twee keer per jaar gewijzigd. Op 1 januari en 1 juli. Bij uitzonderlijke situaties in de energiemarkt kunnen we de tarieven ook op andere momenten aanpassen. De oorlog in Oekraïne en de crisis met Rusland is helaas zo’n situatie. Door een ongekende stijging van onze inkoopprijzen, moeten wij onze tarieven per 1 april verhogen. Hoe de markt zich in de toekomst ontwikkelt, kunnen we niet voorspellen. Maar zodra de situatie het toelaat, willen we weer terugkeren naar een halfjaarlijkse tariefwijziging

Hoeveel ga ik meer betalen?

Hoeveel je kosten stijgen, hangt ook af van je verbruik. Om je een idee te geven, hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt met een gemiddeld energieverbruik van 7.000 kWh stroom en 2.000 m3 gas. Met dit verbruik ga je per maand €7,- meer betalen voor stroom en €14,- meer voor gas. Dit is exclusief btw. 

Wil je weten of je je maandbedrag moet aanpassen, vraag dan een termijnbedragadvies aan in Mijn Vattenfall.  

Bekijk ons advies

Besparen op je energiekosten

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Zo simpel is het. Op onze adviespagina vind je bespaaradviezen speciaal voor mkb’ers. En kijk ook eens op de Vattenfall Extra's-pagina voor exclusieve partnerkorting op energiebesparende producten, zoals isolatie en ledverlichting.

 

Bespaaradvies

Compensatie vanuit de overheid

Alle huishoudens en bedrijven met een stroomcontract ontvangen in 2022 een  extra belastingvermindering van € 219 (ex btw). Daarnaast gaat de energiebelasting op stroom omlaag.

  • Tot 10.000 kWh betaal je per kWh 5,51 cent (ex btw) minder belasting.
  • Van 10.000 kWh tot 50.000 kWh betaal je per kWh 0,87 cent (ex btw)
  • Boven de 50.000 kWh betaal je per kWh 0,20 cent (ex btw) minder energiebelasting. 
Meer over energiebelasting

We helpen je graag