In 4 stappen ondernemen op zonne-energie

Een overstap op zonne-energie staat hoog op het wensenlijstje van veel ondernemers. Maar hoe pak je dat aan, hoe kun je dat financieel zo slim mogelijk doen, en hoe vind je de juiste installateur?

Zonnepanelen; je ziet ze op steeds meer daken verschijnen. Ook op de daken van bedrijfspanden. Begrijpelijk want hiermee investeer je als ondernemer in een duurzaam imago en breng je ook nog eens je energiekosten naar beneden. Als zakelijke kleinverbruiker profiteer je bovendien van de gunstige salderingsregeling en heb je in veel gevallen ook nog eens recht op subsidie of fiscaal voordeel. Wij leggen in vier stappen uit hoe je kunt gaan verdienen met vdak.

  1. bepaal wat je dak kan opbrengen aan vermogen
  2. bereken de kosten en opbrengsten
  3. stel vast of huur of koop de beste optie is
  4. kies een leverancier en laat de installatie plaatsen.

 

Stap 1) Bepaal de opbrengst van je dak

De capaciteit van de zonnepanelen ook wel PV-installatie (PV = photo voltaic) hangt af van de oppervlakte en ligging van het dak van je pand. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als een zonnepaneel ideaal geplaatst is (face to face met de zon) levert 1 Wp ongeveer 0,85 kWh op. Verbruikt je bedrijf bijvoorbeeld 20.000 kWh per jaar, dan heb je een kleine 25.000 Wp nodig, oftewel 100 zonnepanelen van 250 Wp. Vaak kan de zonnepanelenleverancier bij wie je een offerte opvraagt, op afstand bepalen wat de verwachtte opbrengst is van je dak.

 

Stap 2) Bereken de ideale investering

Zonnepanelen zijn een aardige investering: een 250 Wp-paneel kost tussen de € 400 en € 500 inclusief installatie. De terugverdientijd hangt van meerdere factoren af: je energiecontract, de opbrengst per paneel en eventuele subsidies. De levensduur van zonnepanelen ligt rond de dertig jaar, de gemiddelde terugverdientijd is vijf à zeven jaar. Met subsidies kan die periode nog verkort worden.

Op sommige dagen kan de installatie meer elektriciteit leveren dan je nodig hebt. In dat geval lever je energie terug aan het net. Op andere dagen levert de installatie minder dan je nodig heeft. Op dat moment leveren wij stroom aan jou. Dit verrekenen we met elkaar. Ook wel salderen. Dit is gunstig want behalve het kale leveringstarief, verrekenen we ook de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Lever je netto meer terug dan je verbruikt? Dan ontvang je hierover van ons een terugleververgoeding van 7 eurocent per kWh. Wanneer jouw panelen op jaarbasis meer opwekken dan je verbruikt, wordt de terugverdientijd per paneel dus langer.  

 

Stap 3) Bepaal of je gaat huren of kopen

Behalve zelf investeren in de aanschaf van zonnepanelen kun je ook een installatie huren. Vaak is dit een leasekoopconstructie en kun je na tien jaar de panelen overnemen. Het zal je niet verbazen dat het rendement hoger is wanneer je de panelen zelf aanschaft. Helemaal als je gebruik kunt maken van subsidieregelingen zoals de kleinschalige investeringsaftrek (KIA) of de energie investeringsaftrek (EIA). Hiermee realiseer je afhankelijk van je bedrijfsvorm interessante belastingbesparingen. Heb je niet meteen kapitaal om te investeren dan is huren interessant. Voordeel daarvan is dat wanneer er iets stuk gaat, de verhuurder hier zorg voor draagt.

 

Stap 4) Kies een installateur en laat de installatie plaatsen

Nederland telt een groot aantal installateurs, slechts een beperkt aantal werkt onder het label Zonnekeur. Dit keurmerk van de stichting DEPK (Duurzame Energie Prestatie Keur) betekent dat de installateur volledig gecertificeerd en gekwalificeerd is en dat je minimaal vijf jaar garantie hebt op het installatiewerk. Zo ben je er zeker van dat de zonnepanelen ook werkelijk het beloofde rendement halen zodat je businesscase ook in de praktijk klopt. 

 

Je eigen zonne-energie opwekken met je onderneming

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Met zonnepanelen wek je onderneming zelf 100% schone elektriciteit op. Daarnaast doe je een goede investering met een hoog rendement. Je kunt flink op je jaarlijkse energielasten besparen.

Voorkom forse rentebetaling Belastingdienst

Speciale subsidies voor ondernemers

Als ondernemer kun je aanspraak maken op speciale subsidies die ervoor zorgen dat je nog meer rendement haalt uit je investering. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Energie opwekken met de VvE van uw bedrijfspand of een energiecoöperaties beginnen?

Het aantal energiecoöperaties van particulieren en MKB-ondernemers groeit. Hiervoor geldt de zogenoemde postcoderoosregeling. Een postcoderoos is de viercijferige postcode plus alle aangrenzende viercijferige postcodes. Per ‘roos’ kan een korting op de energiebelasting per opgewekte kWh verkregen worden. Maak je als VvE gebruik van de postcoderegeling dan kunt je btw over de investering terugvragen. De VvE levert bij een postcoderoosproject haar geproduceerde stroom direct aan het stroomnet. De stroom wordt verkocht wordt aan Vattenfall of een andere energieleverancier naar keuze. Meer weten?

Interessant artikel?