Energie besparen doen we samen!

Als ondernemer energie besparen? Doe dat dan samen met je medewerkers. Zij bepalen immers een groot gedeelte van het energieverbruik. Door ze goed voor te lichten maak je hen bewust van onnodig energiegebruik én mogelijke oplossingen. En het maakt je personeel extra betrokken bij hun werk.

Vele handen…

Samen met het personeel besparen: goed idee, dacht drukkerij De Bie uit het Vlaamse Duffel. De Bie was op duurzaam vlak al goed bezig. Met onder andere duurzame stroom uit maar liefst 3.000 m2 aan zonnepanelen en duurzame warmte via een warmtepomp. Onontkoombaar dat de volgende stap de medewerkers zou betrekken bij energiebesparing. Dus startte De Bie de campagne Start to Save. De campagne richt zich vooral op gewenst gedrag. Zaken als lichten niet onnodig laten branden, verwarming een graadje lager zetten, ramen sluiten als de airco aan staat, etc. ‘We zijn er zeker van dat dergelijke eenvoudige handelingen stilaan goede gewoontes worden. Deze duurzame aanpak helpt het milieu te beschermen en laat ons toe nog meer energie te besparen’, aldus De Bie. 

Flinke energiebesparing

Misschien lijkt het niet spectaculair, maar er valt zo veel te besparen. Voor De Bie, maar ook voor jou. Onderzoek van onder andere Novem en Ecofys laat zien dat gedragsverandering bij je personeel zomaar 5 tot 8 procent energiebesparing kan opleveren. Bespreek het met je personeel en wijs ze op gewenst en ongewenst gedrag.

Sluipverbruik is zo’n item dat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, maar het voorkomen daarvan levert een flinke besparing op. Veel apparaten die uitstaan, gebruiken nog steeds stroom als de stekker in het stopcontact zit. Voorbeelden zijn printers, pc’s en laptops. Samen met je medewerkers bespreek je om welke apparaten het gaat en hoe sluipverbruik te voorkomen. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan, kan een handig hulpmiddel zijn. Die hoef je maar één keer uit te zetten. Met een kleine inspanning maken we samen een groot verschil. 

Interessant artikel?