1. Home
  2. Service voor jou
  3. Stijgende energieprijzen

Stijgende energieprijzen. Bespaaradvies en antwoord op je vragen.

Op dit moment stijgen de energieprijzen in heel Europa flink. Met name de prijs van gas. Ook in de media hoor je er veel over. Wat dit precies betekent voor jouw energierekening weten op dit moment nog niet. Maar we begrijpen dat je je misschien zorgen maakt. We geven je graag antwoord op je vragen en hebbben paar handige tips waarmee je bespaart op je energiekosten en verrassingen voorkomt.

Heb je een contract met een vaste prijs?

Met een vaste prijs heb je op dit moment geen last van de stijgende energieprijzen. Maar als je contract binnenkort afloopt krijg je hier waarschijnlijk wel mee te maken. Met name de gasprijs gaat omhoog. Je kunt je prijs dan opnieuw vastzetten of kiezen voor een variabel tarief. In beide gevallen moet je wel rekening houden met een hogere prijs. Naast onze leveringstarieven betaal je netbeheerskosten en overheidsheffingen. Deze kosten dragen wij af aan je netbeheerder en de overheid. Per 1 januari wijzigen deze tarieven eveneens. Ook als je een vaste prijs met ons hebt afgesproken.

Heb je een contract met een variabele prijs?

Het variabele tarief wijzigt meestal elk halfjaar. De laatste wijziging ging in per 1 juli. Per 1 januari wijzigt je tarief opnieuw. Omdat de prijzen de afgelopen maanden flink zijn gestegen moet je rekening houden met een hoger tarief. Met name de gasprijs gaat omhoog. Naast onze leveringstarieven betaal je ook netbeheerskosten en overheidsheffingen. Die veranderen per 1 januari ook. Je ontvangt van ons voor 1 december persoonlijk bericht over jouw nieuwe tarieven vanaf 1 januari.

We informeren je persoonlijk

Heb je een variabel tarief? Dan ontvang je van ons voor 1 december persoonlijk bericht over je nieuwe tarieven vanaf 1 januari. Dit bericht vind je ook terug in Mijn Correspondentie. De nieuwe tarieven zie je vanaf 1 januari 2022 in je contract. 

Mijn Contract

Energiekosten besparen

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Zo simpel is het. Op onze adviespagina vind je bespaaradviezen speciaal voor mkb’ers. En kijk  ook enes op de Vattenfall Extra's-pagina voor exclusieve partnerkorting op energiebesparende producten, zoals isolatie en ledverlichting.

 

Bespaaradvies

Vragen en antwoorden over de stijgende energieprijzen

Waarom stijgen de prijzen zo hard?

Er is op dit moment in Europa een tekort aan gas. Daardoor stijgt de prijs van gas. Dit heeft ook effect op de andere energieprijzen. Het tekort aan gas heeft een aantal oorzaken:

  • Afgelopen winter en voorjaar waren koud, waardoor er veel gas is verbruikt.
  • Onze gasvoorraad in Nederland is mede daardoor maar voor de helft gevuld.
  • Ook halen we weinig gas uit de grond in Nederland (Groningen), wordt er minder gas ingevoerd uit Rusland en waren veel Europese gasvelden in onderhoud. 
  • De wereldeconomie trekt na corona sneller aan. De vraag naar gas, in bijvoorbeeld Azië zorgt ook voor minder aanbod en een hogere prijs in Europa.
Ik heb een vaste prijs wat betekent dit voor mij?

Met een vaste prijs  heb je op dit moment geen last van de stijgende energieprijzen. Maar als je contract binnenkort afloopt krijg je hier waarschijnlijk wel mee te maken. Met name de gasprijs gaat omhoog. Je kunt je prijs dan opnieuw vastzetten of kiezen voor een variabel tarief. In beide gevallen moet je wel rekening houden met een hogere prijs. Naast onze leveringstarieven betaal je ook netbeheerskosten en overheidsheffingen. Die veranderen ook per 1 januari. Ook als je een vaste prijs met ons hebt afgesproken.

Ik heb een variabele prijs wat betekent dit voor mij?

Het variabele tarief wijzigt meestal elk halfjaar. De laatste wijziging ging in per 1 juli. Per 1 januari wijzigt je tarief opnieuw. Omdat de prijzen de afgelopen maanden flink zijn gestegen moet je rekening houden met een hoger tarief. Met name de gasprijs gaat omhoog. Naast onze leveringstarieven betaal je ook netbeheerskosten en overheidsheffingen. Die veranderen per 1 januari ook. Je ontvangt van ons voor 1 december persoonlijk bericht over jouw nieuwe tarieven vanaf 1 januari.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen nu de prijzen stijgen?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Het tarief dat je betaalt speelt een grote rol maar je verbruik ook. Je kunt een termijnbedragadvies vragen in Mijn Vattenfall.

