Zeer zuinig presteren

Voor de zzp'er is het belangrijk de kosten zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Dat geldt ook op energiegebied. Gelukkig heb je altijd bespaarmogelijkheden. Of je nu een werkplek thuis hebt of buiten de deur. En of het gaat om verwarming, verlichting of stroomgebruik.

Verwarming vormt een belangrijk onderdeel van je energiekosten. Niet alleen kun je door goed te isoleren flink op de kosten besparen, het is ook nog eens goed voor het milieu. En het wordt een stuk behaaglijker op je werkplek. Tocht is te voorkomen door spleten en kieren goed dicht te maken. Dat kan bijvoorbeeld met deurrubbers, PUR-schuim, of kit. Ook een brievenbusborstel en een deurdranger helpen tocht voorkomen.

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, verliezen warmte. Het is dus beter die te isoleren. Heb je radiatoren voor een glazen pui, wand of raam? Hang dan radiatorfolie op tussen de radiator en de buitenmuur. Zeker als je enkel glas hebt, levert dat een belangrijke besparing op. Dubbel of – beter nog – triple of HR++ glas zijn trouwens ook een goed idee om de warmte binnen te houden. 

Warm licht

Goede verlichting is prettig en heeft een gunstig effect op de arbeidsproductiviteit. Bovendien hoeft goede verlichting niet duur te zijn. LED-lampen geven tegenwoordig warm licht en besparen vergeleken met gloeilampen en halogeen wel 80 procent. De lampen uit doen in ongebruikte ruimtes, helpt ook. Als je bewegingsmelders plaatst, gaat dat zelfs automatisch. Schaf je nieuwe kantoorapparaten aan, dan is het goed om rekening te houden met het energiegebruik, bijvoorbeeld door te kijken naar het energielabel. Sluipverbruik kan je sluipenderwijs veel geld kosten. Zet apparaten helemaal uit als je weggaat. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan, is een prima hulpmiddel. Die hoef je maar één keer uit te zetten.

Ga je echt voor zeker? Doe dan onze energiescan. Supermakkelijk: een persoonlijk spaaradvies via de smartphone.

Interessant artikel?