Belastingen op energie 2020

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de belastingen op energie in Nederland. We betalen straks meer belasting voor gas en elektriciteit, maar krijgen ook meer geld terug. Wat betekent dit voor ondernemers? Ga je erop vooruit, of achteruit?

Wat gaat er precies veranderen?

Het kabinet wil duurzaam energieverbruik stimuleren en verhoogt daarom de belasting op aardgas. De belasting op elektriciteit gaat juist omlaag. Ook verhoogt het kabinet de zogeheten heffingskorting oftewel ‘vermindering energiebelasting’. De tarieven voor de Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE) stijgen de komende jaren.

Energiebelasting: tarief elektriciteit omlaag
Het tarief voor energiebelasting in de eerste schijf (0-10.000 kWh) voor elektriciteit gaat vanaf 2020 omlaag. Op dit moment betalen ondernemers voor elektriciteit 9,86 cent per kWh aan energiebelasting. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt met 0,09 cent per kWh. Dit tarief daalt de komende jaren verder.

Het tarief voor energiebelasting in de tweede schijf (10.000-50.000 kWh) voor elektriciteit gaat vanaf 2020 omlaag. Op dit moment betalen ondernemers voor elektriciteit 5,3 cent per kWh aan energiebelasting. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt met 0,25 cent per kWh.

Energiebelasting: tarief aardgas omhoog
Het tarief in de eerste schijf (0-170.000 m3) voor aardgas gaat juist omhoog. Op dit moment betalen ondernemers voor aardgas 29,31 cent per m3. Op 1 januari 2020 stijgt het tarief van de eerste schijf voor aardgas met 3,99 cent per m3. In de 6 jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij.

Compensatie door de belastingvermindering
De belastingvermindering is een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit bedrag wordt met € 178,14 verhoogd, van € 257,54 naar €435,68.

Bedrijven betalen meer voor ODE
Deze heffing is net als de energiebelasting afhankelijk van het verbruik. De tarieven voor de Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE) stijgen de komende jaren. Ze gaan met name omhoog voor bedrijven met een groot energieverbruik. Het kabinet vindt namelijk dat iedereen een eerlijke bijdrage aan de energietransitie moet leveren. Daarom gaan bedrijven vanaf 2020 meer bijdragen aan de ODE dan particuliere verbruikers. Hun bijdrage wordt twee derde deel, in plaats van de helft nu.

Op dit moment betalen ondernemers in de eerste schijf (0-10.000 kWh) voor elektriciteit 1,89 cent per kWh aan ODE. Dit tarief wordt met 0,84 cent per kWh verhoogd. Het ODE tarief in de tweede schijf (10.000-50.000 kWh) voor elektriciteit van 2,78 cent per kWh wordt verhoogd met 0,97 cent per kWh. Het ODE tarief in de eerste schijf (0-170.000 m3) voor aardgas van 5,24 cent per m3 wordt verhoogd met 2,51 cent per m3.

N.B. alle tarieven en bedragen zijn exclusief btw

Effect op de energierekening

De verhoogde belastingvermindering van € 178,14 is voor iedereen gelijk. De energiebelastingen en heffing op de Opslag duurzame energie (ODE) zijn afhankelijk van het verbruik. De prijzen van stroom gaan omlaag, maar van gas weer omhoog.  Het kantelpunt ligt ongeveer op een jaarverbruik van 7.000 kWh en 2.000 m3. Ondernemers met een lager verbruik zullen erop vooruitgaan. Ondernemingen met voornamelijk een hoger gasverbruik zullen fors meer gaan betalen.

Grip op jouw kosten

Benieuwd geworden naar jouw situatie? In Mijn Vattenfall heb je altijd en overal inzage in je verbruik. Wil je weten hoe je kunt besparen? Onze energieadviseurs gaan regelmatig bij bedrijven langs om ondernemers te helpen grip te krijgen op hun energiekosten. Welke apparatuur verbruikt veel energie? Doe ook je voordeel met hun tips en start met besparen!

Lees meer

Interessant artikel?