Als je tarief straks wijzigt dan krijg je van sowieso op tijd bericht. Dat is ook een goed moment om in Mijn Vattenfall te checken of je nog goed zit met je termijnbedrag. Doe je niets dan krijg je in ieder geval een paar keer per jaar een Seintje met een advies. Zo voorkomen we dat je straks verrast wordt met een bijbetaling op de jaarafrekening.

Wat kan ik doen om m’n energiekosten laag te houden?

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Op onze adviespagina vind je bespaaradviezen speciaal voor mkb’ers. Kijk op Vattenfall Extra's-pagina voor exclusieve partnerkorting op bijvoorbeeld isolatie en led. 

Wat als ik mijn energierekening niet meer kan betalen?

Als je er financieel niet meer uitkomt staan we ook voor je klaar. Zo maak je in Mijn Vattenfall eenvoudig een betaalafspraak als betalen even niet gaat. Of we helpen je persoonlijk als je er online niet uitkomt. Gaan je betaalproblemen verder dan de energierekening? Trek aan de bel. De eerste stap helpt je verder. Zo kun je terecht bij Geldfit Zakelijk. Een samenwerking waar Vattenfall bij aangesloten is en die hulp biedt als je er financieel niet meer uitkomt.

Verwacht Vattenfall dat de prijs nog verder stijgt?

Er is echt een groot tekort waardoor de prijs stijgt. Hoe het zich precies ontwikkelt de komende maanden, weten we niet. Hoe hoog de energierekening voor jou wordt hangt voor een groot deel ook af van hoe koud de winter wordt. Want op koude dagen gebruikt je veel meer energie. Een koude winter zorgt dus ook voor een grotere vraag naar gas. Ook dat heeft invloed op de prijs.

Kan Vattenfall invloed uitoefenen op de prijsstijging?

De prijzen kunnen wij helaas niet veranderen. De prijsstijging wordt veroorzaakt door vraag en aanbod op de markt, waar wij zelf ook inkopen voor jou en onze andere klanten. We begrijpen dat de hoge prijzen voor veel mensen een probleem zijn. Daarom helpen we je daar waar het kan bij het verminderen van je verbruik. Want minder verbruiken is uiteindelijk de beste manier om je energiekosten laag te houden.

Uitleg over de prijsontwikkeling van onze marktanalisten

Gas is momenteel schaars in Europa en de prijs van aardgas is bepalend voor de energieprijzen. Afgelopen winter was het koud en in koude winters wordt simpelweg veel gas opgestookt voor het verwarmen van de huizen. Ook was het voorjaar koud, hierdoor gebruikten we ook meer gas. De gasvoorraden zijn nu voor iets meer dan de helft gevuld. Ondertussen is er in Europa ook relatief weinig gas uit de grond gehaald, doordat veel gasvelden tegelijkertijd in onderhoud zijn geweest. De toevoer uit Rusland was laag, omdat staatsgasbedrijf Gazprom zei capaciteitsproblemen te hebben vanwege onderhoud. De aanleg van de nieuw gasleiding Nord Stream 2 door de Baltische Zee is weliswaar voltooid, maar het kan nog maanden duren voordat Rusland daardoor gas naar Europa mag pompen: Duitsland moet de juiste certificering nog afgeven. In de zomer bleef de vraag naar gas hoog door onverwacht snel economisch herstel in Europa. En vraag elders zorgt voor een hoge energieprijs: in Azië wordt meer betaald en dus varen schepen met extra vloeibaar gas daarheen.

Wat zijn overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ODE 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Je betaalt Energiebelasting en ODE voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3). De overheidsheffing ‘ODE’ staat op je energierekening om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Termijnbedragadvies

Je krijgt straks van ons bericht over je nieuwe tarieven. Dat is ook een goed moment om in Mijn Vattenfall te checken of je nog goed zit met je termijnbedrag. Dit voorkomt verrassingen op je jaarafrekening. 

Naar termijnbedragadvies

Goed om te weten

Je betaalt niet alleen aan ons, maar ook aan je netbeheerder en de overheid. Wij zorgen ervoor dat de netbeheerder en de overheid hun deel krijgen. In de afbeelding zie je een voorbeeld van de opbouw van een termijnbedrag bij een energieverbruik van 7.000 kWh stroom en 2.000 m3 gas.


Dit overzicht is op basis van de overheidsheffingen en de netbeheertarieven van Liander per 1-7-2021.

 

 

 

Meer over energie besparen