Tips voor een koel hoofd en een lage energierekening

De zomer staat voor de deur. Een hittegolf of juist frissere dagen: je presteert het best als je in een aangenaam binnenklimaat werkt. Op warme dagen zet je misschien achteloos de energieverslindende airco aan, met hoge kosten als gevolg. Dat kan anders! Met deze tips houd je deze zomer je hoofd koel, en je energierekening laag.

Heeft jouw werkruimte geen eigen thermostaat? Vaak loont het om een thermostaat met zones aan te schaffen, waarmee je de temperatuur voor afzonderlijke ruimtes kunt instellen. Laat een nieuwe klok- of slimme thermostaat niet op fabrieksinstellingen staan, je bespaart meer als je hem afstemt op jouw ritme. Een thermostaat plaats je het beste in de ruimte waar je het vaakst bent, maar niet onder een lamp, boven apparatuur, in de tocht of in een kast. Een temperatuur van 20 graden is meestal voldoende. Bij iedere graad boven de 20 graden verbruik je 7 procent meer gas.

Altijd koele lucht

Gebruik je een losse airco? Vergeet dan niet de thermostaat van de verwarming laag te zetten. Anders koelt de airco de ruimte, waardoor de verwarming weer aanslaat. Daar wordt zowel het werkklimaat als je portemonnee niet beter van. Geen airco, maar wel een ventilator? Die verplaatst de lucht, maar koelt deze niet. De oplossing is simpel. Leg twee kunststof flessen gevuld met water (niet helemaal vol, anders knappen ze) in de vriezer. Zet de bevroren flessen voor de ventilator, op een theedoek of in een stevige bak. De ventilator blaast de lucht nu langs de koude flessen. Zo heb je moeiteloos altijd een prettig klimaat.

Sluipverbruikers

Apparaten ouder dan vijf jaar kunnen ongemerkt behoorlijk wat energie verbruiken. Denk aan computers, printers en de dect-telefoon. Adapters van telecom apparatuur kunnen jaarlijks wel voor 15 tot 40 euro verbruiken als je ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. En wist je dat het beeldscherm van een vaste computer bij dagelijks drie uur actief gebruik zo’n 100 euro op jaarbasis kost? Je bespaart direct door je scherm tijdens pauzes in de slaapstand te zetten en het energiebeheer in te schakelen. Echt besparen doet je met een laptop, die is vier keer zuiniger dan een vaste computer.

Frisse lunch

Pauzeren met een koel drankje en een frisse salade. Maar hoeveel energie kost je koeling eigenlijk? Jouw koelkast of vriezer verbruikt meer energie in een warme of ongeïsoleerde ruimte. Je bespaart gemakkelijk door de koeling niet te plaatsen naast een warmtebron, zoals oven of vaatwasser. Ventileer voldoende zodat de uitgestoten warmte weg kan, en ontdooi en reinig de apparatuur regelmatig. Check geregeld of de thermostaat nog goed werkt en de deur goed sluit. Hoe dikker de aangegroeide ijslaag in een apparaat, hoe slechter het koelt en hoe groter het energieverbruik. Is je koeling ouder dan acht jaar? Dan loont het om nieuwe, ultrazuinige apparatuur aan te schaffen.

Isolerende raamfolie voor koelte en warmte

Heerlijk, een werkruimte met veel natuurlijk licht. Misschien heeft ook jouw werkplek een flink raamoppervlak. Fijn voor het licht, maar met de brandende zon op de ramen verandert een ruimte snel in een oven. Zonwering - binnen en/of buiten - helpt, maar neemt ook een groot deel van het licht weg. Isolatiefolie is een prima oplossing die bovendien snel is aangebracht. De folie houdt ’s zomers de warmte en schadelijke uv-stralen buiten, en in de winter juist de warmte binnen. Zo ben je in ieder seizoen voordelig uit.

Persoonlijk bespaaradvies met de Energiescan

Ben je ondernemer en heb je een kantoor aan huis? Maak dan gebruik van de persoonlijke Energiescan. Je ontvangt praktische tips en hoort meteen hoeveel je bespaart. Kijk voor meer informatie de video, of stuur een mail naar energierapport@vattenfall.com.

Onze energiescan maakt energie besparen met een kantoor aan huis makkelijk.

Met een kantoor aan huis verbruik je al snel meer energie. Maar besparen hoeft niet veel tijd te kosten met onze energiescan. Een persoonlijk bespaaradvies gewoon via je smartphone.

Interessant artikel?